vruchtbaredagenmethode


vruchtbaredagenmethode 1.0

(seks, gender en relaties; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

natuurlijke anticonceptiemethode waarbij geslachtsgemeenschap wordt vermeden of een condoom wordt gebruikt tijdens de vruchtbare dagen van de menstruatiecyclus om zwangerschap te voorkomen; anticonceptiemethode gebaseerd op periodieke onthouding
Hoewel de methode andersom ook gebruikt kan worden om juist wel zwanger te worden, wordt het woord niet in die zin gebruikt. Over de mate van natuurlijkheid van de methode kan getwist worden: er worden immers vaak technische middelen voor gebruikt, zoals apps en thermometers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De vruchtbaredagenmethode…

is een anticonceptiemethode; is een methode

  • [Doel of bestemming] heeft als doel zwangerschap te voorkomen
  • [Werking of functionering] wordt toegepast door geen geslachtsgemeenschap zonder condoom te hebben op vruchtbare dagen, die worden vastgesteld door temperatuur te meten, door te kijken naar vaginale afscheiding, door het aan te voelen, door een app, agenda of kalender gebruiken, of door een combinatie van deze methodes
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door vrouwen die niet zwanger willen worden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vaak gebruikt als het gebruik van hormonen (in de pil of een spiraaltje) of condooms niet wenselijk wordt geacht
  • [Gevolg of resultaat] leidt relatief vaak tot een ongewenste zwangerschap, wat mogelijk ook invloed heeft op het aantal abortussen
  • [Waardering] wordt als niet erg betrouwbaar beschouwd

Algemene voorbeelden


Uit het onderzoek blijkt ruim de helft van degenen die ondanks de vruchtbaredagenmethode zwanger waren geraakt, de vruchtbare dagen verkeerd in te schatten. De methode biedt dan ook geen garantie tegen zwangerschap.

Het Parool,

Vruchtbaredagenmethoden worden op sociale media als 'natuurlijke anticonceptie' gepromoot en hormonale anticonceptie wordt afgeraden. Waar niet of nauwelijks aandacht naar gaat, is dat methoden om de eisprong en de vruchtbare dagen te voorspellen minder betrouwbaar zijn en bovendien vragen om correcte toepassing. Als vrouwen hierbij een weloverwogen en geïnformeerd risico nemen, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar uit onderzoek van Rutgers blijkt dat 61 procent van de jonge vrouwen die een vruchtbaredagenmethode gebruiken het aantal dagen dat ze zwanger kunnen raken te laag inschat.

de Volkskrant,

Ondanks dat ik (nog) niet precies weet wat ik zelf nou vind van die vruchtbaredagenmethode (hoe de 'geen penetratie rond de eisprong'-aanpak nu heet, voorheen gewoon 'periodieke onthouding'), baal ik er flink van dat de discussie erover - zoals met wel meer belangrijke gespreksonderwerpen - gekaapt wordt door wellnessrechts aan de ene kant en bezorgde zorgprofessionals die de desinformatie die online rondzoemt proberen te bestrijden aan de andere kant.

Trouw,

Opmerkelijk is dat van de vrouwen die wél anticonceptie gebruikten, 32 procent een zogeheten vruchtbaredagenmethode toepaste: ze hielden bij op welke dagen ze vruchtbaar waren, met een app, of door hun temperatuur te meten (of beide). Nog eens 32 procent had een condoom gebruikt. Een deel van de vrouwen gebruikte de pil (16 procent) of het koperspiraal (6 procent). Onduidelijk is of de resultaten representatief zijn voor alle vrouwen die een abortus ondergaan, zegt Rutgers-onderzoeker Renee Finkenflügel.

de Volkskrant,

Driekwart van de ondervraagde vrouwen paste een zogeheten 'vruchtbaredagenmethode' toe. Dat houdt in dat deze vrouwen zich baseren op hun menstruatiecyclus en op hun vruchtbare dagen geen geslachtsgemeenschap hebben.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3822186/41-procent-vrouwen-in-abortuskliniek-gebruikt-geen-anticonceptie,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2024
Bedenker Het woord is bedacht door Ellen Algera, medisch antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam.
Neologisme van de week 9 december 2024