vuilnisbak


vuilnisbak 1.0

afbeelding

Bron: Sebleouf
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in Nederland)

bak die, doorgaans voorzien van een vuilniszak, wordt gebruikt voor het verzamelen van afval; bak waarin afval wordt verzameld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuilnisbak…

is een bak; is een container; is een voorwerp

  • [Vorm] heeft vaak de vorm van een cilinder
  • [Deel] bestaat uit een container met een deksel; wordt doorgaans voorzien van een vuilniszak
  • [Materiaal] is doorgaans gemaakt van kunststof of metaal
  • [Functie] dient om afval in te verzamelen

Algemene voorbeelden


Op het balkon van haar schoonmoeder mocht Jasna wel komen, dat kon ook niet anders, het grensde aan de keuken en de vuilnisbak had daar zijn plek, en zo ver had die schoonmoeder niet durven gaan dat ze zei: 'Zo, en zet het afval dan maar naast jullie matras.'

Over de grens, Chaja Polak,

Raf scharrelde in de vuilnisbak, zocht tussen conservenblikken, koffiedik, natte kranten, honderd bruine sigarettepeuken en plukte er een iel, verfrommeld en gerafeld satijnen lapje uit. Het deksel van de vuilnisbak klapte dicht met een afschuwelijke metaalklank die vogels deed opfladderen.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

In het westen van Londen heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een zware explosie voorgedaan. Volgens de Britse politie ontplofte een bom in een vuilnisbak. Er vielen geen gewonden. Twee auto's en enkele gebouwen werden beschadigd. De aanslag werd niet opgeëist.

De Standaard,

Gooi geen rommel op de grond, er staan vuilnisbakken.

http://schoolweb.gemeenschapsonderwijs.be/bs/wommelgem/homeframe.html

In de Noord-Ierse stad Omagh zijn gewonden gevallen tijdens een confrontatie tussen ordetroepen en een groep katholieken. De betogers staken winkels, banden en vuilnisbakken in brand. De politie vuurde plastic kogels op de demonstranten, die de ordetroepen met flessen en straatstenen bekogelden.

De Standaard,

Even schrok ze toen een man opeens voor haar opdook, maar dit bleek een naar drank stinkende zwerver te zijn, die blijkbaar de vuilnisbakken afzocht naar eetbare zaken en nu probeerde wat geld van haar af te troggelen.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de vuilnisbak buitenzetten
  • de vuilnisbak legen
  • de vuilnisbakken buitenzetten
  • de vuilnisbakken doorzoeken
  • de vuilnisbakken legen

Haar zoon was vannacht bij haar blijven slapen en hij had de vuilnisbak buitengezet.

Acacialaan, Koen Peeters,

Het verhaal wordt verteld dat tijdens de oorlog de conservator van het Multatulimuseum [...] gedacht zou hebben: die urn van Multatuli staat daar niet veilig; als er eens een bom op viel? Hij nam hem mee naar huis [...]. Enkele dagen later moest de conservator op reis en een werkster of buurvrouw kwam zo nu en dan de plantjes water geven. Mooie vaas is dat, dacht ze [...]. Een bloemetje - zou leuk staan in die vaas, dacht ze. Jammer dat er zo veel as in zit. Ze gooide de as in de vuilnisbak en zette een bloemetje in de vaas. Toen de conservator thuiskwam, was de vuilnisbak ook al geleegd. In zijn wanhoop moet hij toen de vaas maar met wat sigarenas hebben gevuld.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Antwerpen alleen voert jaarlijks 240.000 ton afval naar het stort. De Dienst voor Stadsreiniging stelt voor de vuilnisbakken buiten te zetten en de individuele emmers te vervangen door groepsbakken. Dat zijn verzamelbakken met een inhoud van 1.200 liter. Ze moeten op straat worden gezet, om te kunnen worden opgehaald door een nieuwe vuilniswagen.

De Standaard,

De juf hield de kinderen om beurten tijdens de speeltijd bij zich in de klas om het bord schoon te maken of schriftjes op te bergen, en dan kwam ze alles te weten. Wat hun papa deed. Of hun mama uit werken ging [...]. Waar ze op vakantie gingen. Wie de vuilnisbakken buitenzette en of daar ruzie over werd gemaakt. Hoe dikwijls ze in bad gingen.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Colin, ooit klassiek pianist, Ron, ooit suksesvol geoloog, en Jean schuimen dagelijks de stortplaatsen af en doorzoeken vuilnisbakken in de straat op zoek naar lege flessen en blikjes. Met het statiegeld dat ze ervoor krijgen, trachten zij hun logement, wijn en sigaretten te betalen.

De Standaard,

Er valt volgens districtsopzichter K. Koenraadt van de gemeentelijke buitendienst in het toeristisch hoogseizoen niet of nauwelijks op te boksen tegen de afvalberg in Zierikzee. Hij weet dat de groene vuilnisbakken in het centrum soms uitpuilen van de rotzooi, maar dat wil niet zeggen dat ze lange tijd niet geleegd zijn.

Provinciale Zeeuwse Courant,

met adjectief ervoor


  • een metalen vuilnisbak
  • een plastic vuilnisbak
  • gietijzeren vuilnisbakken
  • zinken vuilnisbakken

Bij Bastenaken hielden we halt voor een koffie en een bezoek aan het toilet. De wereld had een jas van ijs en sneeuw aangetrokken. Frank schoof uit, knalde tegen een metalen vuilnisbak en schaafde zijn enkel.

Een studie in houdbaarheid, Harold Polis,

Op kantoor kreeg hij me telefonisch niet te spreken. Hij heeft er zelfs een brief heen gestuurd, maar die heb ik ongeopend aan snippers gescheurd en in de grote metalen vuilnisbak bij de koffieautomaat gegooid. Een paar uur later, toen iedereen aan het lunchen was, wilde ik hem er uithalen, maar toen was de bak al geleegd.

Bezeten van mij, Nicci French,

Voor het opvangcentrum in Nouadibhou, een oud schooltje, houden politiemannen de wacht. Binnen hangt een penetrante pislucht. Een plastic vuilnisbak in de hoek dient als toilet. Jonge mannen hangen op hun britsen, anderen slapen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1686950/2006/07/11/Illegalen-riskeren-steeds-meer.dhtml,

Voor de bank stond een kartonnen doos waarin ik Koens biografieën had bewaard. Maar de biografieën had ik allang verbrand in de gietijzeren vuilnisbakken in het park; en het karton gebruikte ik sinds kort om mijn verkleumde voeten in te warmen.

Een ballon van wijsheid, Boris Todoroff,

Hoog boven de stad keek ze uit over bloementuinen, ingezakte schuren en balkons met zinken vuilnisbakken.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

  • een volle vuilnisbak
  • een zware vuilnisbak
  • overvolle vuilnisbakken

Vrouwen hebben geen spierkracht. Ze geven dat zelf vaak toe, vooral in de buurt van een zware koffer of volle vuilnisbak.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

Nergens in Nederland wordt, voorzover ik weet, het vuilnis door vrouwen opgehaald terwijl ze het, nu de zware vuilnisbak is vervangen door de plastic vuilniszak, gemakkelijk zouden kunnen.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

Zodra hier dan ook de staking van de vuilnismannen was afgekondigd, begon mijn hart sneller te kloppen. Niet meer verborgen in de overvolle vuilnisbakken, kwam het afval open en bloot op straat.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • uitpuilende vuilnisbakken

Tot onze grote spijt verdwijnt het uniek Aalsterse fritkot! Vettige drempels en uitpuilende vuilnisbakken worden in rijhuizen gedwongen. Ruimtelijke ordening of hygiëne? Niemand weet de reden, maar binnenkort behoren de vettige kottekes tot het verleden.

http://www.aalst.be/carnaval/

in voorzetselgroep


  • in de vuilnisbak belanden
  • in de vuilnisbak deponeren
  • in de vuilnisbak duwen
  • in de vuilnisbak gooien
  • in de vuilnisbak kieperen
  • in de vuilnisbak liggen
  • in de vuilnisbak mieteren
  • in de vuilnisbak proppen
  • in de vuilnisbak smijten
  • in de vuilnisbak werpen

De leerlingen van het Sint-Jozefinstituut in Aalst stimuleren het gebruik van brooddozen, zodat er minder aluminiumfolie in de vuilnisbak belandt.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=1322

Tijdens het opbergen van de as van zijn vrouw komt hij de zelfgemaakte Boursin tegen. Die is echt niet meer te eten. Hij brengt de kaasjes naar beneden en deponeert ze in een vuilnisbak.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

De yoghurtpotjes die als asbak hadden gediend, werden in krantenpapier gewikkeld, in een plastic zak gestopt en diep in de vuilnisbak geduwd.

Blanco, Peter Terrin,

Ik heb echt stápels brieven gekregen, hoor. Daarin stonden dan de meest hartverscheurende verhalen, zodat ik die brieven onmogelijk achteloos in de vuilnisbak kon gooien.

De Standaard,

In een Amsterdamse kunstgalerij is op het nippertje voorkomen dat een overijverige bediende van een schoonmaakbedrijf een "kunstwerk" in de vuilnisbak kieperde.

De Standaard,

'Hebben ze dan niet al haar spullen meegenomen?' 'Bijna alles [...]. Maar ze hebben ook wat laten liggen [...]' 'Mag ik ze zien?' Ze staarde me verbaasd aan [...]. 'Alles ligt in de vuilnisbak, als de vuilnismannen het niet al hebben opgehaald.' 'Mag ik even kijken?' Maggie leek te aarzelen. 'Als jij zin hebt om door sinaasappelschillen en kattenvoer en theezakjes te rommelen, ga dan gerust je gang. De bakken staan vlak bij de voordeur, waarschijnlijk heb je ze gezien toen je binnenkwam.'

Bezeten van mij, Nicci French,

Stevie zoende me goeiedag zoals altijd. Toen hij de zakjes zag, glimlachte hij en begon ze in de vuilnisbak te gooien. Ik hielp hem. Ik hielp hem het werk van jaren in de vuilnisbak te gooien. Toen we het laatste zakje in de vuilnisbak hadden gepropt, begon Stevie aan de boekenrekken.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Ze stond op en smeet de restanten van haar cheeseburger in een vuilnisbak.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

Ik gruwde als ik op de HBS het zoontje van de advocaat Tuinman met een verwend neusje het broodbeleg zag inspecteren om vervolgens zijn twaalfuurtje in de vuilnisbak te mieteren.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Hij rende met het briefje naar binnen. Zijn moeder bekeek het, met aandachtige ogen, rolde het op, stopte het weer in het kokertje en wierp het in de vuilnisbak. 'Gooi maar weg,' zei ze, haastig. 'Beter dat je het weggooit.'

Alle verhalen, Manon Uphoff,

  • in de vuilnisbak graaien
  • in de vuilnisbak rommelen
  • in de vuilnisbak scharrelen
  • in de vuilnisbak snuffelen
  • in vuilnisbakken rommelen
  • in vuilnisbakken zoeken

'Sommigen vragen bij bepaalde producten wel eens: 'weet je zeker dat dit nog kan', maar eten het wel altijd netjes op. De één vind het moedig van me, dat ik dúrf te graaien in de vuilnisbakken en de heersende norm durf te tarten. Anderen vinden mij stiekem een beetje raar maar laten het over zich heen komen én eten vrolijk mee!'.

http://www.hayaatie.nl/magazine/lifestyle/96-elke-dag-eten-uit-de-vuilnisbak.html

Een gelige, gehavende kat scharrelde in de vuilnisbak.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Ik haalde het beeld voor ogen van mezelf, die stiekem snuffelde in de vuilnisbak van de dode zuster van een ex van mijn man.

Bezeten van mij, Nicci French,

Een klein oud vrouwtje met twee enorme honden aan twee riemen liep voorbij en keek me afkeurend aan. Ik maakte een grimas. Ik was nu ook in mezelf aan het praten. Een gekke vrouw, die in vuilnisbakken rommelde en zichzelf de stuipen op het lijf joeg.

Bezeten van mij, Nicci French,

"Ik zag er mensen die in vuilnisbakken zochten. Waren zij zo arm, of was het land zo rijk dat er zulke mooie dingen in de vuilnisbakken zaten?"

(onbekend) ,

  • uit de vuilnisbak eten
  • uit de vuilnisbak vissen
  • uit de vuilnisbakken eten
  • uit de vuilnisbakken halen
  • uit de vuilnisbakken vissen

"Uitgangspunt is dat we ingaan op de belevingswereld van kinderen in hun eigen leefomgeving," zegt coördinator R. Koenegas. "Dus als de kinderen helemaal onder de indruk zijn omdat ze twee junks uit een vuilnisbak hebben zien eten, doen we daar wat mee. De dramadocent moet in staat zijn om bijvoorbeeld de kinderen te laten improviseren over waarom iemand junk is geworden."

Rotterdams Dagblad,

Misschien worden de dingen die ik afgedankt heb nog wel ergens op een rommelmarkt verkocht, door een clochard, die ze uit de vuilnisbak heeft gevist en dienen ze dus nog ergens voor, loop ik te hopen.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Hij komt terecht bij andere ontheemden die aan de zelfkant leven: een zwerfster, een eenzelvige bejaarde, een stel autoslopers [...]. Hij komt terecht in een soort nachtleven, waarin men eet uit vuilnisbakken en verzamelt wat "normale" mensen bij het grof vuil zetten.

NRC,

Ze eten afval van de groentenmarkt of koken soep van de etensresten die ze in de stad uit de vuilnisbakken halen.

De Standaard,

Uit de vuilnisbakken naast de douchecellen vis ik een vergeeld exemplaar van The Sun op, en nerveus zoek ik mijn horoscoop op.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

Eighner studeerde antropologie en toont zich in intellectueel opzicht nadrukkelijk niet van de straat. Hij vist uit de vuilnisbakken van studenten boeken en scripties en filosofeert in één adem van Plato's grot naar de gevonden spijkerbroek van een ondergoedloze bierdrinker.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


vuilnisbak 2.0

((vooral) in Suriname; weinig gebruikt)

rek voor het aanbieden van vuilnis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuilnisbak…

is een ruimte

      Algemene voorbeelden


      Het district heeft steeds te kampen met overvolle vuilnisrekken langs de hoofdwegen, die een enorme stank veroorzaken. Mensen buiten het district deponeren hun vuil in deze bakken. Afval van slachtvee, kippenresten en kadavers worden door bewoners buiten het district gedumpt in de vuilnisbakken met alle nare gevolgen voor de buurtbewoners.

      Gele vuilniszakken voor Para-Noord; Starnieuws, Marvin Moesan,