vrouwentaxi


vrouwentaxi 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

taxi die bestuurd wordt door een vrouwelijke chauffeur en uitsluitend bestemd is voor vrouwelijke passagiers
De vrouwentaxi is herkenbaar aan zijn roze kleur. De Pink Lady Cab werd in Nederland geïntroduceerd in november 2007 en was een initiatief van Tanja Schollen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vrouwentaxi…

is een taxi; is een auto; is een voertuig

  • [Gebruiker] is uitsluitend bestemd voor vrouwelijke passagiers
  • [Handelende persoon] wordt bestuurd door een vrouwelijke chauffeur

    Hoofdsemagram: taxi


    Algemene voorbeelden


    De gemeente Tilburg krijgt donderdag als eerste gemeente in de Benelux een vrouwentaxi. In de 'Pink Lady Cab' is uitsluitend plaats voor vrouwelijke chauffeurs en passagiers. Dat kondigde initiatiefneemster Tanja Schollen dinsdag aan. Voorlopig gaat het om twee herkenbare taxi's met een roze dak die overdag en tijdens stapavonden zullen rijden. De vrouwelijke passagiers betalen het gebruikelijke tarief [...]. "Vrouwelijke klanten geven aan dat ze zich veiliger voelen bij een dame achter het stuur. Ook denken we dat veel vrouwen die vanwege hun geloofsovertuiging niet alleen bij een vreemde man in de auto mogen zitten, voortaan vaker in een taxi stappen."

    ANP,

    Ze rijden in Londen, Moskou en Tilburg, vanaf november ook in Den Haag en weldra in Utrecht: vrouwentaxi's. De Nederlandse initiatiefneemster Tanja Schollens (32) wil een landelijke keten opzetten.

    Algemeen Dagblad,

    Sinds 2007 rijdt de Pink Lady Cab al in Tilburg en komende maand wordt dus ook Den Haag door de taxi's van initiatiefneemster Tanja Schollens aangedaan. Het liefst zou ze de vrouwentaxi in heel Nederland laten rondrijden.

    https://www.ze.nl/artikel/226985-hot-or-not-de-vrouwentaxi-,

    "Dat de vrouwentaxi nuttig is, hoort Veenman vaak genoeg om zich heen. "Pas hoorde ik van een meisje dat uit een rijdende taxi gesprongen is, omdat de taxichauffeur zijn broek naar beneden deed. Dat bewijst maar weer dat we de roze taxi echt niet kunnen afschaffen."

    https://www.trouw.nl/nieuws/roze-taxi-rijdt-nu-ook-in-pakistan~b621c76d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

    De roze taxi's zijn niet nieuw. Ze rijden overal ter wereld, van Moskou tot Dubai. Taxibedrijf Stationtaxi in Tilburg was eigenaar van de eerste roze taxi in de Benelux. De speciale taxiservice startte in 2007, maar was geen lang leven beschoren, zegt directeur Jan van Nunen. "We hadden helaas niet voldoende klanten om de vrouwentaxi te laten rijden. Dat zal in Pakistan wel anders zijn." Ook Marcel van Trijp, mede-eigenaar van Vrouwentaxi Utrecht, zegt dat hij niet kan leven van zijn speciale taxidienst.

    https://www.trouw.nl/nieuws/roze-taxi-rijdt-nu-ook-in-pakistan~b621c76d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een onversneden vrouwentaxi
    • een speciale vrouwentaxi

    Er is [...] met de bestaande projecten een probleem: ook mannen mogen (soms) in deze taxi's meerijden. 'Alleen al hun fysieke aanwezigheid ontneemt menig vrouw de lust om in te stappen,' meent Ursula Knöpfle, die op de orthodoxe lijn zit. In twee kleine plaatsen zal dit voorjaar daarom een onversneden vrouwentaxi van start gaan.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000028776:mpeg21:a0131,

    De Zuidduitse stad Tübingen heeft het spits afgebeten: omdat vrouwen daar 's avonds en 's nachts niet meer met goed fatsoen over straat kunnen, is voor hen een speciale vrouwentaxi in het leven geroepen, waarin ze tenminste veilig zitten.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010828255:mpeg21:a0217,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007
    Periode opkomst De vrouwentaxi werd in Nederland geïntroduceerd in november 2007. In steden als Londen, Dubai, Teheran en Mexico-stad reden de vrouwentaxi's toen al volop.
    Bedenker De vrouwentaxi is een initiatief van Tanja Schollen, die samen met haar man Max leiding geeft aan Stationtaxi Tilburg.
    Bijzonderheden Geïntroduceerd onder de naam Pink Lady Cab.