verpretparking


verpretparking 1.0

(sport en recreatie; pejoratief)

het als het ware tot een pretpark maken van iets, bijvoorbeeld een bepaald woongebied of de samenleving in het algemeen, waarbij het bieden van vermaak het hoofddoel lijkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Verpretparking…

is een verschijnsel

      Algemene voorbeelden


      Vlaanderen maakt de inhaalbeweging die andere landen vijftien jaar geleden maakten. "Dat heeft het voordeel dat we weten wat elders fout gelopen is en hoe het ontspoord is in de erfgoedindustrie." In Nederland, waar de musea verzelfstandigd zijn, groeit het verzet tegen de verpretparking. In Engeland kwam al eind van de jaren tachtig de heritage industry, onder vuur, het knusse en nostalgische erfgoedtoerisme. "De ambities zijn bij sommigen te groot", ervaart ook Sofie Van den Bussche, museumconsulente bij de Vlaamse gemeenschap. "Dat is de schuld van het beleid. Het moest allemaal te veel."

      De Standaard,

      Alan Ginsberg droeg er zijn controversiële gedicht 'Howl' voor, dat door de lokale City Lights-boekhandel werd uitgegeven. Nu ligt schuin tegenover die boekhandel het Beat-museum: een ode aan de vrijgevochten spirit van de Beat. Overal in de stad proefde ik de sfeer van toen, al had er wel een zekere verpretparking plaatsgevonden. Tegelijk was de nabijheid van thuis weer daar. En het dubbele bewustzijn. Dit jaar is nooit officieel tot Kerouac-jaar uitgeroepen, maar het is geheel op eigen kracht uitgegroeid tot iets wat daarop lijkt.

      De Standaard,

      Een wellnesscentrum, een overnachtingsaccommodatie met veertig verblijfseenheden, een evenemententerrein en golfbanen. Deze plannen voor de Reeuwijkse Hout presenteert het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT) in een rapport over de toekomst van het plassengebied. Volgens het NRIT moeten er meer voorzieningen komen om met name gepensioneerde recreanten met een bovengemiddeld bestedingspatroon te bedienen. B. Feis van de Stichting Groene Hart stelt daar vraagtekens bij. "Als ik het zo lees, lijkt het haast een combinatie tussen Walibi en Centerparcs. Ik denk dat niemand gebaat is bij deze verpretparking van het gebied."

      Algemeen Dagblad,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 1991
      Samenhangende woorden (vorm) verpretparkiseren; verpretparkisering
      Samenhangende woorden (betekenis) verefteling