pretparkiseren


pretparkiseren 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

op een pretpark doen of gaan lijken
Zie ook : pretparkisering

Algemene voorbeelden


Hyperventilerende plannetjesmakers hebben het terrein massief en definitief aan flarden gepretparkiseerd. De toren is mooi, maar alles er omheen lijkt wel een showroom van een tuincentrum – alleen de prijskaartjes ontbreken nog.

https://www.top-rated.online/cities/Harenkarspel/place/p/5391726/%27t+Huys+te+Nuwendore,

De gestegen welvaart in China doet het binnenlandse massatoerisme boomen. Authentiek zijn de snel verrijzende themaparken niet, lucratief des te meer. [...] China 'pretparkiseert' met waterparken, cultuurparken, avontuurparken en filmparken. Met meer dan een half miljard bezoekers en jaarlijks tientallen nieuwe openingen is de snelgroeiende sector hard op weg om in China de grootste ter wereld te worden.

https://www.tijd.be/ondernemen/toerisme/pretparkisering-palmt-china-almaar-meer-in/10254055.html,

Ik vind al dat pretparkiseren van de natuur sowieso niet handig. De natuur is de natuur en het doel daarvan is niet entertainen.

https://twitter.com/boomeik/status/1511216441093197825,

Zo transformeren voormalige publieke gebouwen meer en meer in consumptieattracties in een stad die alsmaar door 'pretparkiseert'.

https://www.parool.nl/columns-opinie/sloop-verkoop-en-tijdelijke-invulling-moeten-van-de-baan~b4b08cc6/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2018
Samenhangende woorden (betekenis) leukigheidsmaatschappij; overtoerisme; pretcultuur; rolkoffertoerisme; verefteling; vertoeristisering