doorbraakinfectie 1.0
(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een doorbraakinfectie…
is een infectie; is een aandoening
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een infectie met een virus waartegen iemand gevaccineerd is; is een infectie die door een vaccinatie heen breekt
- [Betrokkene] treft mensen die al tegen een bepaald virus gevaccineerd zijn
Algemene voorbeelden
Israëlische onderzoekers kwamen vorige week met deze opmerkelijke conclusie: wie begin dit jaar met Pfizer werd gevaccineerd, loopt vandaag zes tot dertien keer meer kans om een doorbraakinfectie met de deltavariant op te lopen dan niet-gevaccineerden die recent besmet geraakten met Covid-19. Opnieuw geldt het nodige voorbehoud: collega-wetenschappers moeten de Israëlische studie nog beoordelen en goedkeuren. Verschillende virologen - ook Marc Van Ranst - benadrukten in een reactie dat deze bevinding geen "promotie mag zijn om je niet te laten vaccineren" en een besmetting te gaan opzoeken, met het gevaar ernstig ziek te worden.
Mensen die gevaccineerd zijn en toch besmet raken, verspreiden het virus veel minder. Een eerdere infectie geeft nog extra effect. Amsterdam. Zowel vaccinatie als een eerder doorgemaakte infectie vermindert de besmettelijkheid van corona voor mensen in de directe omgeving van de patiënt met ongeveer een vijfde. Mensen met een doorbraakinfectie die zijn gevaccineerd en daarnaast al eerder een besmetting hebben doorgemaakt zijn het minst besmettelijk voor hun omgeving.
Mijn kleinkind van 10 maakte dat mee: ongeveer zes weken geleden werd hij met negen andere kinderen uit zijn klas naar huis gestuurd, kreeg daar Covid-19 (matig ziek), en bezorgde zijn volledig gevaccineerde moeder een doorbraakinfectie. Vier weken daarna kreeg hij koorts, buikklachten en overal rode vlekken – een week geleden is hij opgenomen met Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) in het Franciscus Ziekenhuis Rotterdam en wordt daar nu behandeld door een team van specialisten.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2021 |
Bijzonderheden | Het woord kwam op tijdens de coronapandemie. |