vleesgerecht


vleesgerecht 1.0

gerecht met vlees als voornaamste bestanddeel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vleesgerecht…

is een gerecht; is voedsel

 • [Ingrediënt] bevat vlees als voornaamste bestanddeel
 • [Voorbeeld of specimen] is bv. babi pangang, biefstuk, bœuf bourguignon, carpaccio, chateaubriand, fazant, gyros, kalkoen, kip, konijn, ossobuco, ree, saté, schnitzel, shoarma, souvlaki of spareribs

  Hoofdsemagram: gerecht


  Algemene voorbeelden


  Marjolein en oregano zijn familie van elkaar. Oregano is een wilde variant van marjolein. Het zijn heel aromatische kruiden die goed gebruikt kunnen worden in mediterraanse gerechten en met name in vleesgerechten.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  Verschillende vliegmaatschappijen serveren uitsluitend nog vleesgerechten van biologisch vlees.

  http://www.nshd.nl/Informatief/index.html

  In België is bij wet bepaald welke gerechten mogen geserveerd worden zonder een gediplomeerd kok in de keuken te hebben. Het betreft hier voornamelijk snack's, zoals croques, pasta's, salades, broodjes, en bepaalde vleesgerechten voor zover deze met brood geserveerd worden. Het is niet toegestaan frietjes of aardappelkroketten te serveren!

  http://www.ameco.be/inhoud/pdfs/FAQ_praktische%20tips_N.pdf

  Behalve de legendarische Florentijnse steak staan de Italianen niet bekend als grote vleeseters, tenminste niet in kwantiteit. Kwaliteit is wat anders. De Italiaanse keuken weet als geen andere keuken legendarische vleesgerechten te presenteren die wereldbekendheid hebben verworven. Om er maar een paar te noemen: Saltimbocca alla Romana, Osso Bucco alla Milanese, Scaloppine alla Perugina.

  http://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/vlees#page-2

  Mango is licht verteerbaar en bevat veel vitamine C en provitamine A. Verwerk mangovlees met rauwe ham, bij vleesgerechten, in vruchtensalade, met slagroom of yoghurt.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  We kwamen in een restaurant met een goede en tamelijk goedkope keuken terecht en bestelden een fles wijn, soep, vleesgerecht, pudding en Irish Coffee toe.

  De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

  Zowel bij de gildefeesten als bij de trouwfeesten van vooraanstaanden uit de Middeleeuwen en zeker bij de feestmalen in de tijd van de Bourgondiërs staan we verbaasd over de verscheidenheid en het rijke aanbod van vleesgerechten.

  http://www.limburg.be/provincialelandbouwdienst/brochure-2003.pdf

  Hazenpeper is een beetje gewoontjes, struisvogelbiefstuk, dure vissoorten en exquise buitenlandse vleesgerechten zijn in.

  Dagblad van het Noorden,

  Het middagmaal bestond volgens de Regel van de H. Benedictus uit twee gekookte gerechten; "is er groente of fruit, dan kan nog een derde gang worden toegevoegd". Aan pap en peulvruchten werd de voorkeur gegeven, van vleesgerechten waren slechts vis en pluimvee toegestaan.

  http://www.herman.lenting.freeler.nl/dagelijks.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • vleesgerechten en vleesschotels
  • visgerechten en vleesgerechten

  Met uitsluitend Italiaans/Sardijnse producten zorgen Felice en Luchiena ervoor dat hun gasten dagelijks kunnen genieten van de authentieke Italiaanse/Sardijnse keuken. Behalve vele pizza's is er een ruim aanbod aan antipasti, pasta's en verder een grote keur aan vis- en vleesgerechten.

  http://www.lafiera.nl/ned/

  In een decor van Neerlands' beste vleesvee gaat een aantal studenten tijdens de 8e Nationale Kerstveetentoonstelling een scala van vleesgerechten en vleesschotels bereiden.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding