universiteitsprofessor


universiteitsprofessor 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

professor die lesgeeft op een universiteit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een universiteitsprofessor…

is een professor; is een persoon

  • [Plaats] geeft les op een universiteit
  • [Waardering] geniet als beroep veel aanzien

    Algemene voorbeelden


    Lee genoot het zeldzame voorrecht aan de Keizerlijke universiteit van Kyoto te mogen studeren. Hij werd later universiteitsprofessor, expert in de ontwikkeling van het platteland en minister zonder portefeuille. Hij studeerde landbouwekonomie aan de universiteit van Iowa (VS) en behaalde tussendoor in 1968 een Ph.D. in diezelfde specializatie aan de Amerikaanse Cornell universiteit.

    De Standaard,

    Als ik hier in Leuven een beenhouwerij begin, kan daar zowel de universiteitsprofessor als de man van de vuilkar hetzelfde vlees komen kopen.

    http://www.singles.be/press10.htm,

    Een zeer recente studie uitgevoerd door Leuvense universiteitsprofessoren heeft uitgewezen dat de splitsing van België economisch gezien een zeer slechte zaak zou zijn voor Vlaanderen.

    De Standaard,

    De minister zei nog: "Er zijn momenteel verscheidene lobby's die een statuut hebben dat gunstiger is dan dat van de ambtenaren. De universiteitsprofessoren, bijvoorbeeld, eisen een drastische sanering van de overheidsfinanciën, maar willen niet dat aan hun pensioenstelsel wordt geraakt. Hetzelfde geldt voor de magistraten." Reynders beaamde dat sommige universiteitsprofessoren de neiging hebben zichzelf tegen te spreken. Hij doelde op SP-vice-premier Johan Vande Lanotte , "die als professor tegen bijzondere machten is, maar als minister voor."

    De Standaard,

    Momenteel telt AA meer dan 88.000 lokale groepen in 135 landen. Allen kampen ze met hetzelfde probleem: ze hebben geen kontrole meer over de drank. Het is veeleer omgekeerd: de drank heeft kontrole over hen. Het is een weg die steeds dieper zakt. Of, zoals een AA'er het uitdrukt: "Of het nu een universiteitsprofessor of een havenarbeider is, als ze er niets aan doen, belanden ze allemaal op dezelfde plaats: de kroegen van ellende. Daar drinken ze, los van de wereld. In eenzaamheid."

    De Standaard,

    Het Nationaal Comité van de Universiteitsprofessoren - een comité dat zegt universiteitsprofessoren van alle richtingen te groeperen - verwerpt de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs, Luc Van den Bossche (SP), om de basisopleiding kinesitherapie toe te vertrouwen aan hogescholen, en de rol van de universiteit te beperken tot het verstrekken van een bijkomende licentie-vorming gericht op wetenschappelijk onderzoek in de kine.

    De Standaard,

    Er leeft grote onenigheid over de vraag of de "kwaliteit" van de opleiding die afgestudeerden genoten hebben, is toe- of afgenomen. Er zijn geen objectieve meetinstrumenten voorhanden. Het natte-vinger-oordeel van betrokkenen - werkgevers én universiteitsprofessoren - is onbetrouwbaar, omdat ze hun eisen voortdurend laten mee-evolueren met de stand van de techniek en wetenschap, en omdat ze daarbovenop de eisen die jaren geleden aan hen gesteld werden, onverkort handhaven.

    De Standaard,

    Arise bestond uit een vijftigtal universiteitsprofessors uit dertien verschillende landen. Deze lobby trachtte de rookverslaving op eenzelfde lijn te plaatsen met andere kleine geneugten als een kopje koffie of een pintje drinken en chocolade eten.

    http://www.express.be/joker/nl/brainflame/twee-belgische-wetenschappers-werkten-voor-tabakslobby/127498.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • respectabele universiteitsprofessoren
    • vooraanstaande universiteitsprofessoren

    De minister van Justitie had geen enkele officiële band met programma T-4. Er kwamen zelfs enkele vervolgingen tegen artsen, die echter na tussenkomsten van de kanselarij snel werden opgeschort [...]. Respectabele universiteitsprofessoren en gereputeerde psychiaters gaven het programma hun "wetenschappelijke" zegen.

    http://allserv.rug.ac.be/~hvdenden/Recht_Op_Waardig_Sterven/kw9901/k9901_06.htm

    Een eerste ruwe aftoetsing van de door Test Aankoop aangewende methodologie met de Esomar-normen (de internationale code voor marketing- en sociale onderzoekspraktijken) toont aan dat Test Aankoop zich voorbij een deontologisch verantwoorde grens van ernstig wetenschappelijk onderzoek begeeft. We nemen ons voor dit voor te leggen aan enkele vooraanstaande universiteitsprofessoren in marktonderzoek.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • de aanstelling van een universiteitsprofessor
    • de aanstelling van (twee) universiteitsprofessoren

    President Bush plant de aanstelling van universiteitsprofessor Mary Ann Glendon van Harvard als nieuwe ambassadrice voor Amerika in het Vaticaan. De 69jarige Glendon is een geleerde die tegen abortus is en die tegen het homohuwelijk is.

    http://www.holebi.info/phpnews/gidsnews.php?action=fullnews&id=4011,

    De Clerck vergaderde vorige vrijdag met de vijf prokureurs-generaal en had een onderhoud met de prokureur-generaal van het Hof van Kassatie, Jacques Vélu. Tijdens deze gesprekken wilde De Clerck de plooien glad strijken die ontstonden na de aanstelling van twee universiteitsprofessoren. Die moeten het Bende-onderzoek bestuderen. De magistratuur noemde dat onderzoek een schending van het gerechtelijk onderzoeksgeheim en van de scheiding der machten.

    De Standaard,