vinoloog


vinoloog 1.0

iemand die na een gespecialiseerde vakopleiding beschikt over een uitgebreide theoretische wijnkennis en geschoold is in de techniek van het wijnproeven; wijndeskundige

Semagram


Een vinoloog…

is een wijndeskundige; is een persoon

  • [Plaats] werkt vaak in een wijnhandel of in een horecazaak
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een gespecialiseerde vakopleiding doorlopen aan een instelling voor wijnonderricht zoals de Wijnacademie
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich in opleiding en vaardigheden van de wijnbouwtechnisch ingenieur of oenoloog
  • [Gebied] is deskundig inzake theoretische wijnkennis en de techniek van het wijnproeven

Algemene voorbeelden


Hoewel de woorden vinoloog en oenoloog veel op elkaar lijken en ze beide van toepassing zijn op 'wijnmensen', is er een groot verschil in feitelijke betekenis [...]. Een vinoloog is iemand die met succes examen heeft afgelegd aan de Wijnacademie in Maarn. De officiële benaming is dan ook 'Vinoloog van de Wijnacademie'. De term 'vinoloog' is overigens een typisch Nederlandse. Buitenlandse tegenhangers ervan zijn er niet. Ook heeft de Wijnacademie geen wetenschappelijke status [...]. Een oenoloog is een wijnbouwtechnisch ingenieur, iemand met een diploma behaald aan een instelling voor wetenschappelijk onderwijs.

http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/titels_in_wijnland.php,

De opleiding tot vinoloog is in de eerste plaats bedoeld voor kandidaten die op professioneel vlak met wijn te maken hebben en werkzaam zijn in de wijnhandel of in de horeca. Daarnaast kunnen eventueel ook wijnliefhebbers worden toegelaten [...]. Tijdens hun studie aan de Wijnacademie maken de cursisten kennis met een veelheid aan onderwerpen waarbij met name het leren proeven en herkennen van wijnen een centrale plaats inneemt.

http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/titels_in_wijnland.php,

De opleiding tot Vinoloog van De Wijnacademie is een brede en specialistische vakopleiding. Naast veel theoretische kennis over het wijnmaken, wijnlanden en -gebieden wordt speciale aandacht besteed aan proeftechnische (organoleptische) kennis en vaardigheden. Hierbij komen de kunst van het wijnproeven, het schrijven van proefnotities, het beoordelen van wijn en wijn-spijscombinaties uitgebreid aan bod.

http://www.wijnacademie.nl/alles-over-de-opleidingen/vinoloog-van-de-wijnacademie.html

Ook verzorgt het Nederlands Wijngilde professionele en officieel erkende wijnopleidingen, waarmee men bijvoorbeeld het wijncertificaat kan behalen of het zelfs tot vinoloog kan brengen.

http://www.wijninfo.nl/site/nuttigewijnadressen/clubs/Auto_Het_Nederlandse_Wijngilde.php

Een Vinoloog is iemand die verstand van wijn heeft. De Vinoloog heeft een brede kennis over wijnen. Daarmee is feitelijk alles samengevat, want Vinoloog is een vrije titel dus in principe mag iedereen zich Vinoloog noemen. Toch zullen niet veel mensen zonder verstand van wijn, zich Vinoloog noemen. Vinologencursussen zijn er in overvloed, maar tegenwoordig kunt u ook een officieel Vinologen Diploma behalen.

http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/21246-vinoloog-worden-hoe.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen