slachtoffer


slachtoffer 1.0

iemand die als gevolg van een gebeurtenis of ontwikkeling fysiek zwaar, soms dodelijk is getroffen; iemand die fysiek letsel heeft opgelopen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slachtoffer…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is fysiek zwaar, soms dodelijk getroffen; heeft fysiek letsel opgelopen

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • vallen

    Verdachten van de liquidaties op de criminelen F. en K. en de schietpartij in het Japanse restaurant Kobe waarbij drie slachtoffers vielen zijn nog niet aangehouden. Onderzoeken hierna lopen nog.

    ANP,

    De granaten werden afgevuurd nadat aanhangers van Hoessein Aidid vanaf tientallen met zware wapens uitgeruste vrachtwagens in de wijken Medina en Bosnia aanhangers van Ali Mahdi Mohamed aanvielen. Daarbij zouden aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • slachtoffers eisen
    • slachtoffers maken

    Elk met geweld uitgevochten conflict eist slachtoffers en gaat vaak met immens menselijk leed gepaard.

    http://www.kerknet.be/kerkvlaanderen/Nationaal/KVL_8f.html

    Tegen chemische en biologische aanvallen kunnen militairen en burgers zich moeilijk wapenen. Als gifgassen of gevaarlijke ziekteverwekkers hun eerste slachtoffers eisen, is het leed al geschied en zullen er snel meer mensen ziek worden.

    Reformatorisch Dagblad,

    Eind augustus ontruimden de Britten in alle haast dit gebied om de weg vrij te maken voor luchtaanvallen. In de ochtend van de 28ste hadden de Bosnische Serviërs namelijk de lont in het kruitvat gestoken met een mortieraanval op de Merkale markt van Sarajevo, die een groot aantal slachtoffers maakte.

    http://www.mindef.nl/missies/120903_deliberateforce.html

    met adjectief ervoor


    • een dodelijk slachtoffer
    • dodelijke slachtoffers
    • onschuldige slachtoffers

    In Brussel is het afgelopen weekeinde een 16-jarige jongen gestorven aan hersenvliestontsteking. Vorige week was in Eigenbrakel al een dodelijk slachtoffer van 18 gevallen, en in een Brussels kinderziekenhuis ligt een zevenjarig jongetje in coma.

    De Standaard,

    De Japanse keizer Akihito bracht gisteren met keizerin Michiko een bezoek aan de stad Kobe, die twee weken geleden werd getroffen door een zware aardbeving. Het aantal dodelijke slachtoffers van de natuurramp staat nu op 5.102.

    NRC,

    De Japanse kranten wijdden vanmorgen al hun aandacht aan de gifgasaanslag. "Het gaat hier om een brutale aanslag op de sociale stabiliteit van ons volk", aldus de grootste Japanse krant, Yomiuri, in een commentaar. "De passagiers waren onschuldige slachtoffers die geen enkele mogelijkheid hadden zich te beschermen tegen zo'n ondenkare misdaad."

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • slachtoffers van de aanslag
    • slachtoffers van de aanval
    • slachtoffers van de aardbeving
    • slachtoffers van de bomaanslag

    Vandaag zijn weer twee mensen overleden die in aanraking waren gekomen met het zenuwgas sarin. Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers van de aanslag op tien gekomen. Ruim 5.000 mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

    NRC,

    Het aantal doden en vermisten als gevolg van de aanslagen in New York en Washington is dinsdag gestegen tot boven de 5800. Onder de slachtoffers van de aanval op het World Trade Centre in New York bevinden zich mensen uit in totaal 62 andere landen.

    Trouw,

    Speciale teams uit Frankrijk en Zwitserland zetten in de nacht van donderdag op vrijdag samen met Griekse hulpverleners het zoeken voort naar dertien nog vermiste slachtoffers van de aardbeving die de omgeving van de Golf van Korinthe donderdag heeft getroffen.

    Meppeler Courant,

    De meeste slachtoffers van de bomaanslag op Bali waren Australiërs.

    http://www.joods.nl/forum/wereld/216246954802?b_start:int=0#721943699446,

    met substantief ervoor


    • het aantal slachtoffers
    • duizenden slachtoffers

    Het aantal slachtoffers in het wegverkeer daalde de afgelopen jaren, maar de meest effectieve maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn inmiddels genomen.

    http://www.milieucentraal.nl/download/autokopen.pdf,

    Op veel plaatsen is het puinruimen nog bezig. Verwacht wordt dat het dodencijfer nog zal oplopen. Uitgaande van het aantal vermisten komt het aantal slachtoffers waarschijnlijk op 35.000, zei een regeringsfunctionaris donderdag. Het aantal gewonden van de beving ligt op ruim 61.000, maakte de deelstaatregering bekend.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?articleID=DST03022001_047,

    Birma is één van de meest totalitaire regimes in Azië. Verkiezingen werden door de militairen genegeerd en in 1988 werden betogingen voor meer democratie gesmoord in een bloedbad met duizenden slachtoffers.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • drie slachtoffers

    Bij een brand in Amsterdam-Noord zijn gisteravond drie brandweerlieden om het leven gekomen. De brand werd omstreeks negen uur ontdekt in een loods. Waarschijnlijk zijn de drie slachtoffers bij het binnengaan van het pand door oplaaiend vuur verrast, aldus een woordvoerder van de brandweer.

    NRC,

    met infinitief met te


    • er zijn slachtoffers te betreuren

    Iedere brand is een ramp. Zeker als er slachtoffers te betreuren zijn. In Nederland vallen er jaarlijks bij 50.000 branden nog steeds circa 100 doden en 5.000 gewonden.

    http://www.rockwool.nl/

    De WHO denkt dat er zeker tussen de honderd en tweehonderd SARS-patiënten in de stad zijn. De autoriteiten in Hongkong meldden woensdag dat er vijf nieuwe slachtoffers te betreuren zijn door de longaandoening.

    Haarlems Dagblad,

    met onbepaald voornaamwoord


    • geen slachtoffers
    • veel slachtoffers

    In de hoofdstad ontploften gisteren twee autobommen, een bij met ministerie van binnenlandse zaken, de andere bij het televisiestaion. Daar waren geen slachtoffers.

    NRC,

    Aan de ene kant hoop ik dat de oorlog snel voorbij zal zijn omdat het Iraakse volk dan verlost is van haar onderdrukker en er ook geen slachtoffers meer vallen. Aan de andere kant wil ik eigenlijk niet dat de geallieerden dit zo snel fiksen. Ik ben namelijk bang dat ze dan de arrogantie waarmee ze deze oorlog zijn begonnen (tegen de wil van de meerderheid van de wereld in), ook in de toekomst zullen demonstreren.

    http://www.woutervankouwen.nl/weblogbericht.asp?ID=54,

    Volgens een regeringsverklaring hebben Russische troepen alleen zaterdag al 350 Tsjetsjenen om het leven gebracht. Van Tsjetsjeense zijde werd dit dodencijfer niet bevestigd maar wel werd erkend dat bij de hevige beschietingen veel slachtoffers waren gevallen.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • dader en slachtoffer

    Op veel misdrijven volgt spijt. Maar wat de dader aan schuldgevoelens heeft verdwijnt snel. Door de advocaat die hem verdedigt, door de gevangenis die hem bewaart, door de sociaal-wetenschapper die hem bestudeert. Maar die schuldgevoelens kan ook een nuttige uitweg worden geboden, in een confrontatie van dader en slachtoffer.

    Trouw,

    Vaste verbindingen


    ten slachtoffer vallen aan iets

    1. door iets getroffen worden

      Weer is de Italiaan ten slachtoffer gevallen aan pech met zijn Renault bolide. Zijn motor wordt vandaag vervangen, en zo zal Giancarlo zondag 10 plaatsen terug gaan in de startopstelling voor de race zondag.

      http://www.formule1nieuws.nl/modules/news/article.php?storyid=21628,

      Zo'n 75 procent van alle kerkuilen valt uiteindelijk ten slachtoffer aan het gemotoriseerde verkeer.

      Meppeler Courant,

      Het is trouwens een wonder te noemen dat deze monumentale kerk, gebouwd in 1907, er nog zo ongeschonden staat, aan de rand van het Rotterdamse stadscentrum dat in 1940 door de nazi's werd gebombardeerd. Het had niet veel gescheeld of het gebouw met de twee trotse en met koper bedekte fronttorens van elk 55 meter hoog, was ook ten slachtoffer gevallen aan het oorlogsgeweld.

      http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/drommen_kerkgangers_op_de_boezemsingel_1_878217,

      Dit Californië bestaat niet meer. Het viel ten slachtoffer aan een Amerikaanse impuls die ook in Californië sterk aanwezig is: afkeer van de overheid en sterke afkeer van belastingen.

      http://www.amerika.nl/reizen/html/staten/southwest/california/mythecalf.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    slachtoffer 1.1

    dier dat fysiek letsel heeft opgelopen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een slachtoffer…

    is een dier

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is fysiek zwaar, soms dodelijk getroffen; heeft fysiek letsel opgelopen

      Algemene voorbeelden


      Een vogel die op het eerste gezicht redelijk tam op uw vinger blijft zitten is vrijwel zeker in shocktoestand. Hoe leuk het er ook uit mag zien, de vogel is haast verlamd van angst. Het oppakken van het gewonde slachtoffer: Eén van de eerste zaken die u zich dient te realiseren is dat de vogel niet zal accepteren dat u hulp tracht te verlenen. Het gaat tenslotte om een wild dier dat mensen in de nabijheid niet tolereert.

      http://www.valkerij.nl/

      De meeste slangen kunnen goed zwemmen en klimmen. Het zijn allemaal jagers. Sommige, zoals de pythons en de boa constrictors, wurgen hun prooi. Andere, zoals de cobra's verlammen hun slachtoffers met een giftige beet.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      slachtoffer 2.0

      iemand die als gevolg van een gebeurtenis of ontwikkeling anders dan in lichamelijk opzicht is getroffen; iemand die de dupe is van iets

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een slachtoffer…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is als gevolg van een gebeurtenis of ontwikkeling anders dan in lichamelijk opzicht getroffen; is de dupe van iets

        Combinatiemogelijkheden


        als subject bij een werkwoord


        • vallen

        Ruim vijftig ambtenaren kregen een douw door hun rol in de bouwfraudezaak. In Zuid- Holland, waar de meeste slachtoffers vielen, moest griffier Mariëtte van Wieringen-Wagenaar het werkethos herstellen.

        de Volkskrant,

        als object bij een werkwoord


        • een slachtoffer eisen

        'Kijk eens hoeveel junioren in Italië een basisplaats bij een ploeg in de Serie A1 hebben. Hooguit één. Daar is de weg van een jeugdspeelster naar de top lang.' De harde hand van Frigoni heeft al een slachtoffer geëist. Spelverdeelster Riëtte Fledderus botste met de Italiaan en vertrok.

        http://www.sport.nl/boek.php3?artid=2698,

        met koppelwerkwoord


        • slachtoffer worden

        Dat de herindeling niet bepaald leeft in een stedelijke plaats als Hoogeveen wordt wel duidelijk uit het aantal reacties: zes. Eén van de Hoogeveense briefschrijvers neemt stelling tegen de eigen gemeente: 'Zuidwolde mag geen slachtoffer worden van het slechte beleid dat in Hoogeveen wordt gevoerd.'

        Meppeler Courant,

        Volgens de Hongaarse krant Napi Gazdagság bedraagt de totale fraude zo'n 21 miljard forint (80 miljoen euro) en zijn er zo'n zeventig klanten slachtoffer geworden van de fraude.

        http://www.doordebankgenomen.nl/archief/wk2803/2.htm,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        slachtoffer 2.1

        iets wat als gevolg van een gebeurtenis of ontwikkeling is getroffen; iets wat de dupe is

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een slachtoffer…

        is iets

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is als gevolg van een gebeurtenis of ontwikkeling getroffen door iets; is de dupe van iets

          Combinatiemogelijkheden


          met koppelwerkwoord


          • (het) slachtoffer worden

          Shanghai dreigt een tweede Venetië te worden. De grootste stad van China zinkt langzaam weg in zee. De wereldstad wordt slachtoffer van haar ongebreidelde groei en van de opwarming van de aarde. Shanghai zakt met de snelheid van bijna een centimeter per jaar.

          De Telegraaf,

          Eerder op de avond zei demissionair minister Hans Hoogervorst dat het 'niet voor de hand ligt' dat de VVD met deze uitslag zou regeren. Hij meent dat de VVD het slachtoffer is geworden van de rivaliteit tussen CDA en PvdA om wie de grootste partij zou worden.

          Het Financieele Dagblad,

          als object bij een werkwoord


          • slachtoffers eisen

          Het gevecht op de Europese biermarkt heeft zijn slachtoffers geëist. Een fors aantal kleinere en middelgrote brouwers heeft zijn deuren gesloten of is opgeslokt door grotere brouwers. De verwachting is dat deze periode van concentratie nog wel een tijdje door zal gaan.

          NRC,