vrijheidsstrijder


vrijheidsstrijder 1.0

(eufemistisch)

iemand die strijdt om vrijheid voor zijn land of volk te verkrijgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrijheidsstrijder…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] maakt vaak deel uit van een bevrijdingsleger of van een terroristische organisatie
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak extreem in zijn ideologie
  • [Activiteit of handeling] strijdt voor vrijheid, vaak met geweld; pleegt bv. aanslagen en andere geweldplegingen
  • [Betrokkene] strijdt tegen een bezetter, een bepaald binnenlands regime of tegen een imperialistische mogendheid
  • [Motief] wil een volk of land van een bezetter of van een bepaald regime bevrijden
  • [Waardering] vindt zichzelf een rechtmatig strijder voor de vrijheid, maar wordt door de tegenpartij meestal beschouwd als opstandeling of terrorist

Algemene voorbeelden


"Orders worden uitgevoerd", stelt het Green Book, de bijbel van het Ira, "of je ermee akkoord gaat of niet". Het Leger beheerst elk aspekt van je leven, het dringt binnen in je privé-sfeer en je gezin, het verdeelt je familie en vrienden. En het boek waarschuwt dat "de vijand" voor niets terugschrikt om de "vrijheidsstrijders" te breken: "Lange gevangenisstraffen in barre cellen, foltering, chantage en moord", wachten gearresteerde Vrijwilligers - met hoofdletter in de republikeinse geschriften.

De Standaard,

Soekarno en Hatta richtten de Republiek Indonesië op. Hiermee begon de bersiap-periode, de eerste fase van de Indonesische vrijheidsstrijd. Bersiap - Wees paraat! - was de kreet van de peloppers, de vrijheidsstrijders.

http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

"Op militair en stragisch vlak was de Guldensporenslag inderdaad iets nieuws", antwoordt de redaktie. "Pijnlijk genoeg ook op het vlak van de erekode waarmee tot dan oorlog werd gevoerd: de Franse ridders en hun paarden werden afgemaakt, ook als ze zich wilden overgeven; dit was in strijd met de toen geldende oorlogsetiek". De Vlaamse vrijheidsstrijders, die wij zo als leeuwen hebben vereerd, stormden ineens aan mijn geestesoog voorbij als de pioniers-schenders van de oorlogswetten.

De Standaard,

Niettemin hebben de VS, gevolgd door vele Europese landen, waaronder ook België, de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) tot terroristische organizatie uitgeroepen. In Irak daarentegen steunen ze de separatistische Koerden in Noord-Irak als vrijheidsstrijders.

De Standaard,

De opmerkingen van de Charette illustreren hoe moeilijk het is tot wereldwijde afspraken te komen over de strijd tegen bomaanslagen en andere geweldplegingen door wat voor sommigen terroristen, voor anderen vrijheidsstrijders zijn.

De Standaard,

Guerrillatroepen proberen te laten zien dat ze aan de goede kant vechten door zichzelf vrijheidsstrijders te noemen.

http://henrysturman.com/dutch/artikelen/vrijheid.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen