tweep


tweep 1.0

(neologisme,netwerken [communicatie algemeen],internetplatformen)

iemand die actief is op het sociale netwerk Twitter; iemand die twittert; twitteraar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tweep…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is actief op het sociale netwerk Twitter
 • [Activiteit of handeling] is iemand die twittert

  Algemene voorbeelden


  Nederland telt ruim 313.000 actieve twitteraars (tweeps), dat zijn mensen die eens in de paar dagen een bericht plaatsen. De meest twitteraars hebben tussen de tien en de honderd volgers. Het aantal tweeps dat meer dan duizend volgers heeft, is slechts 1,45 procent.

  Reformatorisch Dagblad,

  'Twitterexpert' Jeroen Wollaars las gedurende de verkiezingsnacht-uitzending tientallen tweets voor aan de bezoekers thuis [...]. Student Martin Bruining was één van de tweeps wier getwitter werd beloond met een citaat. Zijn reactie op het aftreden van Balkenende 'Heeft Jan Smit al gesmst?' werd door Bosman geciteerd.

  de Volkskrant,

  Vandaag ontving minister Verhagen op het departement van Buitenlandse Zaken een 100-tal Twitterraars (tweeps). Bijna een jaar nadat hij op advies van zijn woordvoerder Bart Rijs dit medium is gaan inzetten om te laten zien wat BuZa zoal doet, oversteeg het aantal mensen dat zijn berichten volgt de 10.000.

  http://www.acutezorg.nl/zorg20/bericht/20090703_wat_is_de_relatie_tussen_minister_verhagen_en_zorg_2.0,

  De Purist: Deze twitteraar vertelt gortdroog letterlijk wat hij of zij aan het doen is. Maar in alle eerlijkheid zijn het meestal niet de meest boeiende tweeps. Vaak beginnen ze met 'goeiemorgen Twitter', vervolgen even later met 'even lunchen, brood met pindakaas', 'zitten in de file' en eindigen met 'welterusten allemaal'.

  Sp!ts,

  Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr Caroline Watt en Professor Richard Wiseman van Koestler Parapsychology Unit (@KPUNews) van de Universiteit van Edinburgh. Voor het onderzoek deden maar liefst 7.000 tweeps mee. Zij waren onder te verdelen in tweeps die geloofden dat ze helderziend waren en tweeps die dat niet geloofden.

  http://twittermania.nl/2011/01/onderzoek-bewijst-tweeps-zijn-niet-helderziend/,

  Twittergids is een slim initiatief van @michielb. In slechts enkele dagen verrees deze website uit het niets. Het is een verzamelplaats van Nederlandse gebruikers van Twitter. Vergis je niet in het vrij eenvoudige design, want deze verzameling is een machtige plaats om nieuwe tweeps te ontmoeten.

  http://www.ndmedia.net/sociale-media/twittergids-de-gids-van-nederlandse-tweeps/,

  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2009
  Brontaal Amerikaans-Engels
  Vorm in brontaal Tweep; tweep
  Betekenis in brontaal 'twitteraar', maar in het bijzonder, met negatieve bijklank, ook: 'beginnend twitteraar', 'groentje in het twitteren'.