uitzege


uitzege 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

zege in een wedstrijd die op het veld of in de sporthal van de tegenstander wordt gespeeld; zege van de uitspelende club; zege in een uitwedstrijd; uitoverwinning
Vaak voorafgegaan door een telwoord of een kenmerkend bijvoeglijk naamwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uitzege…

is een zege

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt door de uitspelende club behaald

    Hoofdsemagram: zege


    Algemene voorbeelden


    Villarreal heeft zaterdagavond in de Primera Division een ruime uitzege geboekt. De club was op bezoek bij Real Zaragoza met 3-0 de sterkste.

    http://www.metronieuws.nl/algemeen/ruime-uitzege-villarreal/xlkjkA!k230OWuPb3kaRQXMoO5ClQ/,

    Washington Wizards heeft de eerste uitzege van het seizoen geboekt. Na 25 duels op rij buiten Washington te hebben verloren, waren de Wizards op bezoek bij Cleveland Cavaliers te sterk voor de thuisploeg: 115-100.

    http://nba.blog.nl/washington-wizards/2011/02/14/wizards-boeken-eerste-uitzege-op-cavaliers,

    Florie/Vrevok mag weer hopen op plaatsing voor de play-offs en rechtstreekse handhaving in de eredivisie. Na de uitzege (1-3) van zaterdag op Rijnmond Volleybal - voor de Nieuwegeinse formatie betekende het pas de tweede overwinning op vreemde bodem in dit seizoen - vindt het team van coach Ivo Martinovic zich terug op de zevende plaats.

    http://www.volleyportal.nl/index.php?name=News&file=print&sid=2146,

    Nederland begon zijn zoektocht naar een ticket voor het WK 1998 in groep 7, waarin ook België uitkomt, met een 1-3-overwinning in Wales. Oranje moest lang wachten om de verdiende en belangrijke uitzege vorm te geven.

    De Standaard,

    Liverpool maakte een einde aan vijf achtereenvolgende gelijke spelen door bij Ipswich Town met 2-1 te winnen. Het was de eerste uitzege van Liverpool sinds augustus.

    Meppeler Courant,

    Nilis was trouwens niet de enige ex-topscorer van de Belgische competitie die van zich liet spreken. Mario Stanic bezorgde Parma immers een prestigieuze uitzege bij AC Milan.

    De Standaard,

    Atletico Madrid boekte een belangrijke uitzege op de 39ste speeldag van de Primera Division. De Madrilenen, die op hun eerste titel sinds 1977 jagen, wonnen met 1-3 bij Compostela dankzij goals van Caminero (2) en Simeone. Na hun dertiende uitzege van het seizoen behielden ze 4 punten voorsprong op Valencia, dat Gijon met 1-0 klopte.

    De Standaard,

    Beveren wacht nog altijd op zijn eerste zege, Beerschot zette een pijnlijke thuisnederlaag met een kleine uitzege recht.

    De Standaard,

    Eén week na hun spectaculaire en verdiende uitzeges bij respectievelijk Anderlecht en Lokeren, pakten Antwerp en Cercle met een veel bescheidener werkstuk uit.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen