vertoeristisering


vertoeristisering 1.0

(business, economie en financiën; transport, verkeer en reizen; neologisme)

ongunstige verandering van het straatbeeld of de omgeving doordat die steeds toeristischer wordt; het te massaal worden van de toeristenindustrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vertoeristisering…

is een verandering

  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een als onaangenaam ervaren drukte op toeristische plekken, bv. in populaire steden als Amsterdam, en zorgt o.a. voor een uniform, op toeristen gericht winkelaanbod

    Algemene voorbeelden


    "De wereld gaat zich meer en meer verkopen als een toeristenparadijs," aldus Welten. "Zelfs Auschwitz profileert zichzelf nu als een toeristische trekpleister." [...] "Vertoeristisering maakt de wereld tot een supermarkt van mooie plaatjes. Het wordt erg moeilijk om te reizen, in de ouderwetse romantische zin van het woord."

    https://universonline.nl/nieuws/2013/07/17/de-moderne-toerist-is-een-tragisch-figuur/,

    Nap ergert zich aan de "vertoeristisering" van de binnenstad. Hij vindt het dan ook verstandig dat de gemeente inzet op volumebeperking. Bijvoorbeeld dat een gids maximaal een groep van twintig personen mag rondleiden. En dat het zogeheten pretvervoer, zoals watertaxi's en bierfietsen, wordt teruggedrongen.

    https://nos.nl/artikel/2232146-amsterdam-verdeeld-over-toerisme-aanpak-busreisje-artis-kan-dus-ook-niet-meer,

    Als Kees zich zorgen maakt om de 'vertoeristisering' van Callantsoog (zoals bv Amsterdam en Venetië) dan moet hij dat zeggen. En niet klagen dat Roompot de oudere parken verdringt. Lood om oud ijzer.

    https://noordkopcentraal.nl/column-roompottiseert-callantsoog/,

    De drukte in de stad, 'de vertoeristisering' of 'pretparkisering', het is in Amsterdam het gesprek van de dag. Zaterdag was PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman op bezoek bij de Rotterdamse fractie en zelfs daar hadden ze het over de hoofdstedelijke toeristenstroom en de extreme drukte.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pvda-wil-minder-evenementen-in-feeststad-amsterdam~b2bc47a1/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Samenhangende woorden (betekenis) overtoerisme; pretcultuur; rolkoffertoerisme; verefteling; verkatelijnisering