v.v.t.


v.v.t. 1.0

(taal en taalkunde)

voltooid verleden tijd
Een van de acht werkwoordstijden, bv.: ik had gelopen, wij hadden gelopen; ik had geluisterd, wij hadden geluisterd; ik had geantwoord, wij hadden geantwoord; ik had gewerkt, wij hadden gewerkt; ik was gegaan, wij waren gegaan; ik was geslagen, wij waren geslagen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De v.v.t.…

is een werkwoordstijd

      Algemene voorbeelden


      Er zijn, zoals bekend is, heel wat mogelijkheden om de diverse tijden te benoemen: hij doet het (o.t.t.); hij deed het (o.v.t.); hij heeft het gedaan (v.t.t.); hij had het gedaan (v.v.t.); hij zal het doen (o.t.t.t.); hij zou het doen (o.v.t.t.); hij zal het gedaan hebben (v.t.t.t.); hij zou het gedaan hebben (v.v.t.t.).

      http://www.vkblog.nl/bericht/4805/taalgebruik_in_overheidsbesluiten_en_dienstrapporten,

      De voltooid verleden tijd (vvt) wordt gebruikt voor handelingen die vanuit het verleden gezien in het verleden plaatsvonden en al afgerond waren. Voor deze vorm wordt het voltooid deelwoord gecombineerd met de verleden tijd van een van de hulpwerkwoorden "hebben" of "zijn".

      http://www.kunstbus.nl/literair/vervoeging.html

      Volgens sommigen bestaan er in het Nederlands eigenlijk maar twee werkwoordstijden: de onvoltooid tegenwoordige tijd (ik werk, ik lees) en de onvoltooid verleden tijd (ik werkte, ik las). Voor alle andere werkwoordstijden moeten meerdere werkwoorden met elkaar gecombineerd worden. Dat leidt tot acht werkwoordstijden: [...] 4. voltooid verleden tijd (vvt): ik had gewerkt, ik had gelezen.

      http://www.onzetaal.nl/advies/werkwoordstijden.php

      In het Zweeds wordt zijn (vara) nooit als hulpwerkwoord in de v.t.t. en v.v.t. gebruikt, dit in tegenstelling tot in het Nederlands.

      http://www.onlineswedish.com/Dutch/lesson5dutch.php

      Als we te maken hebben met een toestand of handeling die in het verleden is begonnen en nog steeds voortduurt gebruikt de Engelsman de voltooid tegenwoordige tijd (vtt). Dezelfde regel geldt voor een handeling of toestand die in het verleden begon en op een bepaald moment in het verleden nog voortduurde. In dat geval gebruikt de Engelsman de voltooid verleden tijd (vvt).

      http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D7756%26site%3D

      'Ik ben er al jaren van overtuigd' is naamwoordelijk en dus OTT, 'Ik ben er gisteren (door iemand) van overtuigd' is werkwoordelijk, en dus VTT. 'De tuin was veel veranderd' kun je wel op drie manieren zien: 'iemand had de tuin veranderd' en dan in de lijdende vorm, dat is VVT; of het is de verleden tijd van de naamwoordelijke constructie, zeg maar het tegengestelde van 'de tuin was onveranderd', dat is OVT. Maar het kan ook de voltooide tijd zijn van 'de tuin veranderde veel'. Dan is het VVT.

      http://taalprof.web-log.nl/taalprof/2006/03/special_effects.html,