vicepremier


vicepremier 1.0

politicus die de premier, de minister-president vervangt bij zijn of haar afwezigheid; politicus die de plaatsvervanger is van de premier, de minister-president; plaatsvervanger van een premier of minister-president; plaatsvervangend premier; viceminister-president

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vicepremier…

is een politicus; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] combineert zijn functie met een ministerspost in het kabinet; is tevens minister
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    "Als je deel uitmaakt van een coalitie die ideologisch ver van je af staat, zit je er alleen voor jezelf, voor het pluche." Emile Roemer (SP) heeft geen ambities om vicepremier te worden onder Mark Rutte. Hij zei dat in Eva Jinek op zondag. Gisteren zei Roemer al geen rechts blok naar een meerderheid te willen helpen.

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/09/roemer-ik-word-niet-ruttes-vicepremier,

    De premier [...] heeft het tot nu toe uitdrukkelijk vermeden een of meer vice-premiers aan te wijzen, personen die in zijn ogen als opvolger in aanmerking komen. Overigens waren er in 1955 twee vice-premiers, die na de dood van Papágos door koning Paul beiden werden gepasseerd ten gunste van de dynamische Karamanlis.

    NRC,

    Als de Britse Konservatieven een afstraffing krijgen in de lokale verkiezingen in mei - wat iedereen voorspelt - moet premier John Major opstappen. Dat lieten invloedrijke Konservatieven verstaan tegenover journalisten [...]. Volgens sommige anonieme bronnen zou Major bereid zijn plaats te ruimen voor vice-premier Michael Heseltine. Maar een ander regeringslid verklaarde aan The Financial Times dat "de eerste minister niet in stilte zal verdwijnen."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • federaal vicepremier
    • de federale vicepremier

    Federaal vicepremier Guy Vanhengel (Open Vld) poogt de zesdejaars van basisschool Heilig Hart de complexe Belgische structuur bij te brengen [...]. De leerlingen wilden vooral weten hoe je minister wordt en wat de hobby's zijn van de minister.

    http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen2018/vicepremier-vanhengel-tracht-politieke-situatie-te-verklaren-aan-zesdejaars.aspx,

    Voor de federale vice-premier, Herman van Rompuy, was 1996 een annus horribilis. Door de affaire-Dutroux, maar ook door tegenvallers bij de uitvoering van de begroting-1996. Toch is Van Rompuy zeer tevreden. Een strikte beheersing van de overheidsuitgaven kon de tegenvallende economische conjunctuur goedmaken, zegt de CVP-topminister.

    De Standaard,

    • de Britse vicepremier

    De Britse vicepremier Nick Clegg wil miljonairs zwaarder belasten. Hij pleit voor een zogeheten tycoontaks.

    http://www.nu.nl/economie/2760348/britse-vicepremier-wil-tycoontaks.html,

    in voorzetselgroep


    • benoemen tot vicepremier

    De leider van Labour, de populaire Dick Spring, is benoemd tot vice-premier en minister van buitenlandse zaken.

    NRC,

    met eigennaam


    • vicepremier Dijkstal

    Vice-premier Dijkstal (VVD) wil de Tweede Kamer vragen nog even te wachten met een uitspraak over het voortbestaan van de kerncentrale bij Borssele totdat meer duidelijkheid bestaat over de beroepsprocedures (onder andere van Greenpeace) die nog over deze kwestie lopen.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • vicepremier en minister

    Vice-premier en minister van binnenlandse zaken H. Dijkstal moet het fenomenale bedrag van 1,5 miljard op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren bezuinigen, liefst in goed overleg met de ambtenarenbonden.

    NRC,

    Walesa Cimoszewicz deed in 1990 een gooi naar het presidentschap, maar moest het daarbij afleggen tegen Lech Walesa. Nadat de ex-kommunisten in 1993 de parlementsverkiezingen wonnen, werd hij vice-premier en minister van Financiën.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als vicepremier

    Een enkeling is al zeker van een plek in het kabinet. Mark Rutte natuurlijk, als premier. De kans is groot dat CDA-fractieleider Maxime Verhagen als vicepremier aanschuift in de Trêveszaal waar de ministerraad sinds 1977 wekelijks vergadert.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1026857/2010/09/30/Rutte-heeft-stevige-types-nodig.dhtml,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    vicepremier 2.0

    ((vooral) in België)

    minister in België die als afgevaardigde van zijn politieke partij zitting heeft in een kernkabinet waarin hij met de afgevaardigden van de overige politieke partijen en de premier voorbereidingen treft voor de ministerraad

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vicepremier…

    is een politicus; is een persoon

    • [Groep] vormt met de eerste minister (de premier) en met de afgevaardigden van de overige politieke partijen (de vicepremiers) het kernkabinet
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] combineert zijn functie met een ministerspost in het kabinet; is tevens minister
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Legitimiteit] wordt benoemd

    Algemene voorbeelden


    De krant De Tijd schrijft woensdag dat de vicepremiers Johan Vande Lanotte (sp.a) en Steven Vanackere (CD&V) een begroting voor twee jaar willen opstellen.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120912_023,

    Niemand wil meegesleurd worden in de - mogelijke - val van Di Rupo. Toch hopen de regeringspartijen, en alle topministers, dat Di Rupo zich in de storm staande kan houden. Zijn politieke dood mag dan al aangekondigd zijn, ze komt voor velen ongelegen. Voor de PS in de eerste plaats, maar niet alleen voor de PS. De Parti Socialiste zou voor de tweede keer in minder dan drie jaar een vice-premier moeten vervangen, na een schandaal.

    De Standaard,

    Sommige ministers, ook vice-premiers, kunnen weinig begrip opbrengen voor de manier waarop Godfroid Sabena runt. Maar premier Dehaene, die hem indertijd aan het hoofd van Sabena benoemde, houdt hem - voorlopig nog? - de hand boven het hoofd.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • de vicepremiers uit de regering

    Koning Albert voert - parallel met koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) maar zonder hem daar in te kennen - gesprekken met de vicepremiers uit de ontslagnemende regering-Leterme. Dat schrijft De Tijd. Maandag is MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders op het kasteel van Laken ontboden.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101026_044,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • vicepremier en minister

    Vicepremier en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en haar man, advocaat Marc Uyttendaele, zijn het slachtoffer geworden van inbraak in hun huis in Schaarbeek.

    http://www.gva.be/nieuws/binnenland/inbraak-in-woning-van-vicepremier-laurette-onkelinx.aspx,

    • de premier en de vicepremiers

    Sinds een week vergaderen de premier en de vice-premiers een, soms twee keer per dag, zonder dat iets bekend raakt over hun werkzaamheden tenzij oncontroleerbare mededelingen dat "de sfeer goed is".

    De Standaard,

    Een federaal minister mag ruim vijftig medewerkers hebben, een staatssecretaris dik veertig; de premier en de vice-premiers krijgen een dubbel kabinet en hebben er bijna 100.

    De Standaard,

    Een parlementslid moet zich tevreden stellen met een bruto jaarwedde van 2,5 miljoen frank, terwijl een directeur-generaal van een openbare kredietinstelling tussen 4,5 en 7 miljoen frank per jaar verdient. Ook een secretaris-generaal, hoofd van een kabinet (2,7 miljoen), een minister (4,1 miljoen), de premier en de vice-premiers (4,2 miljoen) hebben een beter gevuld loonzakje.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen