vijftigeurobiljet 1.0
(politiek en bestuur)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een vijftigeurobiljet…
is een bankbiljet
- [Kleur] is oranje van kleur
- [Vervaardiging] is ontworpen door Robert Kalina van de Nationale Bank van Oostenrijk
- [Waarde] vertegenwoordigt een waarde van vijftig euro
Algemene voorbeelden
72% van de vervalsingen betreft het vijftigeurobiljet.
Stel, je hebt een gast te weinig wisselgeld teruggegeven. Voor die fout kunnen verschillende oorzaken zijn: Je hebt niet goed geteld. Je werd afgeleid. Je hebt het vijftigeurobiljet van de gast meteen in de kassa gedaan en je dacht dat hij met 20 euro betaalde. Je was moe en kon je niet meer concentreren.
Als het eerste deel van de woordgroep een telwoord is, dan schrijven we het vast in de driedelige samenstelling. Maar als we het telwoord met een cijfer schrijven, gebruiken we een spatie. Elfjuliviering of 11 juliviering. Vijftigeurobiljet of 50 eurobiljet.
Gisterenavond, na een zoveelste verhitte discussie zijn mijn vrouw en ik tot een passend compromis gekomen. De oplossing lag eigenlijk voor de hand; uiteindelijk ging zij schoorvoetend akkoord met een verhoging van het schuldenplafond. In de garage draait de drukpers op volle toeren vijftigeurobiljetten. Geen vuiltje aan de lucht.
Als er geen cijfer maar een telwoord wordt geschreven, wordt het geheel volgens het Witte én het Groene Boekje trouwens aaneengeschreven: achtuurjournaal, driegangendiner, eenaprilgrap, vijftigeurobiljet, enz. Bij getallen onder de twintig en hele tien- en honderdtallen heeft het uitschrijven in letters de voorkeur.
Samenstellingen worden over het algemeen aaneengeschreven, bijvoorbeeld: tuinstoel, ziekenverzorging, bedrijfswagen. Die regel van aaneenschrijven geldt ook voor samenstellingen van drie (of meer) delen. Vaak gaat het om samenstellingen waar een woordgroep deel van uitmaakt, bijvoorbeeld hogesnelheidstrein (de woordgroep hoge snelheid wordt in de samenstelling aaneengeschreven), lageloonlanden, nepopenhaard, vijftigeurobiljet.