vlugzout


vlugzout 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(verouderend)

uit ammoniumbicarbonaat bestaand zout met een sterke ammoniakgeur dat onder meer wordt gebruikt als middel waaraan men mensen laat ruiken om ze bij flauwtes opnieuw bij bewustzijn te brengen; reukzout

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vugzout…

is zout; is stof

  • [Geur] heeft een sterke ammoniakgeur
  • [Vorm] heeft de vorm van kleurloze kristallen
  • [Functie] wordt gebruikt om mensen bij flauwtes opnieuw bij bewustzijn te brengen
  • [Wijze] wordt gebruikt door mensen eraan te laten ruiken

Hoofdsemagram: zout


Algemene voorbeelden


In de enige partij die gisteren nog van belang was, had Ivanisevic al vroeg in de wedstrijd wederom vlugzout nodig. Hij had problemen met zijn ademhaling, net als tijdens zijn ontmoeting met Bruguera op donderdag. "Ik had moeite met ademhalen en werd duizelig, maar dat duurde maar een paar games", zei de als achtste geplaatste Kroaat.

NRC,

Voorzie misschien ook een beetje ammoniumcarbonaat, beter bekend als vlugzout als het uw dochter te machtig wordt en ze flauwvalt. Of regel misschien al een ambulance, want Bieber haalt elke avond één meisje uit het publiek dat op het podium op een stoeltje geplant wordt en vervolgens haar idool in de ogen mag kijken terwijl hij One less lonely girl zingt en haar een rode roos geeft.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G6H387E3R,

Vroeger, toen het voor vrouwen nog sexy stond om in zwijm te vallen, gebruikte men vlugzout om hen weer bij te brengen (vlugzout stinkt zo verschrikkelijk dat zelfs een dode nog uit de buurt poogt te komen). Maar, schrijft professor Hainsworth [...], nu men bezwijming liever voorkomt dan geneest, is vooraf een theelepeltje gewoon zout efficiënter.

De Standaard,

Bij kunstmestbedrijf Yara in Sluiskil is dinsdag om 09.30 uur alarm geslagen na een lekkage door een kapotte afsluiter. De eerste melding was een lekkage van ammoniumcarbonaat, vlugzout in de volksmond.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/lekkage-bij-yara-blijkt-loos-alarm#.UGMf99Vf_cs,