twitteraar


twitteraar 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

iemand die twittert; iemand die communiceert op Twitter; tweep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een twitteraar…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is actief op het sociale netwerk Twitter
 • [Activiteit of handeling] is iemand die twittert

  Algemene voorbeelden


  Nederlandse en Vlaamse taalwetenschappers zijn op zoek naar twitteraars die hun tweets en persoonlijke gegevens beschikbaar willen stellen voor taalonderzoek.

  http://www.nu.nl/internet/2453530/wetenschappers-zoeken-twitteraars.html,

  Twitter heeft van de bekende sociale netwerken in Nederland de meest exposure (40% meer hits op Google dan Facebook en Hyves) maar de kleinste groep van actieve gebruikers. Er zijn ongeveer 200.000 twitteraars die regelmatig in het Nederlands tweeten, op een totaal van 1.5 á 2 miljoen geregistreerde Nederlandse accounts. Van de actieve tweeps is 57% mannelijk en 43% vrouwelijk. De gemiddelde leeftijd van de twitteraar is ongeveer 27 jaar.

  http://nl.twirus.com/details/blog/672/,

  Twitteraars over de hele wereld maken hun profiel groen om zo hun solidariteit te tonen met de Iraanse bevolking die strijdt voor meer democratie in Iran. Zondag hadden al meer dan 90.000 mensen een groene gloed over hun foto om zo hun steun te laten zien. Een 'vriendelijke internet-nerd' bedacht het idee om op Twitter aandacht te vragen voor de situatie in Iran. Sinds donderdag kunnen de Twitteraars de kleur van de oppositie in Iran over hun profielfoto tonen.

  ANP,

  Nick & Simon zijn het. Gerard Ekdom, Nicolette van Dam, Annette Gerritsen. En: onze eigen Donald Duck! Twitteraar van het Jaar. "Ik ben als eend zo trots als een pauw."

  http://www.sanoma-adverteren.nl/nl-web-Actueel-Artikel.php?news_id=1184,

  Wie zijn de actiefste twitteraars ('tweeps') anno 2010? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. Met vooral ook veel nieuwe binnenkomers. Waarom? Omdat Twitter echt mainstream lijkt te worden.

  http://www.jeroenmirck.nl/2010/12/twitter-top-2010/,

  Politie arresteert Twitteraar wegens bedreiging. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft dinsdag een 35-jarige Rotterdammer aangehouden die de dochter van Groen-Linksfractievoorzitter Femke Halsema en de politici Job Cohen (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) via Twitter zou hebben bedreigd. De man uitte de bedreigingen in september onder de naam allah-u-akbar.

  http://www.security.nl/artikel/35342/1/Politie_arresteert_Twitteraar_wegens_bedreiging.html,

  Twitteren wordt veel gebruikt door mensen om anderen te laten weten wat ze aan het doen zijn of waar ze zijn. Zo is een interessante twitteraar die gebruikt maakt van twitteren de nieuwe Amerikaanse president Obama. Obama heeft meer dan 100.000 twittervolgers.

  http://www.leopardconsultancy.nl/twitter.html,

  Twitteraars vormen een niche op de arbeidsmarkt. In Nederland zijn het vooral mannelijke ICT'ers en marketeers, tussen de 30 en de 40 jaar oud. Twitter is als wervingskanaal vooralsnog alleen voor deze doelgroepen interessant.

  http://www.automatiseringgids.nl/peopleware/itprofessional/2009/24/twitter-als-wervingskanaal-vooral-voor-icters-interessant.aspx,

  Toen Frankwatching, waar ik ook blog, de eerste prijs had gewonnen in de Best Of Blogs-verkiezing, vernam ik dat als eerste via Twitter. Ik werd namelijk gefeliciteerd door een andere twitteraar die al van het nieuws had gehoord.

  http://www.fackeldeyfinds.com/mijn-7-redenen-om-twitter-te-gebruiken/,

  Natuurlijk zagen wij ook de berichten langskomen of Twitter de flop van 2007 was. En dat Twitteraars zich snel aangevallen voelen door mensen die niets van Twitter moeten hebben.

  http://www.frank-ly.nl/is-twitter-echt-een-flop-van-2007,

  Even een off-topic-bericht: morgen is de SkyRadioRun en dan zal ik met vier andere twitteraars tijdens het lopen tweets gaan uitzenden.

  http://www.mediaonderzoek.nl/1024/twitteren-tijdens-de-skyradiorun/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2007