variété


variété 1.0

theatergenre dat gekenmerkt wordt door een afwisseling van chansons, amusante voordrachten, dans, goocheltoeren, acrobatiek enz.

Semagram


Variété…

is een genre

 • [Onstoffelijke inhoud] is een theatervorm met afwisseling van chansons, amusante voordrachten, dans, goocheltoeren, acrobatiek enz.

  Algemene voorbeelden


  Het Joods Historisch Museum besteedt vanaf juni aandacht aan het joodse aandeel in het amusementsbedrijf in Amsterdam in de periode 1850-1943. Daarbij beperkt het zich niet tot cabaret, maar belicht ook andere vormen van vermaak als de vaudeville, het circus, de variété, de revue, en de opkomst van de jazz en de film.

  Meppeler Courant,

  In het stuk van ''t Hek van de Dam' is gekozen voor een speelse vorm, waarbij elementen uit het variété worden gebruikt.

  Meppeler Courant,

  In 1975 kwam Johnny alleen aan het roer te staan en voer hij verder onder de huidige naam Circus Ronaldo. Dat bood in die tijd eenvoudig kinderspektakel en zou er nog tot eind jaren '80 vrij klassiek en traditioneel blijven uitzien, hoewel het nooit een echt dierencircus was, maar eerder een vorm van variété. Er werd bijvoorbeeld al op een rond podium gespeeld, nooit in een piste met zand of zaagsel. Onder invloed van Johnny's zonen zijn vanaf de vroege jaren '90 theateringrediënten een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

  http://www.vcv.be/mores_be/1425_cont.shtml,

  Het aanbod op de beurs bestaat uit artiesten en artiestengezelschappen op het gebied van toneel, straattheater, muziek, dans, beweging, variété, cabaret, mime, poppenspel, kindertheater, acrobatiek en volksmuziek.

  NRC,

  Haar ervaring in het variété moet Ivonne Lex een grote podiumvastheid en stalen zenuwen gegeven hebben.

  De Standaard,

  Meppeldag werd bepaald door de vijftig voorstellingen van dertien artiesten en groepen op tal van locaties in de binnenstad tijdens het vierde Straattheaterfestival. Variété, mime, acrobatiek, vuurspuwende acts, poppen- en maskerspel, een swingend symfonisch orkest, een even swingend showorkest, animaties en theater op de vierkante meter.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • variétéartiest
  • variéténummer
  • variétéprogramma
  • variétéshow
  • variététheater

  variété 2.0

  voorstelling waarin een afwisselend programma van chansons, voordrachten, goocheltoeren, acrobatiek enz. vertoond wordt; variétévoorstelling

  Semagram


  Een variété…

  is een voorstelling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een afwisselende voorstelling met chansons, amusante voordrachten, dans, goocheltoeren, acrobatiek enz.

   Algemene voorbeelden


   Op het laatste moment heeft de organisatie het literair variété verplaatst van de grote zaal naar een doorgang bij de toiletten, nabij een drukke bar.

   Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

   variété 3.0

   theatergebouw waarin men variétévoorstellingen geeft

   Semagram


   Een variété…

   is een gebouw

   • [Doel of bestemming] is een theater waar variétévoorstellingen gegeven worden

    Algemene voorbeelden


    Huismoeders en hoeren, studenten en werklozen, invaliden in hun rolstoel, bruidspaartjes en jarigen, en ook de typische bewoners van deze volksbuurt met zijn variété's, hondenrennen, bordelen.

    NRC,