vakbondsvoorzitter


vakbondsvoorzitter 1.0

voorzitter van het bestuur van een vakbond; voorzitter van een vakbondsbestuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakbondsvoorzitter…

is een voorzitter; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] is de voorzitter van het bestuur van een vakbond; is de voorzitter van een vakbondsbestuur

  Algemene voorbeelden


  Duitsers moeten voortaan hun overuren niet langer in geld maar in vrije tijd krijgen uitbetaald. Deze maatregel kan waarschijnlijk 70.000 tot 80.000 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Dit heeft voorzitter Klaus Zwickel van de Duitse metaalvakbond zondag naar voren gebracht. De vakbondsleider neemt zijn voorstel het komende jaar in de onderhandelingen voor een nieuwe cao mee. De Duitse werknemer zal dan alleen nog zijn toeslag voor overwerk behouden, maar niet meer het volle uurloon. De toeslag per extra gewerkt uur bedraagt gemiddeld 5 mark, terwijl het uurloon voor overwerk op ongeveer 20 mark ligt. In dit jaar hebben werknemers in Duitsland circa 250 miljoen overuren gedraaid. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 banen, zo verklaarde de vakbondsvoorzitter.

  Meppeler Courant,

  In de loop van het gesprek doet de vakbondsvoorzitter ook uitspraken over het onderwijs in de Franse Gemeenschap en over de uit de hand gelopen 1 mei-vieringen.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de liberale vakbondsvoorzitter

  De liberale vakbondsvoorzitter Guy Haaze riep gisteren nogmaals op tot een hecht vakbondsfront.

  De Standaard,

  met eigennaam


  Het opmerkelijke is dat zowel Bruinsma als De Ruiter in hun nieuwe baan de nodige elementen van hun oude werk zullen terugvinden. Het gaat echter niet zover als vakbondsvoorzitter H. Pont, die naar Binnenlandse Zaken vertrok en daar als werkgever de loononderhandelingen kon doen.

  NRC,

  De Duitse metaalvakbond IG Metall heeft dinsdag ongemeen felle kritiek geuit op regeringsplannen om in te grijpen in het ziektegeld. Vakbondsvoorzitter Klaus Zwickel eiste onmiddellijk de beëindiging van elke discussie over dergelijke ingrepen.

  De Standaard,

  De Zuid-Koreaanse justitie gelastte zeven leiders van de tweede grootste vakbond, de illegale Koreaanse Confederatie van Vakbonden (KCTU), vandaag voor de rechter te verschijnen. Vakbondsvoorzitter Kwon Young-kil en zes van zijn medewerkers bevonden zich voor een protestactie in de kathedraal van Seoul.

  De Standaard,

  "Als de GAL er niet was geweest, zaten er nog steeds honderden terroristen in Frankrijk, klaar om met getrokken pistool in Spanje hun moorden te komen plegen", zo redeneerde vakbondsvoorzitter Sánchez Fornet.

  NRC,

  Nieuw overleg over dat contract kan niet, zei vakbondsvoorzitter Willy Peirens, de werkgevers en de regering willen dat niet.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding