deepfake


deepfake 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

techniek voor het creëren en manipuleren van beelden, geluiden en teksten op basis van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld door op een foto het hoofd van een persoon te vervangen door het hoofd van iemand anders; techniek voor het maken van nepfilmpjes en -foto's

Semagram (extra betekenisinformatie)


Deepfake…

is een techniek

  • [Doel of bestemming] wordt vooral toegepast om teksten, video's en beelden te creëren en te manipuleren maar wordt ook steeds vaker toegepast voor therapeutische en trainingsdoeleinden
  • [Medium] wordt ten uitvoer gebracht door middel van software afkomstig uit de kunstmatige intelligentie
  • [Waardering] ligt onder vuur omdat het de privacy van mensen zou kunnen schenden en omdat met behulp van deze techniek veel nepnieuws verspreid zou kunnen worden

    Algemene voorbeelden


    Met deepfake dierbare geliefden weer tot leven wekken is geen toekomstmuziek. De techniek wordt nu al ingezet bij onder meer rouwverwerking. [...]. Deepfake is vooral bekend van toepassingen in nepnieuws en bij de verspreiding van desinformatie, maar de techniek wordt steeds vaker toegepast voor therapeutische en trainingsdoeleinden

    https://www.trouw.nl/cultuur-media/hoe-deepfake-doden-tot-leven-wekt~b828eb2d/,

    Bewerkte realistische video's waren tot voor kort voorbehouden aan Hollywood-studio's, maar tegenwoordig zijn ze voor iedereen binnen handbereik. Dat maakt deepfake ook zo'n prominente ontwikkeling. De afgelopen maanden lees je dan ook steeds vaker over deepfake-technologie in nieuwsberichten.

    https://jarnoduursma.nl/blog/wat-is-deepfake/

    Wat eerder alleen in Hollywood werd gemaakt, ligt nu binnen ieders handbereik. Daarom moeten we snel leren herkennen wat deepfake is. Zeker nu we (nep)informatie razendsnel wereldwijd met elkaar delen.

    https://jarnoduursma.nl/blog/wat-is-deepfake/

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • de toepassing van deepfake

    De meest voor de hand liggende toepassing van deepfake ligt in nepnieuws. Nepnieuws draait om het verspreiden van misleidende informatie. Daar lenen deepfakes zich natuurlijk goed voor. Misbruik van de technologie kan voor verwarring en onrust zorgen.

    https://www.mediawijsheid.nl/deepfake/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2017
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal deepfake
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) AI; kunstmatige intelligentie; uitkleedapp

    deepfake 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

    nepfilmpje of nepfoto gemaakt met behulp van speciale software op basis van kunstmatige intelligentie

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Foto's, video's, geluidsopnamen, menselijke stemmen, geschreven teksten en geschreven recensies die we overal tegenkomen. Ze kunnen allemaal nep zijn. Lees hieronder over de problemen die deepfakes kunnen opleveren.

    https://jarnoduursma.nl/blog/wat-is-deepfake/

    Snoek noemt de zelfrijdende auto als voorbeeld, die moet inschatten wanneer hij moet remmen voor voetgangers. 'In dat geval zijn gezichten relevant. In de werkelijkheid komen geen mensen met geblurde gezichten voor.' Met andere woorden: hoe dichter je met je dataset tegen de werkelijkheid aanschuurt, hoe beter het resultaat. De deepfakes mogen dan wel kunstmatig zijn, ze líjken wel als twee druppels water op echte gezichten.

    de Volkskrant,

    Tussen alle oprechte getuigenissen zit ook heel veel nep, zegt TikTok-expert Marieke Kuypers. Dat komt door de korte duur van de filmpjes (15 seconden tot maximaal 3 minuten) en het gemak waarmee ze gemaakt en gedeeld worden. [...]. Deepfakes - nepvideo's die met relatief ingewikkelde technologie worden gemaakt - zijn volgens haar zeldzaam, maar op TikTok doen zogenaamde cheapfakes over de oorlog het goed.

    https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/1514/articles/1556299/7/1,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • deepfakes maken

    Hoe worden Deepfakes gemaakt? Veelal door gebruik te maken van general adversarial networks. De laatste decennia is de kwalitatieve ontwikkeling van kunstmatige intelligentie razendsnel gegaan. Een deepfake-techniek die sterk in opkomst is, zijn de generative adversarial networks, oftewel GAN's. Een GAN bestaat vaak uit twee netwerken. Het eerste neurale netwerk, de generator, creëert nieuwe digitale content. Het andere systeem, de discriminator, bepaalt of die nieuwe informatie echt lijkt. Ze werken samen in onderlinge competitie. Hierin stuwen de twee systemen elkaar op tot een grote hoogte.

    https://jarnoduursma.nl/blog/wat-is-deepfake/

    in voorzetselgroep


    • het maken van een deepfake
    • het gebruik van deepfakes

    Het maken van een deepfake is ook nog niet heel makkelijk. De Volkskrant deed een poging en beschrijft in dit artikel hoe deepfake-software werkt en wat de beperkingen zijn.

    https://www.mediawijsheid.nl/deepfake/

    De noodzakelijke aanpassingen worden nu gedaan vanwege de Europese privacyregels, maar Snoek ziet nog meer voordelen van het gebruik van deepfakes. Een van de grote problemen die de laatste jaren naar voren zijn gekomen is de onevenwichtige samenstelling van de trainingsdata, met een oververtegenwoordiging aan witte mannen. Snoek: 'Dit effect wordt nog eens versterkt door de algoritmen, die er een schepje bovenop doen.' Zo kon het gebeuren dat 'het Systeem' witte mannen bevoordeelde bij sollicitaties of niet herkende dat er een zwarte man voor een toegangspoortje stond.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2017
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal deepfake
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) deepnude; seksfake