infectie


infectie 1.0

het binnendringen en zich vermeerderen van ziektekiemen in een organisme, al dan niet gevolgd door ziekteverschijnselen; besmetting met een bacterie, virus, schimmel of parasiet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een infectie…

is een aandoening

  • [Distributie] kan plaatselijk zijn of kan het hele organisme ziek maken
  • [Overdraagbaarheid] kan plaatsvinden door direct of indirect contact, bijvoorbeeld door zoenen, praten, hoesten, niezen, handen schudden, stof, seksueel contact of overbrenging van moeder op ongeboren kind, besmette materialen, besmet voedsel, besmet water, besmet bloed, contact met urine en uitwerpselen, beten van dieren en insectensteken, enz.
  • [Activiteit of handeling] is het binnendringen en zich vermeerderen van ziektekiemen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten (bv. wormen) en andere micro-organismen (bv. gisten)
  • [Behandeling of bewerking] kan verhinderd worden door het afweersysteem van het organisme; kan zo nodig behandeld worden door uitzieken of met geneesmiddelen, bijvoorbeeld antibacteriële of antivirale middelen
  • [Ondervinder] kan personen, dieren en planten treffen
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot een ziekte of ontsteking
  • [Symptoom] kan vergezeld gaan van symptomen en verschijnselen, maar kan ook asymptomatisch zijn

Algemene voorbeelden


Voorbeelden van infecties door micro-organismen zijn voedselinfecties of besmetting met de legionellabacterie. Slechte hygiëne in openbare gebouwen, scholen, peuterspeelzalen, grootkeukens van verzorgingstehuizen en op kampeerplaatsen kan infectieziekten veroorzaken en dus de volksgezondheid bedreigen.

http://www.ggdbno.nl/

Bedieningsknoppen en handgrepen worden met bevuilde handen aangeraakt zonder dat men het werkelijk beseft en kunnen bijgevolg een rol spelen in de verspreiding van infecties.

http://www.health.fgov.be/CSH_HGR/Nederlands/Brochures/tandheelkundige.html,

Onevenwichtige voeding kan leiden tot tekorten aan vitaminen en mineralen, de natuurlijke weerstand tegen infecties ondermijnen of het herstel na een ziekte vertragen.

De Standaard,

De huidige tarwerassen komen bij infectie met de schimmel in actie op het moment dat de schimmel de plantencel is binnengedrongen om voedingstoffen op te nemen.

http://www.stw.nl/

Oormijt zijn kleine beestjes die zich met grote getale in de gehoorgang van de fret nestelen. Bestrijden is noodzakelijk, de fret heeft er last van en de mijten zouden het trommelvlies kunnen beschadigen waardoor een middenoor ontsteking ontstaat. Een infectie kan lange tijd aanwezig zijn zonder dat er zich problemen voordoen, behandeling blijft echter noodzakelijk.

http://home.wanadoo.nl/de.fret/gezondheid.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een infectie beperken
  • een infectie bestrijden
  • een infectie krijgen
  • een infectie oplopen
  • een infectie veroorzaken
  • een infectie voorkomen

De duur van de behandeling dient zo kort mogelijk te worden gehouden zonder de behandeling te stoppen vooraleer de immuniteit van het dier voldoende hoog is om de infectie te bestrijden.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

Sommige kinderen wekken de indruk dat ze astma hebben, terwijl ze in feite alleen maar erg vatbaar zijn voor verkoudheden en de ene infectie na de andere oplopen.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=50,

Bij iemand die geïnfecteerd is met hiv bevatten bloed en sperma een hoge concentratie van het virus. In vaginaal vocht en voorvocht is deze concentratie beduidend lager, maar overdracht via deze lichaamsvochten is wel mogelijk. In andere lichaamsvochten kan het virus wel aanwezig zijn, maar in een veel te lage concentratie om een infectie te kunnen veroorzaken.

http://www.aidsfonds.nl/

Naast voedingsstoffen als eiwit, vet, vitaminen en mineralen zitten in moedermelk ook afweerstoffen en andere beschermende stoffen. Deze stoffen helpen infecties te voorkomen en verminderen de kans op een allergie.

http://www.ouder-kindzorg.nl/

met adjectief ervoor


  • een acute infectie
  • een bacteriële infectie
  • een chronische infectie
  • een ernstige infectie
  • een virale infectie

Een negatieve uitslag wijst op afwezigheid van hepatitis C. Bij een acute infectie kan het soms vele weken duren voordat het lichaam antistoffen aanmaakt.

http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

Bacteriële infecties van de luchtwegen kunnen in de meeste gevallen afdoende behandeld worden met antibiotica.

http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

Bij ernstige of chronische infecties kan het voorschrijven van medicijnen noodzakelijk zijn, eventueel zal gezocht worden naar een mogelijke infectiebron, bijvoorbeeld in de neusbijholten.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

Griep is een virale infectie. Ik zal moeten uitzieken, vrees ik.

Blanco, Peter Terrin,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een persisterende infectie
  • een recidiverende infectie
  • een sluimerende infectie
  • een terugkerende infectie

Met name als RNA-virussen leiden tot persisterende infecties (hepatitis C, mond-en-klauwzeervirus), dan kunnen gedurende lange tijd steeds nieuwe mutanten, of leden van de quasispecies, ontstaan.

http://www.isis.rivm.nl/inf_bul/,

Net zoals bij abdominale migraine moeten maag-darmaandoeningen worden uitgesloten, vooral appendicitis, oesofagitis en darmobstructie, zoals een volvulus; ook moeten recidiverende infecties worden uitgesloten, vooral urineweg- en Helicobacter pylori-infecties.

http://www.cephalee.be/NL/winter2003/indexwinter2003.htm,

Vaste verbindingen


lokale infectie

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


infectie 2.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

besmetting van een computer met een computervirus

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


McAfee Active Virus Defense VirusScan, de meest effectieve desktopbescherming ter wereld. Een groot gedeelte van alle infecties komt van besmette diskettes. Daarom voorziet VirusScan u van een multiplatformbescherming die alle desktopclients beschermt.

http://www.lievestro.nl/

Infectie door in de batterijchip van een laptop genestelde code. Dit is een nieuw onderzoeksgebied en komt nog heel zelden voor.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Computervirus

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen