tweedelegvader


tweedelegvader 1.0

(onderwijs en opvoeding; informeel; neologisme)

man die al een kind of kinderen heeft uit een eerdere relatie, en opnieuw kinderen krijgt in een nieuwe relatie, vaak met een jongere vrouw; vader die opnieuw een gezin start

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tweedelegvader…

is een vader; is een man; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een man die al kinderen heeft uit een eerdere relatie, maar voor de tweede keer een gezin start, vaak met een jongere vrouw; betreft een vader die voor de tweede keer een gezin start

  Hoofdsemagram: vader


  Algemene voorbeelden


  Wie had kunnen denken dat ik me nog eens zou verdiepen in de voor- en nadelen van borstvoeding, terwijl ik niet eens een tweedelegvader (opgepast! – het zou jammer zijn als dit als 'tweedelige vader' werd gelezen) ben?

  http://weblogs.nrc.nl/dag/2008/02/18/aan-de-borst/,

  Futuroloog Johhny Misantroop filosofeert voort op wat Ko van Dijk vertelde in zijn essay over de toekomstige macht van de vrouw en de teloorgang van de single man. Vooral als die mislukking van de evolutie laag opgeleid is en geen kans heeft om als tweedelegvader op te treden voor al die hoogopgeleide en kittige vrouwen.

  http://www.kovandijkvertelt.nl/2008/01/page/3/,

  Je hebt alleenstaande vaders, vaders die met hun kinderen en de kinderen van een nieuwe partner een gezin vormen, thuisvaders, weekendvaders, homovaders, en oudere vaders. Deze laatste worden ook wel 'tweede leg vaders' genoemd, een denigrerende benaming voor mannen die op latere leeftijd met een jongere partner opnieuw een gezin starten.

  http://www.peuteren.nl/baby/reportages_detail.php?id=395

  Voor het programma 'Max & Catherine' [...] ben ik op zoek naar mannen die al een kind hebben bij hun eerste vrouw en nu een kind hebben/krijgen bij hun tweede vrouw/vriendin. Hoofdgast van deze uitzending is Peter Faber en hij is ook zo'n zogenaamde 'tweede leg-vader'.

  http://www.vaderschap.org/cgi-bin/yawps/forum.cgi?op=print_thread;board=promotion;thread=319,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2006