Van Gogh


Van Gogh 1.0

afbeelding

Bron: Scewing
( CC BY-SA 3.0 )

afbeelding

Bron: MicheleLovesArt
( CC BY-SA 2.0 )

schilderij of tekening van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Van Gogh…

is een kunstwerk; is een voorwerp

  • [Vervaardiging] is gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is duur, kostbaar

    Algemene voorbeelden


    Zo koos Simon Schama voor een vroeg-abstracte Mondriaan, György Konrád voor een Van Dongen, Karel Appel voor eigen werk, de filosoof Richard Rorty voor een Van Gogh, zijn Engelse collega Scruton voor een Japanse houtsnede uit eigen bezit.

    http://www.stedelijk.nl/ned/index.html

    De geveilde schilderijen waren niet echt uitschieters in het oeuvre van deze kunstenaars.Toch waren de prijzen van 850 miljoen frank voor Van Gogh en 560 miljoen frank voor Picasso uitzonderlijk hoog.

    De Standaard,

    Van Gogh onder de hamer. Op 24 juni gaat in het Londense veilinghuis Sotheby's de aquarel Oogst in de Provence van Vincent van Gogh onder de hamer.

    De Standaard,

    Borzo uit 's-Hertogenbosch brengt een tweede van Gogh mee. Het schilderij stelt een dorpsgezicht voor van Nuenen. Op het doek staat de pastorie bij maanlicht, gezien vanuit de tuin.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echte Van Gogh

    Inmiddels heeft de techniek van Van der Maaten zich al bewezen onder kunstkenners. Het lukte namelijk om valse schilderijen van Van Gogh te onderscheiden van echte. "Hiervoor gebruiken we hoge resolutie afbeeldingen van Van Gogh schilderijen", vertelt Van der Maaten. "De streken van de kwast zorgen voor een specifieke textuur. Je gebruikt dan dezelfde technieken als die van de breukvlakken van het aardewerk. Met deze techniek zag ik bijvoorbeeld het verschil tussen de Wacker vervalsingen en echte Van Goghs. In 1930 dacht iedereen dat deze vervalsingen echt waren."

    http://www.kennislink.nl/publicaties/valse-van-goghs-herkend,

    Niet iedereen heeft de kans om van jongsaf met een echte Miro, echte Van Gogh of echte Francis Bacon geconfronteerd te worden.

    Cultuur is Oorlog, Leo De Haes,

    • een valse Van Gogh
    • valse Van Goghs

    Maar Van Krimpen heeft ook al heel wat gulle gevers moeten teleurstellen. Een valse Van Gogh is hem al aangeboden. En een vroege Mondriaan, waarvan de oudheid van de verf overeenstemt met de peride, maar de stijlkenmerken overduidelijk wijzen op een vervalsing. De eigenaar wil er nog niet aan, maar vooralsnog accepteert het museum zijn schenking niet.

    Trouw,

    De Duitse kunsthandelaar Otto Wacker, die dertig valse Van Goghs op de markt bracht, spleet de kunstwereld in tweeën.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een Van Gogh kopen
    • een Van Gogh verkopen

    Goederen die in de handel gebracht zijn, mag je gewoon verhandelen, ook al heb je ze gemodificeerd [...]. Je mag een huis, aandelen of een Van Gogh kopen om die met winstoogmerk weer te verkopen.

    http://tweakers.net/nieuws/47976/sony-playstation3-hackers-agressief-vervolgen.html,

    Kreupelhout, één van de laatste schilderijen van Vincent van Gogh, is tijdens een veiling in New York verkocht voor ongeveer 850 miljoen frank. Kreupelhout is de op drie na duurste Van Gogh die tijdens een veiling is verkocht.

    De Standaard,

    Van Gogh 2.0

    iets (een schilderij, tekening, foto, afbeelding, tafereel) wat sprekend lijkt op een schilderij of tekening van Van Gogh

    Algemene voorbeelden


    Elke dag fietst hij zo z'n ronde door het door de mistral gegeselde landschap: gebogen cipressen, uitgestrekte velden met verweerde landarbeiders en wapperende paardestaarten. Wie een bewogen foto van dit landschap maakt, komt eenvoudig in het bezit van een Van Gogh.

    http://www.groene.nl/1999/38/jvc_bakker.html,

    En niet alleen de vissen zorgen voor al deze pracht en praal. Ook is er vandaag de dag een groot aanbod van waterplanten te verkrijgen. Deze twee samen, vissen en planten, kunnen soms voor een prachtig, levend schilderij zorgen [...]. Als jij tevreden bent over jouw bakske, en je kan ervan genieten, dan is is dit jouw Rubens of Van Gogh.

    http://home2.planetinternet.be/cvanroy/aquaria.htm

    Van Gogh 3.0

    persoon of schilder zoals Vincent van Gogh was
    Steeds voorafgegaan door het lidwoord een.

    Algemene voorbeelden


    Misschien kun jij ook eens de natuur wat meer in je laten loskomen, maar wees voorzichtig, voor je het weet ben je een Van Gogh, ik kan daar van mee praten. Maar in IEDER mens zit veel meer kracht dan hij vermoedt, neem dat van mij aan, al zijn de genieën zeldzaam.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Denk nu niet dat wij allen een Rubens of een Van Gogh moeten zijn om een mooi geheel te creëren.

    http://home2.planetinternet.be/cvanroy/aquaria.htm