urineweg


urineweg 1.0

afbeelding

Bron: Arcadian
( CC BY-SA 3.0 )

orgaan dat betrokken is bij het produceren van urine en het transporteren van urine naar buiten het lichaam, t.w. een van beide nieren, een van beide urineleiders (ureters), de blaas (urethra), de urinebuis of bij de man ook de prostaat; urineorgaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urineweg…

is een orgaan; zijn delen

  • [Aantal of hoeveelheid] is een van vier of vijf verschillende lichaamsdelen, t.w. beide nieren, beide urineleiders, de blaas en de urinebuis en bij de man ook de prostaat
  • [Activiteit of handeling] produceert urine (de nieren) of vervoert de urine van de nieren naar buiten het lichaam

    Algemene voorbeelden


    'Urineweg' is een verzamelnaam voor de delen van uw lichaam die urine maken en uit uw lichaam verwijderen. Dit zijn onder andere de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. Een urineweginfectie (UWI) is een infectie van een of meer hiervan, meestal doordat bacteriën van buiten de urinebuis zijn binnengekomen.

    https://www.dettol.be/nl/illness-prevention/illnesses/urinary-tract-infections/

    Een grondig onderzoek wijst uit dat de man lijdt aan een infectie ter hoogte van de urinewegen, waarvoor hij meteen behandeld wordt.

    De Standaard,

    Een meer algemene vaststelling was dat het sterftecijfer door kanker bij mannen die vegetariër waren of veel fruit en groenten aten beduidend lager lag dan bij hun spitsbroeders die dit niet deden. Dat gold voor om het even welke kanker. Ook het aantal mensen dat problemen had met ademhaling, bloedcirculatie, verteringsstelsel, urinewegen of dat aan suikerziekte leed was veel geringer.

    De Standaard,

    De urineweg biedt mogelijkheden om in de blaas te kijken naar doorgroei van een blaastumor.

    Reformatorisch Dagblad,

    De stof houdt Röntgenstraling tegen (en is dus 'wit' op de foto) zodat op een 'gewone' Röntgenfoto op die manier de urine in het lichaam zichtbaar wordt gemaakt. Alle urinewegen vanaf de nier tot de plasbuis kunnen zo worden gefotografeerd en de precieze ligging van eventuele stenen of vernauwingen in de afvoer van urine kan vooral in het bovenste deel, van nier tot aan de blaas, goed worden beoordeeld.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Prostatitis komt niet heel vaak voor, maar als iemand deze klacht ontwikkelt is er vaak sprake van een vergrote prostaat en zal deze ontsteking in een aantal gevallen chronisch worden. Als deze ontsteking niet behandeld wordt kan er verettering optreden en ernstige infecties veroorzaken in de urinewegen.

    http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

    Vaak is aan de urine niet te zien waar in de urinewegen (nieren, blaas, prostaat) de infectie precies zit, maar soms verraadt een nierinfectie zich door grote hoeveelheden witte bloedcellen, dat zijn afweercellen tegen infecties, in de urine.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Alles werd doorgelicht, tienmaal ... honderdmaal leek het hem: het verloop van het water in zijn urinewegen, het lozingsproces van de blaas, het samentrekken van de sfincter, elk detail werd gefilmd en door artsen op de monitor gevolgd.

    De stenen toren, Jo Claes,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de urinewegen bekijken
    • de urinewegen desinfecteren
    • de urinewegen onderzoeken
    • de urinewegen schoonspoelen
    • de urinewegen verstoppen

    De urologie heeft de afgelopen eeuwen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij de ontdekking van Röntgenstralen (waardoor bijvoorbeeld stenen goed zichtbaar werden) en doordat het mogelijk werd om met heel kleine buisjes via de plasbuis de blaas en andere urinewegen te bekijken en te onderzoeken.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Soms blijft een gruisje echter, door weinig urineproduktie (weinig drinken bij warm weer) of een klein littekentje in de nier, zolang in de nier achter dat het aangroeit; als het dan uiteindelijk toch een keer gaat rollen, dan kan het verderop de urinewegen verstoppen.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Prostaatontsteking [...]. Meestal is het noodzakelijk om langdurig met antibiotica te behandelen, terwijl tevens ervoor gezorgd moet worden dat door veel te drinken een voldoende grote hoeveelheid urine wordt geproduceerd om blaas en urinewegen geregeld 'schoon te spoelen'.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Jeneverbes geeft kracht, het helpt bij een gebrek aan energie, bij angst, zwakte [...]. Het stimuleert het spijsverteringssysteem. Desinfecteert de urinewegen bij blaasontsteking en nierstenen.

    http://members.ams.chello.nl/l.borgman/geest.html,

    met adjectief ervoor


    • de hogere urinewegen

    Na de industrialisatie en toename van de welvaart met daaraan gekoppeld duidelijk verandering van het dieet (toename consumptie zout en dierlijk eiwit) is de incidentie van stenen in de hogere urinewegen toegenomen.

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • geblokkeerde urinewegen

    Moeilijk urineren: Echt persen om te kunnen plassen, onmogelijkheid van plassen of slechts heel kleine hoeveelheiden of van abnormale kleur. Kan duiden op infectie, nierstenen of geblokkeerde urinewegen.

    http://gallery.uunet.be/darkmoon/fret_herkomst.html

    in voorzetselgroep


    • een aandoening aan de urinewegen
    • een aandoening bij de urinewegen
    • een afwijking aan de urinewegen
    • infecties aan de urinewegen
    • een afwijking bij de urinewegen
    • verwondingen aan de urinewegen

    Heide werkt zonder kosten of pijn aan de schoonmaak van blaas en nieren. Bij aandoeningen aan en bij de urinewegen wordt daar vaak niet aan gedacht.

    Meppeler Courant,

    Enkele goedaardige oorzaken van hematurie: stenen in de nier, urineleider of blaas; infectie; goedaardige prostaatvergroting; verwondingen aan de urinewegen (bijvoorbeeld na een ongeval).

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    Bij infecties aan de urinewegen wordt urine onderzocht op bacteriën.

    http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames

    • bacteriën in de urinewegen
    • stenen in de urinewegen
    • stoornissen in urinewegen

    Bij stenen in de nier of andere urinewegen neemt de kans op infecties toe, terwijl de steen nogal eens verhindert dat de infectie geneest.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Om stenen in de urinewegen op te sporen is de CT-scan bijvoorbeeld niet geschikt; doordat de plakjes een dikte van 1 tot 2 centimeter hebben kunnen steentjes die kleiner zijn gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Cisteroos alleen of in combinatie met andere essentiële olien lost op in vette plantolie, zodat daar dan een goede geneeskrachtige massage-olie van gemaakt kan worden. - Tegen: stoornissen in urinewegen, zweren - werkt samentrekkend en wondhelend.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    Door het gebrek aan activiteit drinken de dieren minder. Daardoor urineren ze minder en neemt de hoeveelheid bacterïën in de urinewegen toe.

    http://www.varkensinnood.nl/

    • problemen met de urinewegen

    Inmiddels slaagt men er ook in de ongemakken die de ziekte veroorzaakt te minimaliseren, zo worden problemen met de urinewegen behandeld door catherisatie.

    http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/032002/MS.htm,

    • aandoeningen van de urinewegen
    • de afvoer van de urinewegen
    • een afwijking van de urineweg
    • een afwijking van de urinewegen
    • beschadiging van de urinewegen
    • de celwanden van de urinewegen
    • een controle van de urinewegen
    • een echografie van de urinewegen
    • een infectie van de urinewegen
    • infecties van de urinewegen
    • onderzoek van de urinewegen
    • de steriliteit van de urinewegen
    • het weefsel van de urinewegen
    • ziekten van de urinewegen

    Een blaasontsteking komt veel meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap, vooral in de eerste maanden. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen.

    http://home.tiscali.be/jantje/index.html

    Als je vaak last hebt van een blaasontsteking zal de huisarts je doorverwijzen naar een specialist (uroloog of gynaecoloog) om te onderzoeken of er een afwijking van de urineweg is die de ontsteking in stand houdt.

    http://home.tiscali.be/jantje/index.html

    Ellen Asjes raadt deze olie ook aan voor Diabetes en de na-behandeling van verlammingen [...]. Jean Valnet: Trage stofwisseling, verlies aan eetlust, ter voorkoming van besmettelijke ziekten, ziekten van de urinewegen (nieren, blaas), gonorroea, blaasontsteking, waterzucht, cirrhosis, blaasstenen, aderverkalking, jicht, reuma, artritis, diabetes, pijnlijke menstruatie, witte vloed.

    http://members.ams.chello.nl/l.borgman/geest.html,

    De basisdiagnostiek bestaat uit een echografie van de urinewegen, laboratoriumonderzoek van een bloed- en urinestaal, een intraveneuze urografie (contrastmiddelonderzoek van de urinewegen) en zo nodig een cystoscopie (kijken in de blaas).

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    Zij stelt tegen rituele jongenbesnijdenis te zijn omdat deze ingreep op jonge leeftijd plaatsvindt en zoveel problemen met zich meebrengt (angst, pijn, bloedingen, beschadigingen van de eikel en urinewegen).

    http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/bartels-rituelen.html,

    Weefselspecifieke therapie. Een therapie waarbij het geneesmiddel de overgangsklachten vermindert èn bovendien ook gunstige effecten heeft op bijvoorbeeld het botweefsel, hart- en vaatweefsel en het weefsel van de urinewegen en geslachtsorganen.

    http://www.organon.nl/index2.html

    Er bestaat geen echt efficiënte preventiemethode, maar een paar voorzorgen kunnen helpen bij het garanderen van de steriliteit van de urinewegen.

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    De onderzoekers isoleerden gecondenseerde tannines uit de cranberry. Dit uniek bestanddeel kan nesteling van de E. Coli bacterie in de celwanden van de urinewegen voorkomen.

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    Een jaarlijkse controle via de huisarts van bloeddruk, hart, suiker, luchtwegen, zintuigen, urinewegen lijkt ons een minimum.

    http://www.riaggamersfoort.nl/index.htm

    Bloederige urine (hematurie) kan zowel bij goedaardige als kwaadaardige aandoeningen van de urinewegen voorkomen.

    http://urologiehasselt.be/patienten.html

    Een blaasontsteking (cystitis) wordt veroorzaakt door een infectie van de urinewegen die tot een ontsteking van de blaas leidt.

    http://home.tiscali.be/jantje/index.html

    Afgelopen oktober werd er bij de prins een tijdelijk stoma geplaatst en vlak daarna een drain, wegens problemen met de afvoer van de urinewegen.

    De Telegraaf,

    • via de urinewegen

    Alles wat iedereen slikt komt via urinewegen in extreme verdunningen in ons drinkwater terecht.

    http://www.groene.nl/1996/45/pw_homeo.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de blaas en andere urinewegen
    • darmwegen en urinewegen
    • longwegen en urinewegen
    • luchtwegen en urinewegen
    • nieren en urinewegen

    Als gevolg van de nabehandeling van de kanker kreeg de prins problemen met zijn nieren en urinewegen.

    De Telegraaf,

    Copahu (Capaifera officinalis) - werkt: long- en urinewegen ontsmettend, stimulerend.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    Benzylmosterdolie uit oost-indische kers, een plantaardig antibioticum, wordt gebruikt als kruid of als geïsoleerde stof, bij infecties van de lucht- en de urinewegen.

    http://www.argo.be/scholen/geonatuur/kruiden/kruiden-bestanddelen.html,

    De urologie heeft de afgelopen eeuwen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, mede dankzij de ontdekking van Röntgenstralen (waardoor bijvoorbeeld stenen goed zichtbaar werden) en doordat het mogelijk werd om met heel kleine buisjes via de plasbuis de blaas en andere urinewegen te bekijken en te onderzoeken.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Zo hoopt hij lokale immuniteit in de mond op te wekken tegen bacteriën, die cariës veroorzaken en lokale immuniteit in darm- en urinewegen tegen het Aids-virus.

    NRC,

    Bij controles wegens een blaastumor zullen dan ook vaak foto's van nieren en urinewegen worden gemaakt om zeker te zijn dat ook daar geen tumoren zijn ontstaan.

    http://www.urolog.nl/patienten-ned/nier.asp

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen