veroordeelde


veroordeelde 1.0

iemand die schuldig is verklaard aan een strafbaar feit en doorgaans een straf heeft opgelegd gekregen; iemand die is veroordeeld tot een bepaalde (gevangenis)straf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een veroordeelde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is schuldig verklaard aan een strafbaar feit; heeft doorgaans een straf opgelegd gekregen; is veroordeeld tot een bepaalde (gevangenis)straf

    Algemene voorbeelden


    De strafmaat en strafuitvoering moeten steeds worden aangepast aan het heersende rechtsgevoel in de samenleving! Een straf moet door de veroordeelde echt als straf worden gevoeld.

    http://www.avd-web.nl/veiligheid.html

    Een vonnis zou geen zin hebben, indien er niemand zou zijn die als taak heeft de wil van de rechter te doen eerbiedigen. Hier heeft de gerechtsdeurwaarder een monopoilie: wil men, wanneer de veroordeelde zich niet vrijwillig schikt in het vonnis, tot tenuitvoerlegging doen overgaan, dan moet men hiervoor noodzakelijk een beroep doen op de gerechtsdeurwaarder.

    http://users.skynet.be/slachtofferhulp.Antwerpen/advocaat/deurwaarder.htm

    In Suriname wachten nog tweehonderd veroordeelden met een Nederlands paspoort op hun uitzetting naar Nederland, waar zij de rest van hun straf moeten uitzitten.

    http://www.google.nl/search?q=cache:Fn0FITP55UIJ:www.parool.nl/1012369861329.html+delinquentenzorg+site:.nl=nl=lang_nl,

    Dekkers gaf toe dat veroordeelden korte straffen niet uitzitten wegens de overbevolking van de gevangenissen. Er wordt gewerkt aan een nieuw penitentiair beleid, aan de invoering van telefoonaftap, aan nieuwe politietechnieken en aan de omkering van de bewijslast.

    De Standaard,

    Halverwege dit jaar begint in Leeuwarden een experiment met elektronisch toezicht op veroordeelden. Zij mogen thuis hun straf uitzitten.

    NRC,

    Dat veroordeelden na een deel van hun gevangenisstraf vrijkomen, blijft volgens de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, een aanvaardbaar principe.

    De Standaard,

    Niet langer de minister van Justitie maar drie rechters oordelen straks over de vervroegde vrijlating van veroordeelden. Voor straffen vanaf tien jaar moeten de magistraten zelfs unaniem de invrijheidstelling goedkeuren.

    De Standaard,

    In de Verenigde Staten staat de doodstraf weer ter discussie nadat tientallen terdoodveroordeelden zijn vrijgesproken op basis van nieuw bewijsmateriaal. Omdat DNA-tests de onschuld van de veroordeelden aantoonden, of omdat na een kritische evaluatie van de juridische procedure bleek dat er grove fouten waren gemaakt.

    http://www.groene.nl/2001/0103/js_bush.html,

    De leider van de Dong-Ah-groep, Choi Won-suk werd tot twee jaar en zes maanden veroordeeld. Het proces maakt deel uit van Kim Young-sams pogingen om af te rekenen met het militaristisch verleden en de politieke corruptie. De veroordeelden zullen zeer waarschijnlijk in beroep gaan.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • een straf uitzitten
    • vastzitten

    Ondertussen is het Tribunaal op kruissnelheid geraakt: het behandelt zeven zaken met in totaal zeventien verdachten. In april beginnen nog eens vier processen. Zes veroordeelden zitten een straf uit in een gevangenis in Mali.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod7/spotlight/fed_reg/boutmans/boutmans_tanzania_29012002/De_Standaard_Online_03022002_bestanden/DetailNew.htm,

    In de gevangenis in Patras, die is uitgerust voor 350 gevangenen, zitten volgens de autoriteiten 750 veroordeelden vast.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een veroordeelde aanhouden
    • veroordeelden aanhouden

    Het hof van beroep in Brussel veroordeelde B.B. (57) donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf en 500.000 frank boete wegens belastingontduiking en schriftvervalsing. De veroordeelde is onmiddellijk aangehouden.

    De Standaard,

    De politie heeft in de regio Utrecht vier veroordeelde criminelen aangehouden. In Zuid-Limburg is een lijst gemaakt met de namen van dertig criminelen, van wie zeven veroordeelden al zijn aangehouden.

    http://www.allroundsecurity.nl/index2.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een veroordeelde in een tbs-kliniek
    • veroordeelden in (de
    • veroordeelden in een) dodencel
    • veroordeelden in de gevangenis

    Opname van een veroordeelde in een tbs-kliniek moet voortaan plaatsvinden na het uitzitten van eenderde van de gevangenisstraf die daar in de meeste gevallen aan voorafgaat.

    NRC,

    Verspreid over de VS zitten 3670 veroordeelden in een dodencel, van wie 42 procent zwarten en latino's.

    De Telegraaf,

    Volgens Amnesty International zitten in Japan nog 52 veroordeelden in de dodencel.

    De Standaard,

    Als humanisten pleiten we ook voor een grondige hervorming van het gevangeniswezen. Veroordeelden in de gevangenis stoppen zonder enig toekomstperspectief leidt nergens toe, tenzij naar frustraties.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • drie veroordeelden
    • vijftig veroordeelden

    In het appartement van A.A.M. vond de rijkswacht wapens. Hij bezat ook het cijferslot van een garagebox. De rechter bevestigde de vier jaar gevangenisstraf en 40.000 frank boete. Na de uitspraak verklaarden de drie veroordeelden dat ze sympathiseren met de islamitische zaak, maar geen terroristen zijn.

    De Standaard,

    Ongeveer vijftig veroordeelden krijgen bij wijze van experiment een minizender aan hun pols of enkel. Het gaat om criminelen aan het eind van hun gevangenisstraf en om kleine wetsovertreders die tot een vervangende straf veroordeeld zijn.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen