verscheidene


verscheidene 1.0

diverse; meerdere; verschillende; meer dan één
Dit persoonlijke voornaamwoord is de verbogen vorm van het bijvoeglijk naamwoord verscheiden. Bij het persoonlijke voornaamwoord ligt de nadruk vooral op het aantal (een onbepaalde maar niet te kleine hoeveelheid) en niet per se op de onderlinge verscheidenheid. Het kan zowel naar personen als naar zaken verwijzen. Soms wordt het zelfstandig gebruikt en als het dan om personen gaat, wordt er een -n toegevoegd.

Algemene voorbeelden


Sinds 1994 is hij hoogleraar in Leiden. Hij leidde er de onderzoeksgroep grensvlakfysica, en won verscheidene prijzen.

NRC Handelsblad,

Er waren onder de leerlingen verscheidenen die het nieuwe van Gezelles methoden niet aankonden. De meesten echter doken als een vis in zijn water.

Mijnheer Gezelle: biografie van een priester-dichter (1830-1899), Michel van der Plas,

Vorig jaar vond daar een grote vechtpartij plaats tussen Mongols en Hells Angels. Er vielen verscheidene gewonden, een 41-jarige man raakte levensgevaarlijk gewond.

NRC Handelsblad,

Volgende week vrijdagavond in het kleinste theatertje van Amsterdam de Raven Wil Weten Show. Celestine Raven behandelt een thema waar ze niets van begrijpt; ditmaal is dat de zorgsector. Waarom is de gezondheidzorg zo duur? Hoe wordt er bezuinigd en wat is daar het effect van? Wat zijn de alternatieven? Verscheidene sprekers schuiven aan. Met kunst, muziek en poëzie.

NRC Handelsblad,