verkeerdebedpatiënt


verkeerdebedpatiënt 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

ziekenhuispatiënt die al uitbehandeld is, maar nog in het ziekenhuis verblijft omdat doorstroom naar bijvoorbeeld een verpleeghuis of een revalidatiecentrum etc. nog niet mogelijk is omdat er daar nog geen plaats beschikbaar is, en die dus als het ware in het 'verkeerde bed' verblijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verkeerdebedpatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een ziekenhuispatiënt die al uitbehandeld is maar nog in het ziekenhuis verblijft omdat doorstroom naar bijvoorbeeld een verpleeghuis, een revalidatiecentrum etc. nog niet mogelijk is

  Algemene voorbeelden


  Uitgedrukt als percentage van alle bezette bedden is het aandeel verkeerd bezette bedden gedaald van 6,1 procent in 2001 naar 3,1 procent in 2006. Volgens Prismant is de kans klein dat er opeens weer een sterke groei van het aantal verkeerdebedpatiënten is ingezet, zoals verschillende media afgelopen zomer suggereerden toen er berichten kwamen over 'volle' ziekenhuizen.

  https://www.zorgvisie.nl/lichte-daling-verkeerdebedproblematiek-zvs003079w/,

  Personeelstekort en wachtlijsten maken dat deze 'verkeerdebedpatiënten' niet kunnen doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatie, ggz of woning met wijkverpleging. RTL Nieuws deed een rondgang onder alle 74 ziekenhuizen in Nederland, tweederde (49) deelde hun cijfers. Daaruit blijkt dat er vorig jaar meer dan 200.000 (204.297) bedden bezet waren door een patiënt die geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft. Dat komt door personeelstekorten in de zorg, bezuinigingen en wachtlijsten.

  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200210_00146848/elke-dag-minstens-560-ziekenhuisbedden-onnodig-bezet,

  Ziekenhuis opent afdeling voor 'verkeerde-bedpatiënten'. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft een afdeling geopend waar alle patiënten die uitbehandeld zijn en eigenlijk naar een verpleeghuis moeten, bij elkaar worden gelegd. De afdeling heeft plaats voor achttien mensen. Ieder ziekenhuis in Nederland heeft wel een aantal voornamelijk oudere patiënten die zogezegd in 'het verkeerde bed' liggen.

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2001
  Samenhangende woorden (betekenis) verkeerdebeddag; verkeerdebeddenproblematiek