pretcultuur


pretcultuur 1.0

(sport en recreatie; neologisme)

cultuur waarin het beleven van plezier centraal staat en alles om vermaak draait

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pretcultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur gericht op het beleven van plezier; is een cultuur waarin vermaak centraal staat
  • [Waardering] wordt door sommigen bekrititiseerd omdat niet alles ter vermaak zou moeten dienen

    Algemene voorbeelden


    En nu in één keer vaderlands pronkstuk! U had natuurlijk net als ik gedacht dat het De Nachtwacht zou worden (nummer drie slechts) of anders wel de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, leuke dingen om in een museum naar te kijken. Maar nee hoor, Nederland blijkt een volk vol historisch besef en burgers die gebogen over vitrines staan om oude handschriften te ontcijferen. In één klap het beeld van de natie met de middelmatige pretcultuur bijgesteld. Het zou mijzelf eerlijk gezegd niet verbaasd hebben als het de ANWB-paddestoel was geworden, of Nijntje, immers toen het in 2004 in een soortgelijke quiz om de Grootste Nederlander ging rolde daar tot ieders verbazing en afgrijzen van menigeen (onder wie uw dienaar) Pim Fortuyn uit, historische eendagsvlieg maar net even in de mode.

    Trouw,

    Inclusief de Zeeuwse, de Friese en de Groningse kuststreek. Want het Kustpad schakelt paden tussen Sluis en Nieuweschans aaneen. Uit de routeboekjes van dit 700 km lange wandelpad wordt snel duidelijk dat je door een fraaie mix loopt van parken en paleizen, strandkuilen en blanke toppen der duinen, bloeiende of gerooide bollenvelden, villa's en boerenhoeven, schapenweiden en geploegde akkers, verstilde dorpen en gedoofde kastelen, handelsgeest en pretcultuur. Het Noordzee Kustpad is een staalkaart van Nederland, een etalage van de relatie mens-kust. Alle reden voor een kennismaking met het pad.

    Trouw,

    "In versneld tempo kwamen er steeds meer evenementen bij. 'Tilburg ordinair','Tilburg Hap Stap', en ga zo maar door. De overheersing van de pretcultuur, dat is niets voor mij."

    Trouw,

    Met lede ogen ziet NatuurAlert de aangekondigde komst van uitkijktorens in diverse natuurgebieden aan: in De Loenermark (21 meter), in Hoenderloo (50 tot 60 meter) en bij de Holterberg (50 meter). 'Totempalen van een pretcultuur', zegt Maarten van Vliet van NatuurAlert.

    https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2022/hoeveel-natuurliefhebbers-kan-de-natuur-aan~v597070/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999
    Samenhangende woorden (betekenis) leukigheidsmaatschappij; verpretparken; verpretparking; verpretparkisering