voedselproducerend


voedselproducerend 1.0

( Gezegd van landen en gebiedsdelen of van bedrijven, industriële sectoren e.d.)
voedsel voortbrengend, vooral als exportproduct

Algemene voorbeelden


Bovendien zullen de mogelijke nadelige effecten van gentech gewassen in ontwikkelingslanden veel harder aankomen dan in de rijkere voedselproducerende landen, die vooral zijn gericht op voedselexport.

http://www.greenpeace.nl/campaigns/intro?campaign_id=403614=nl#B1

Aquacultuur wordt wereldwijd al honderden jaren bedreven en heeft recent een explosieve groei doorgemaakt: op dit moment is het de snelst groeiende voedselproducerende sector.

http://www.pvis.nl/

Op korte termijn al gaan de lokale voedselproducenten naar de bliksem als er voedselhulp komt, omdat ze nu eenmaal niet kunnen concurreren tegen gratis voedsel dat jaarlijks uit de hemel komt vallen. Hun voedselproducerende bedrijven verkommeren, en het volgende jaar is het dus weer hongersnood geblazen, but they do know that it is Christmas.

http://www.arabistjansen.nl/ontwikkeling.doc,

Op het einde van 1977 kwamen de troepen van Fretilin meer en meer in een benauwde positie te zitten en werd ook de voedselschaarste een groot probleem, daar nu ook de voedselproducerende gebieden door vijandelijke vliegtuigen werden bestookt.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

voedselproducerend 2.0

(business, economie en financiën; eufemistisch)

( Gezegd van dieren)
als voedsel dienend; waarvan het vlees als voedsel dient; vleesproducerend
Vooral in contexten over de samenstelling van het voer dat aan dieren gegeven wordt die later geconsumeerd worden. Het gaat dus niet om bijvoorbeeld kippen die zelf voedsel - namelijk eieren - produceren.

Algemene voorbeelden


Elk land doet het wel volgens dezelfde directieven, maar interpreteert die op zijn eigen wijze. Dat leidt tot verschillende conclusies. "Dat is het eerste probleem. Het geldt voor alle farmaceutische produkten, in het bijzonder als ze zijn bestemd voor 'voedselproducerende' dieren. Het ligt er voorts aan wat een land met die dieren doet. Een exporterend land als Nederland, wil de strengste zijn van alle strengen. Een importerend land bekijkt het middel niet zo streng, maar wil het vlees wel van een streng land."

NRC,

Zal de Commissie verduidelijken of dwergkonijnen en tortelduiven als voedselproducerende dieren of niet-voedselproducerende dieren dienen beschouwd te worden, zodat producenten weten aan welke etiketteringsvoorschriften zij dienen te voldoen?

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-008169+0+DOC+XML+V0//NL,

Het K.B. van 29 november 1995 houdende verbod van aflevering van geneesmiddelen voor voedselproducerende dieren en die bepaalde farmacologische werkzame substanties bevatten, verbiedt de aflevering van chlooramfenicol, chloroform, chloorpromazine, colchicine, dapson, dimetridazol, metronidazole, nitrofuranen, inclusief furazolidon, ronidazol, Aristolochia spp. en daarvan afgeleide producten.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

Sinds 1 januari 2000 dienen de actieve substanties van geneesmiddelen voor nutsdieren te zijn opgenomen in bijlage I, II of III van de MRL-verordening, zoniet mogen die geneesmiddelen niet meer aan voedselproducerende dieren worden toegediend omdat het niveau van de veiligheid voor de verbruiker nog niet is bepaald.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

De huidige Europese regelgeving verbiedt sinds 1 januari 2000 de toediening aan voedselproducerende dieren van stoffen waarvoor geen MRL-waarde werd vastgesteld.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

Substanties die voorkomen in bijlage IV van de MRL-verordening mogen eveneens niet voorgeschreven worden, noch afgeleverd noch toegediend worden aan voedselproducerende dieren wegens hun gevaar voor de gezondheid van de verbruiker.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

Residuen: MRL's en wachttijden Vanaf 1 januari 2001 mogen geen diergeneesmiddelen meer op de markt gebracht worden voor voedselproducerende dieren, zonder voorafgaande toekenning van een MRL-waarde (Maximale Residu Limiet) voor de farmacologisch actieve substanties.

http://www.bcfi-vet.be/vetland/nl/nlinfos/nlsens.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen