verstrippen


verstrippen 1.0

(literatuur en theater)

( Met betrekking tot boeken en films e.d.)
bewerken of omwerken tot een stripverhaal; in een stripverhaal veranderen
Soms ook gebruikt met betrekking tot levende wezens, zoals The Beatles.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Verstrippen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      "Ik wilde niet nagewezen worden als de man die 'De Avonden' tot iets banaals heeft bewerkt. Maar toen ik de eerste vijf proefpagina's klaar had, zei mijn vrouw: 'Dit is het mooiste dat je ooit hebt gemaakt'. Toen wist ik dat ik goed zat." Juryrapporten neemt hij met een korreltje zout. "Dat is leuk, maar het zegt me niet zoveel. Al is het wel zo dat nooit iemand voor mij integraal een literaire roman heeft verstript. Voor mij is dit overigens geen literaire strip, zoals sommige mensen beweren. De tekst van Reve is literair, maar een tekening kan nooit literatuur worden, het kan er hoogstens een beetje naar ruiken."

      Trouw,

      Aan het imago van Dik Trom heb, ik weinig hoeven doen, hoewel het een latente dierenbeul is. Het sadisme van Bell vroeg veel meer aanpassing. Die knaap heb ik hier en daar ingrijpend moeten bijstellen. Zo stopt hij een natte kat in het bed van zijn zuster Martha en schrijft haar dat hij haar hele kamer vol inkt heeft gespoten. Dat soort pesterijtjes heb ik maar weggelaten, zo voorkom ik de ellende van striphatende pedagogen." Zodra een boek wordt verstript, treedt hetzelfde probleem op als bij een verfilming ervan. Resultaat: mensen hebben een bepaalde voorstelling van de karakters, die nu door de fantasie van de tekenaar wordt verkracht.

      De Telegraaf,

      In oktober wil hij beginnen met Kort Amerikaans. Na tussendoor eerst nog even A Christmas Carol van Charles Dickens te verstrippen. "Dat doe ik om los te komen van Reve en me op te peppen voor Wolkers"

      Het Parool,

      Al voor de uitvinding van de cinematograaf door de broertjes Lumière werd aan getekende figuurtjes de suggestie van beweging en daarmee van leven gegeven. De animatiefilm is daar de vervolmaking van: van Gertie the Dinosaur tot Spirited Away. Later kwamen films waarin levende wezens werden verstript, zoals de Beatles in Yellow Submarine, en animaties naar bestaande speelfilms, zoals The Pink Panther met een getekend evenbeeld van Peter Sellers' inspecteur Clouseau.

      NRC Handelsblad,

      Gijzeling verstript. De Canadees Guy Delisle maakte eigenzinnige reportages uit conflictgebieden. Nu verplaatst hij zich in een gegijzelde. In het nawoord van zijn grafische roman Gegijzeld bedankt tekenaar Guy Delisle de hoofdpersoon voor zijn beschikbaarheid tijdens de vijftien jaar dat de voltooiing van het boek in beslag nam.

      nrc.next,

      Etymologie


      Samenhangende woorden (betekenis) verhorrorren; vermusicallen