verpretparkisering


verpretparkisering 1.0

(sport en recreatie; pejoratief; neologisme)

het als het ware tot een pretpark maken van iets, bijvoorbeeld een bepaald woongebied of de samenleving in het algemeen, waarbij het bieden van vermaak het hoofddoel lijkt; ook: het op een pretpark gaan lijken; verefteling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Verpretparkisering…

is een verschijnsel

      Algemene voorbeelden


      Serieuze actualiteitenrubrieken moeten plaatsmaken voor vrolijke talkshows waar borrelnootjes en borrelpraat de boventoon voeren. Cultuurbeschouwers signaleren dat Nederland in stad en platteland verwordt tot één groot pretpark, met louter flaneerboulevards, discostranden, picknickweiden, relaxboerderijen, klimmuren, uitgaanstrips en funshopcentra. Maar de verpretparkisering begint al aan de ontbijttafel. Bij het gebakken eitje is er keuze uit gele, paarse, blauwe of groene tomatenketchup. Wie zijn sterrenbeeldboterham met vlees op heeft mag een bakje stroopwafelvla. Dat is geen zware opgave, want de worst heeft de vorm van een lachende berenkop.

      NRC Handelsblad,

      "De stadswandeling begint steeds meer te lijken op een tocht door de Universal Studio's van Los Angeles." Ook de oude Europese binnensteden ontkomen niet aan de 'verpretparkisering', gelooft Davis. "Het is zelfs nog erger in Europa. Frankrijk is in één generatie helemaal veranderd. Vroeger had je op elke hoek van de straat een kleine familiezaak. Nu is die straathoek leeg en staan buiten de stad de hypermarchés. In Ierland is het precies hetzelfde."

      NRC Handelsblad,

      Eerder nam het aantal klachten juist af. Volgens de ondernemers een teken van hun goede wil. "Ik heb het idee dat we de kop-van-jut zijn geworden van de discussie in Amsterdam", zei de eigenaar van LimoBike. "De bierfiets staat symbool voor alles wat er mis is in de stad: verpretparkisering, toeristen, Aribnb. Ik denk dat met dit verbod geen probleem wordt opgelost." Ook een juridische vraag kwam op: waarom nam juist de burgemeester dit besluit? Omdat het voornamelijk om een openbare orde-kwestie gaat, zei zijn advocaat – het argument over verkeershinder komt pas op de tweede plaats.

      NRC Handelsblad,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de verpretparkisering van de binnenstad
      • de verpretparkisering van de stad
      • de verpretparkisering van het land
      • de verpretparkisering van de samenleving

      Guusje ter Horst had, tot vandaag, een belangrijke portefeuille. Ze was er verantwoordelijk voor dat iedere Amsterdammer die maatschappelijk over de rand dreigt te vallen, de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ze was ook de baas van het openbaarvervoerbedrijf in de stad en ze moest de verpretparkisering van de binnenstad een halt toeroepen. Dat eist alle aandacht op, je kunt dat werk niet doen als je tegelijk droomt van een burgemeestersbaan elders in het land. Toch is het vertrek van Ter Horst voor haar partij een blessing in disguise.

      Parool,

      Als 'monowinkel' past Hagelswag namelijk ook in een ontwikkeling die veel Amsterdamse binnenstadbewoners eerder opvatten als horrorverhaal. Zij zien de laatste jaren te veel buurtwinkels verdwijnen en plaatsmaken voor toeristenwinkels die de 'verpretparkisering' van de stad versterken. 'Na Nutella- en kaaswinkels krijgen we nu weer hagelslag', moppert er een. Een dag na de officiële opening reageren Vos en De Jong ietwat verbaasd op de kritiek. 'Ik ben nog nooit in zo'n Nutellawinkel geweest.'

      Volkskrant,

      'Kleinschalig ecotoerisme kun je niet bevorderen. Zodra je daarin slaagt, is het daarna ecologisch noch kleinschalig meer.' Naarmate de werknemer meer vrije tijd kreeg en vooral meer te besteden had, werd de vrijetijdsindustrie big business. Vrije tijd is schaars, en moet dus efficiënt worden besteed. De 'verpretparkisering' van het land is een feit. Kagie oordeelt niet over deze en andere trends, de hippe dertiger die zaterdagavond een lijntje coke snuift (Heerlijk Helder Lijneken) is niet beter of slechter dan de voorzitter van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie die op zondag nog ter kerke gaat.

      Volkskrant,

      Ik ging wandelen, begon beter te luisteren naar klassieke muziek, vond rust. Ik had de aandacht en tijd om dikke filosofische boeken te lezen, te herlezen, erover na te denken en ging me steeds meer storen aan de verpretparkisering van de samenleving het geen zich ook weerspiegelt in de kunst. Koch ten bedrijven in de jaren tachtig vooral traditionele kunst om te laten zien hoe stabiel en gedegen ze waren, nu zijn het foto's en andere hippe kunst om te bewijzen dat ze op de toekomst gericht zijn.

      Volkskrant,

      • de verpretparkisering van de kunst

      In Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en eigenlijk over de hele wereld. Overal kunnen bezoekers zich laten onderdompelen in het leven en het werk van wereldberoemde kunstenaars. Niet via een klassieke tentoonstelling met originele werken, maar via belevingsexpo's die gebruikmaken van slimme nieuwe technologieën. Zorgen deze immersive experiences voor een verpretparkisering van de kunst? "Ze kunnen perfect parallel bestaan. Maar ze zijn geen kunst op zich."

      Gazet van Antwerpen,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2001
      Samenhangende woorden (vorm) pretparkiseren; pretparkisering; verpretparking; verpretparkiseren
      Samenhangende woorden (betekenis) leukigheidsmaatschappij; overtoerisme; pretcultuur; rolkoffertoerisme; verefteling; vertoeristisering