verpretparken


verpretparken 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

op een pretpark doen of gaan lijken
See also : pretparkisering

Algemene voorbeelden


De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp vindt dat het door de stichting Pijnacker-Nootdorp Marketing geplande lentefeest volgend jaar niet kan plaatsvinden in natuur- en recreatiegebied de Dobbeplas in Nootdorp.. [...] Fractievoorzitter Carla van Viegen: "Mijn partij wil niet dat onze natuur- en recreatiegebieden worden verpretparkt. Een dergelijke verstoring van dieren is voor ons onacceptabel."

https://www.ad.nl/delft/dierenpartij-wil-geen-lentefeest-in-de-natuur~ac112c63/,

Als je met een waterig najaarszonnetje in de rug door de 17de-eeuwse droogmakerij de Beemster toert, naar de Grote Kerk van het plaatsje Schermerhorn zou je niet direct zeggen dat Noord-Holland vertrut, verpaupert, verzuipt, verruigt en verpretparkt, zoals de samenstellers van de Noord-Holland Biënnale beweren.

NRC Handelsblad,

Het roer moet om rond het Henschotermeer. Tegenstanders van het 'verpretparken' van het Henschotermeer presenteren een alternatief plan waarin de plas blijft zoals ie decennia lang is geweest.

Algemeen Dagblad,

De keuze voor Van Twist verbaast hem. 'Als het museum zo'n man prefereert dan vrees ik dat Groningen nog meer verpretparkt dan nu.' Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, is alleen maar blij met de 'spannende keuze' voor Van Twist.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 1999
Samenhangende woorden (betekenis) leukigheidsmaatschappij; overtoerisme; pretcultuur; rolkoffertoerisme; verefteling; verpretparking; vertoeristisering