vorstin


vorstin 1.0

vrouw van adel die aan het hoofd van een monarchie staat; vrouwelijke vorst; koningin of keizerin; ook: vrouw van de koning of keizer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vorstin…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt dure kleren en vaak sieraden en is soms herkenbaar aan een kroon of scepter
  • [Functie] heeft een reële of een ceremoniële functie
  • [Plaats] woont in een paleis en bestuurt of leidt een land, een monarchie, meestal samen met haar man
  • [Rang of hiërarchische positie] staat, alleen of samen met haar man aan het hoofd van een koninkrijk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van adellijke komaf
  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is getrouwd met een koning of bij geboorte voorbestemd om koningin te worden
  • [Voorbeeld of specimen] is een koningin of keizerin
  • [Voorstellingswijze] komt ook vaak in sprookjes en verhalen voor

Algemene voorbeelden


Koningin Beatrix lost met haar bezoek aan de Bovenwindse Eilanden een belofte in. In november 1999 bezocht de vorstin, toen nog wel met prins Claus aan haar zijde, de eilanden vlak nadat ze getroffen waren door de orkaan Lenny. Destijds beloofde zij snel terug te keren om haar programma af te maken.

De Telegraaf,

Elizabeth I, de dochter van "blauwbaard" Henry VIII en de vorstin van de Britse bloeiperiode, de Elizabethan Age, stierf kort voor haar 70ste verjaardag.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Belgische vorstinnen
  • de Britse vorstin
  • de Egyptische vorstin

Auteur Erwin Verhoeven maakte een reeks rond de Belgische vorstinnen en heeft het over Louisa-Maria, de echtgenote van Leopold I.

De Standaard,

Howards rivaal, premier Paul Keating van de Labour-partij, wil van Australië een republiek maken. Tegen het jaar 2001 moet een heuse president de Britse vorstin als staatshoofd vervangen, vindt hij.

De Standaard,

Zo begon de politieke samenwerking tussen Caesar en Cleopatra waardoor de Egyptische vorstin haar aanspraken op de troon van de Ptolemaeën met succes kon doen gelden.

http://www2.let.uu.nl/solis/kcv/cleopatra/recensie.html,

met eigennaam


In een toespraak tot de leden van zijn Labour-partij zei hij woensdag dat niet de Britse vorstin Elizabeth II, maar een Australisch staatshoofd in 2000 de Olympische Spelen in Sidney moet openen.

De Standaard,

De ministers van het kabinet-Kok van PvdA, VVD en D66 worden maandag om twee uur 's middags door koningin Beatrix beëdigd op paleis Huis ten Bosch. Daarna treedt de nieuwe ploeg aan op het bordes voor de traditionele groepsfoto met de vorstin.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • prinsessen en vorstinnen
  • vorsten en vorstinnen
  • vorst of vorstin

Maar de koepelmensen vonden hun unieke volmaaktheid in het bedenken van verhalen. Het begon met sprookjes. Zekere dag voerde Eva Med-Psy-26 echt menselijke figuren ten tonele: koningen en ridders, prinsessen en vorstinnen, ze reden op blauwe paarden en soms vochten de mannen met zwaarden van ijs.

Het diepe water, Julien Van Remoortere,

Aan de markt staat de Nieuwe Kerk, waar de Vader des Vaderlands en latere vorsten en vorstinnen uit het huis van Oranje-Nassau begraven zijn.

http://www.dsdelft.nl/~oudekerk/

Hij is niet meer de eeuwige verschoppeling Doufi maar een vrije figuur, de heilige Sankt Adolf, die heer en meester is over het heelal en zich omringt met vorsten en vorstinnen.

NRC,

Elizabeth zou ook de traditionele rol van de vorst als symbolisch hoofd van de anglicaanse kerk willen afschaffen, en het drie eeuwen oude verbod op een huwelijk tussen een Britse vorst of vorstin en een katholiek schrappen.

De Standaard,

  • de vorstin en haar gemaal
  • de vorstin en haar prins

Toen Corry Vonk en Wim Kan in 't begin van de jaren tachtig op hoge leeftijd van het toneel verdwenen, waren zij, na de vorstin en haar gemaal, zowat het bekendste echtpaar van Nederland.

De Standaard,

De Gemenebestkonferentie is ook de reden van het bezoek van de vorstin en haar gemaal prins Philip. Elizabeth maakte van de gelegenheid gebruik een oude schuld te herstellen. Ze tekende vrijdag een akkoord dat de oorspronkelijke Maori-bevolking gedeeltelijk kompenseert voor de onteigening door de Britse koloniale overheersers in de vorige eeuw.

De Standaard,

En natuurlijk was daar, niet in de laatste plaats, ook het onderwerp: het vastgelopen huwelijk tussen de vorstin en haar prins Hendrik, diens losbollige escapades en de verwoede pogingen van de Haagse hoofdcommissaris Van 't Sant om de goedmoedige, maar diep ongelukkige prins onder curatele te houden.

NRC,

voorafgegaan door als


  • als een vorstin

Grappig is overigens dat mijn blauwe cape een en al goedheid aantrekt, of uitlokt: gehuld in mijn cape word ik overal, aan het loket, bij de patisserie, in de supermarkt, zo ongeveer behandeld als een vorstin, ze weten niet hoe aardig ze tegen me moeten zijn, en kom ik dan de volgende dag terug in mijn gewone jas, dan zeggen ze geen boe of bah meer.

Het nietigste, Marie Kessels,

Als een vorstin ging de mooie dame zitten.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

Die fraaie vrouw van u die zich kleed als een vorstin maar uiteindelijk gewoon een kerel blijkt te zijn.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen