urineweginfectie


urineweginfectie 1.0

infectie van de urineweg; infectie aan de urinewegen
Het eerste lid urineweg komt in vergelijking met het meervoud urinewegen als zelfstandig woord maar sporadisch voor.
Zie ook : urineweg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een urineweginfectie…

is een infectie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een infectie van de urineweg, de urinewegen

    Algemene voorbeelden


    Een voorbeeld is Oreo, een 8,5 jaar oude Hollander die 75% niergebrek had en begon te plassen op de vloer naast de konijnenbak toen het probleem begon. Hershey (haar maatje) deed hetzelfde toen hij een urineweginfectie had het jaar ervoor. Nadat deze behandeld was, begon hij de konijnenbak opnieuw te gebruiken.

    http://www.konijnen.nl/indextot2.htm

    Verder kunnen er zich complicaties voordoen, die te maken hebben met de algehele conditie van de patiënt. Berucht zijn de longontsteking, urineweginfectie, trombose, doorliggen, hartinfarct en sepsis doordat met infusen ook bacteriën in de bloedbaan kunnen komen.

    http://www.webziekenhuis.nl/Frames/voorlich.htm

    Tijdens het vrijen onstaat ook soms een lichte kneuzing van de urinebuis waardoor een infectie kan ontstaan. Als zo'n urineweginfectie zich uitstrekt tot de blaas (bij vrouwen is de urinebuis maar zo'n vier centimeter, dus dat gebeurt gemakkelijk) spreken we van een blaasontsteking.

    http://www.rutgers.nl/prob_vd_mnd/prob_arch.html?nr=27

    Wat veroorzaakt deze urinewegeninfecties? Een infectie van de urinewegen wordt veroorzaakt door bacteriën uit het spijsverteringsstel die hun weg hebben gevonden naar de urinewegen en de blaas. Eens in de urinewegen gaan deze bacteriën infecties veroorzaken. Vooral teefjes hebben meer kans om een infectie te ontwikkelen doordat de urinebuizen iets korter en breder zijn dan bij mannetjeshonden.

    http://www.hondencentrum.com/artikels/urinewegeninfectie-bij-je-hond/,

    Een speerpunt van dit programma is preventie van nierziekten bij kinderen. Dat kan door het eerder herkennen en behandelen van de veel voorkomende urineweginfecties.

    http://www.nierstichting.nl/main.html

    Condoomgebruik heeft geen nadelen wat betreft borst- of flesvoeding en kan tevens bescherming bieden tegen vormen van urineweginfecties.

    http://www.e-condooms.nl/

    Sommige vrouwen hebben nooit last van urinewegeninfecties. Het zijn meestal die vrouwen die na het vrijen naar eigen zeggen 'een vreselijke drang hebben om te plassen'.

    http://www.spiritualia.be/blogs/angelus/2011/09/steeds-meer-jongeren-preferen-onveilige-seks-en-meestal-onwetend-over-hygiene.html,

    Niet behandelde urineweginfecties kunnen leiden tot meer of minder ernstige nierproblemen.

    http://www.nierstichting.nl/main.html

    Antibioticaresistentie komt geregeld voor tijdens verpleeghuisepidemieën van bijvoorbeeld urineweginfecties.

    http://www.gggd.amsterdam.nl/algemeen/jaarverslag/index.htm,

    Borstgevoede kinderen lopen een lager risico op een groot aantal acute en chronische ziekten, zoals maag-darmstoornissen, luchtweginfecties, otitis media, bacteriële meningitis en urineweginfecties.

    http://www.lactatiekundige.com/

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • urineweginfecties en Helicobacter pylori-infecties

    De diagnose moet echter in overweging worden genomen bij recidiverend, cyclisch, ernstig braken met daartussen lange perioden zonder symptomen. Net zoals bij abdominale migraine moeten maag-darmaandoeningen worden uitgesloten, vooral appendicitis, oesofagitis en darmobstructie, zoals een volvulus; ook moeten recidiverende infecties worden uitgesloten, vooral urineweg- en Helicobacter pylori-infecties.

    http://www.cephalee.be/NL/winter2003/indexwinter2003.htm,