vroede vaderen


vroede vaderen 1.0

leden van het bestuur van een gemeente of stad
Historisch een eerbiedige titel, maar thans vaak enigszins ironisch gebruikt.

Algemene voorbeelden


Mijn pen heeft een poosje stil gelegen maar vorige week las ik een stukje in de krant dat mij niet los liet. Want de vroede vaderen in 0543 hebben weer een geldbron gevonden om de kosten te financieren van de verbouw van het gemeentehuis aldaar: sluiting van het gemeenteloket in Dinxpèr. Met als argument dat er te weinig klanten komen.

http://www.aaltensnieuws.nl/lokaal/ingezonden_brief_gemeenteloket_3238958.html#.VEpZ2_5Zq5s

Gistermiddag werd in de ambtswoning van de eerste burger van Goedereede een informele bijeenkomst gehouden van de 'SGP-burgervaders en moeders'. Toen de vroede vaderen, na lang wachten, zich in de tuin van de ambtswoning ophielden schoot onze fotograaf dit plaatje, waarop v.l.n.r. de burgemeesters A. C. Ph. Hardonck van NieuwLekkerland, G. van den Berg van St. Philipsland. C. O Boender van Mariekerke, G. van Velzen van Goedereede en G. J. Smit van Rijssen.

http://www.digibron.nl/search/detail/012ea74cfbbc30114718973d/sgp-vroede-vaderen

Kort geleden bracht ik een bezoek aan mijn geboortedorp, ook al zo'n gat met een eeuwigdurend socialistisch bestuur [...]. De textielfabrieken zijn er niet meer, de arbeiders ook niet, maar nog altijd zitten ze er met socialistische vroede vaderen.

Averechts, Gerrit Komrij,

De stedelijke overheid moet immers eindelijk eens beseffen dat er in Brussel geen honderden mensen rondlopen die bereid zijn om zich belangeloos [...] in te zetten voor de herleving van hun stad. Het human resources management van de Brusselse vroede vaderen laat absoluut te wensen over.

De Standaard,

De achtkoppige Raad die de archipel bestuurt, kwam met een dokument, 'De Toekomst van de Falkland-eilanden', voor de dag. Daarin zeggen de vroede vaderen dat de onafhankelijkheid een heel geleidelijk'' proces zal zijn.

De Standaard,

Het idee [...] een beiaard te installeren, kwam voor het eerst op begin deze eeuw. Niet zo heel ver van Halle ligt het stadje Apolda in Thüringen, waar toen de belangrijkste klokkengieterij in Duitsland bestond. In 1894 had de firma Schilling voor het eerst een beiaard aangemaakt, en het was misschien daarop dat de vroede vaders van Halle zich inspireerden.

De Standaard,