vleeskuiken


vleeskuiken 1.0

kuiken dat gefokt en gehouden wordt om het vlees; kuiken voor de vleesproductie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vleeskuiken…

is een kuiken; is een vogel; is een dier

 • [Functie] wordt gehouden om zijn vlees
 • [Gebruikswijze] wordt gefokt en gehouden voor de vleesproductie

  Hoofdsemagram: kuiken


  Algemene voorbeelden


  Zes weken. Langer leeft een vleeskuiken niet. En het dier zit genetisch zo in elkaar dat het in die zes weken weinig anders wil en doet dan eten, en na die zes weken heeft het een gewicht van tweeënhalve kilo. Rijp voor de slacht.

  http://www.depers.nl/wetenschap/308512/Het-geluk-dat-een-kuiken-kan-hebben.html,

  Het vleeskuiken is een knap staaltje biowetenschap; het perfecte dier voor een samenleving die verslaafd is aan spotgoedkoop vlees. Maar het welzijn van het vleeskuiken is allesbehalve perfect.

  http://www.depers.nl/wetenschap/308512/Het-geluk-dat-een-kuiken-kan-hebben.html,

  De pluimveesector kent een zeer korte cyclus. Bij vleeskuikens wordt iedere negen weken het totale bestand aan kippen - gemiddeld 60000 per bedrijf- bij de boer vernieuwd. Bij leghennen is dat iets langer, 14 maanden. Door die snelle omloop van broedei tot geslachte kip of van broedei via leghen naar consumptie-ei is de keten zeer van elkaar afhankelijk.

  Trouw,

  Boeren zijn volgens Brinkhorst gedwongen intensief te produceren, waardoor veel problemen met het dierenwelzijn blijven bestaan. Als voorbeelden noemde hij dikbilkalveren die alleen kunnen worden geboren per keizersnede en vleeskuikens die in 42 dagen worden opgefokt tot het slachtgewicht waar ze normaal gesproken vier tot vijf maanden voor nodig hebben.

  NRC,

  Op twee pluimveebedrijven in Noord-Brabant is de virusziekte angara uitgebroken. Het is voor het eerst dat het virus, dat vaak dodelijk is voor vleeskuikens, in West-Europa is aangetroffen.

  De Telegraaf,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • vleeskuikens houden
  • vleeskuikens verwerken

  'De boeren redden het alleen als ze voldoende ruimte hebben om productiecapaciteit te verwerven. Uitbreiding van het melkquotum of een tweede tak beginnen, zoals akkerbouwers die ook vleeskuikens gaan houden.'

  Meppeler Courant,

  Zoals gebruikelijk komt ieder kip uit een ei. Deze eieren worden in grote getalen uitgebroed in zogenaamde broederijen. Van hieruit gaan de geboren kuikens richting de vleeskuikenhouders waar zij enkele weken verblijven totdat zij slachtsrijp zijn. Daarna vervolgen zij hun reis met een stop bij de slachterijen. Hier worden de vleeskuikens verwerkt tot kippepoten, -borsten en kapjes.

  http://www.ronvanhal.nl/

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gefokte vleeskuikens

  Als je alleen nog maar scharrelkippenvlees wilt, dan betaal je een veelvoud van de huidige prijs voor de kipfilet. Maar de Nederlandse consument klaagt over het kippenleed en koopt de kipfilet van de armzaligst gehuisveste en op vreten gefokte vleeskuikens.

  http://www.vriendenvanhetplatteland.nl/nieuws.asp?ID=853,

  met telwoord ervoor


  • 40 miljoen vleeskuikens

  'Ik schat dat er in ons land op ieder moment ruim 40 miljoen vleeskuikens zijn. Ze worden voornamelijk gehouden in grote bedrijven, met zo rond de honderdduizend kippen, vooral in het zuiden van ons land.'

  http://www.depers.nl/wetenschap/308512/Het-geluk-dat-een-kuiken-kan-hebben.html,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 1994