uitkleedapp


uitkleedapp 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

door AI aangedreven deepfakeapp waarmee je mensen op foto's, voornamelijk vrouwen, digitaal kunt uitkleden; app om mensen virtueel mee uit te kleden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitkleedapp…

is een app

  • [Functie] creëert digitale naaktbeelden zonder toestemming of medeweten van de betrokkenen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral gericht op gebruik door mannen
  • [Middel] maakt gebruik van AI en deepfaketechnologie
  • [Waardering] wordt gezien als een bedreiging van de internetveiligheid en de privacy

Hoofdsemagram: app


Algemene voorbeelden


In november kreeg een kinderpsychiater uit North Carolina een gevangenisstraf van 40 jaar opgelegd voor het toepassen van 'uitkleed'-apps op foto's van zijn patiënten. Dit was de eerste rechtszaak van deze aard, die viel onder de wetgeving tegen het produceren van deepfake-materiaal gerelateerd aan kindermisbruik. TikTok en Meta Platforms Inc. hebben stappen ondernomen om zoektermen gerelateerd aan 'uitkleed'-apps te blokkeren. De specifieke apps zullen eventueel worden verboden, maar de technologie zelf verdwijnt niet.

https://businessam.be/smartphones-als-wapens-ai-zorgt-voor-toename-in-populariteit-van-nudify-apps-die-vrouwen-op-fotos-digitaal-uitkleden/?utm_source=bam-nl,

De uitkleed-app van I do! I do! vind je op dresstoundress.eu (bezoek de link met je mobieltje). Door je telefoon te kantelen kleed je de vrouw uit. De dress to undress app is speciaal voor mannen en doet denken aan de pennen die je vroeger op de kermis kon winnen waarbij een vrouw werd uitgekleed door de pen te kantelen.

https://www.lovestohave.com/fashion/dress-to-undress-valentijns-uitkleed-app/

In een stad in Spanje ontvingen meer dan 30 jonge meisjes van 12 tot 14 jaar nep naaktfoto's van zichzelf gegenereerd door een "uitkleed-app" aangedreven door AI. Experts benadrukken de langdurige impact op slachtoffers, waarbij ze het vergelijken met daadwerkelijk expliciete foto's. Het leed dat slachtoffers wordt aangedaan, wordt op geen enkele manier verminderd door het feit dat deze afbeeldingen digitaal worden gemanipuleerd.

https://ts2.space/nl/de-gevaren-van-ai-veranderde-fotos-kinderen-beschermen-tegen-cybermisbruik/#gsc.tab=0,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenvertaling
Vroegste datering 2023
Brontaal Engels
Vorm in brontaal nudify app
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) deepfake; deepfakepornografie; wonderbra-app