uppercut


uppercut 1.0

(sport en recreatie)

korte, krachtige, met een gebogen arm gegeven, opwaartse stoot, vooral tegen de kin; opstoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uppercut…

is een stoot

 • [Doel of bestemming] heeft tot doel de tegenstander te raken en liefst knock-out te slaan
 • [Plaats] wordt geplaatst op het bovenlichaam, meestal op de kin van de tegenstander
 • [Richting] is een opwaartse stoot
 • [Duur] is een korte stoot
 • [Snelheid of tempo] is een snelle stoot
 • [Intensiteit] is een krachtige stoot
 • [Beweging] wordt gegeven met een gebogen arm
 • [Werking of functionering] heeft vaak een verwoestende uitwerking op degene die getroffen wordt

Hoofdsemagram: stoot


Algemene voorbeelden


Hij bleef zelf goed bewegen, maar overdonderde tegelijkertijd zijn tegenstander met een lawine aan stoten. Links en rechts, hoeken, directe stoten en uppercuts. Vernietigend hard.

NRC,

In ronde zes lanceerde Ballone het eerste en enige serieuze offensief van de wedstrijd. Hij dreef Bad in het nauw met uppercuts en hoeken.

http://www.sportchiefs.com/ringside/01012601.htm,

In ronde twee was Pozo de eerste om aan te vallen maar Ballone nam vlug over. Hij bleef gevaarlijk uitpakken met zijn uppercut van links. Maar ook wijde hoeken teisterden de titelhouder die het op het einde van de ronde nogal moeilijk had.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03021502.htm,

Mahdaoui trok weer ten aanval en kende succes met uppercuts uit beide handen naar het lichaam en hoekstoten naar het hoofd.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03020602.htm

'Wat zegt de reisgids van dit motel?' wou ze weten. 'Vraag 't 'm zelf.' Weer moest daar een uppercut bij te pas komen. De tanden spatten uit 's mans mond, vers bloed sijpelde langs de scheur die ooit zijn lippen waren geweest. Pas toen ik hem bij de ballen greep. En ernstig kneep. Terwijl ik hem recht in de ogen staarde. Liet hij. De informatie. Los.

Speed, Paul Verhaeghen,

Ingelrest daarentegen schudde de Gentenaar meerdere keren door elkaar met krachtige linkse en rechtse hoekslagen die hij liet volgen door uppercuts naar het lichaam.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03020602.htm

Als ik die ooit tegenkom, ik geef 'm er een paar. Een uppercut is niet goed genoeg voor dat stuk ongeluk.

De droogte, Herman Brusselmans,

Zijn dekking is gezakt. Prima. Dan zal de tweede boodschap des te harder op zijn bakkes knallen. Dat wordt een uppercut op zijn glazen kin.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Popeye verkocht Brutus een uppercut en het volgende moment liep die gast over het scherm rond met een ossobuco op zijn muil zonder dat ook maar iemand dacht van: Hè, waarom loopt die gast eigenlijk rond met een steak op zijn façade – is dat de nieuwste versie van de airbag?

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een uppercut plaatsen
 • een uppercut uitdelen
 • iemand een uppercut geven
 • iemand een uppercut verkopen
 • een uppercut incasseren
 • een uppercut krijgen

Hij ziet er uit alsof hij een uppercut kreeg, met ietwat ingedeukte kin, maar zo ziet hij er altijd uit.

http://www.travelinjoy.be/reisverhaal2009/Verslag54-Vliegende%20kokosnoot%20in%20internaat.htm,

"De pijn is niet te vergelijken met de pijn die je hebt als je een kramp krijgt of als je een uppercut incasseert. Aangezichtspijn zorgt voor een explosieve, elektroshockachtige pijnscheut."

http://www.medinews.be/full_article/detail.asp?aid=2028,

Luyingu verkocht zijn belager Fasano een onvervalste uppercut.

De Standaard,

Zo leerde ik uit een precieze beschrijving hoe je een perfecte uppercut kunt plaatsen.

De Standaard,

Er volgde een knalharde donderslag: Zeus die een uppercut uitdeelt aan moeder Aarde. Zelfs tijdens het zwaarste onweer thuis was hij minder onheilspellend dan hier.

In liefdes naam, Greta Seghers,

'Een buil, een blauwe plek, wat is dat nu? Wij, vrouwen, kunnen afzien, wij moeten wel, het is het mannenvolk dat flauw valt als het een spat bloed ziet!' Tante Mona bleef van beton en van pure ja wanhoop daarover had nonkel Ward haar nog een laatste uppercut gegeven en was hij weggelopen met al zijn kleren en een doofstomme naaister.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

met adjectief ervoor


 • een perfecte uppercut
 • een volle uppercut
 • een linkse uppercut
 • een rechtse uppercut

Zo leerde ik uit een precieze beschrijving hoe je een perfecte uppercut kunt plaatsen.

De Standaard,

Die muziek werkte voor mij meteen als een volle uppercut onder de kin, de rest van de dag was ik min of meer bewusteloos.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Bach/bewust.html,

Tyson schiep ruimte met een rechtse uppercut en maakte het karwei af met een kombinatie, links-rechts-links.

De Standaard,

Bij de aanvang van de vijfde ronde kreeg hij één rechtse en drie linkse uppercuts van Portoricaan Hector Camacho te verwerken.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een onvervalste uppercut

Luyingu verkocht zijn belager Fasano een onvervalste uppercut.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


uppercut 2.0

iets wat aankomt als een uppercut in het boksen; krachtige, vaak beslissende actie; zware slag; mokerslag; dreun
Niet zelden in beeldende sportverslagen gebruikt.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een uppercut…

is een gebeurtenis

 • [Werking of functionering] heeft het effect op iemand als een uppercut in het boksen

  Algemene voorbeelden


  Eén ding is zonneklaar: als de markten nog een keer een uppercut krijgen, gaat 2008 misschien wel de geschiedenis in als het slechtste beursjaar ooit. Nou ja, ooit. Sinds 1825 dan.

  http://iexredactie.beloggen.nl/pages/Topic.aspx?Id=4866,

  Al na een halfuur zat Stoke op rozen. Via goals van Etherington, Huth en Jones stond het 3-0 na dertig minuten. Bolton was aangedaan en kwam de uppercut nooit meer te boven.

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110417_062,

  De bezoekers lieten de dekking zo laag zakken dat STVV de ene uppercut na de andere kon uitdelen. Een inworp bracht Rasmussen alleen voor doel en het was 3-0.

  De Standaard,

  Ook in de financiële wereld gebeurden dingen die de burger zenuwachtig maakten. De verhalen van Jean-Pierre Van Rossem over de gigantische bergen zwart geld, de lichtzinnige "swap"-operaties van minister Philippe Maystadt, de Kredietbank-Luxemburg en wat nog meer. De gewone man voelde zich alweer de klos. En toen kwam de finale uppercut met de afschuwelijke Dutroux-zaak en het spaghetti-arrest.

  De Standaard,

  Marc Dupain, de Limburgse neef van the world's most local Walter Cronkite, mocht later een Gouden Oog voor het VTM-nieuws gaan ophalen. 'Er is ons een uppercut van je welste beloofd. We hielden er geen k.o. aan over, maar wel een Gouden Oog.'

  Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  Op belangrijke momenten, vlak voor rust en halfweg de tweede helft, herinnerden de thuisspelers zich hun huiswerk en disten ze hun hoekschopnummertje succesrijk op. Telkens bezorgden die flitsen Charleroi een uppercut die ze nooit te boven kwamen.

  De Standaard,

  De Indiër Viswanathan Anan kende een goed seizoen en werd voor het eerst zelfs de Fide-nummer twee van de wereld. Dat werd niet verwacht na de uppercut die hij in de slotfase van het PCA-WK in 1995 tegen Kasparov had opgelopen.

  De Standaard,

  De vorige week opgelopen uppercut (5-0 bij Charleroi) werd weggespeeld met een nipte zege tegen Germinal, dat agressief startte en vroeg scoorde.

  De Standaard,

  Ali's roman is geenszins geestig, virtuoos of verontrustend, maar des te meer sympathiek, braaf en stereotiep. Kortom: waar ik een uppercut van M. Ali verwacht had, werd 't zwaar kut.

  http://www.humo.be/BoekenBal/Detail.asp?ItemId=116,

  Een Deen bezorgde de badmintonvirtuosen uit Azië een uppercut van jewelste. Poul-Erik Hoyer-Larsen, de drievoudige Europese kampioen uit Asserbo, won goud in het enkelspel.

  De Standaard,

  Geel klom op Tongeren vlot uit de startblokken en niets liet vermoeden dat Mbuyu en de zijnen zo'n uppercut zouden krijgen. De hardwerkende Hoes versierde rond het kwartier een open doelkans, maar knalde onbeheerst voorlangs.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • iemand een emotionele uppercut (uitdelen)
  • een financiële uppercut (te verwerken krijgen)
  • een verbale uppercut (ronddelen, uitdelen)
  • een meervoudige uppercut

  En de emotionele uppercut van de week werd me uitgedeeld door een kleine, zesjarige jonge deerne met lange wapperende blonde haren. Ze keek me bijzonder bloedernstig aan en vroeg, rechtuit zoals alleen kinderen dat kunnen: "Wil jij mijn nieuwe papa zijn?"

  http://dominiek.be/2009/03/26/uppercut/,

  Vanuit een beminnelijke startpositie verstaat hij de kunst in geen tijd een reeks verbale uppercuts rond te delen, soms overgoten met een demagogisch sausje.

  http://www.skepp.be/thema/interview_betz.html,

  Hij pleit voor een open debatcultuur. "Nu is een debat gericht op snelle vermunting. Het lijkt op een boksmatch. Winnaar is degene die de zwaarste verbale uppercut uitdeelt."

  De Standaard,

  Na dat kwartiertje ging Eros een mooie ballad spelen aan de piano, naadloos gevolgd door oude hits [...]. Even later pakte hij zelf de gitaar op, stemde ze even bij met enkele maten jungle-rock, merkte gemaakt treurig op "dit wordt nooit een hit", en zakte dan in een lagere versnelling voor Un' altra te. Nodeloos te zeggen dat de fans na deze meervoudige uppercut helemaal door het dolle heen waren.

  De Standaard,