wanbeleid


wanbeleid 1.0

buitengewoon slecht beleid; wanordelijk of verkeerd beleid
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord beleid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wanbeleid…

is een beleid

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is slecht; is wanordelijk of verkeerd
  • [Waardering] wordt niet gewaardeerd

    Hoofdsemagram: beleid


    Algemene voorbeelden


    Volgens het personeel en de vakbonden had het wanbeleid van de directie het faillissement in de hand gewerkt.

    De Standaard,

    Het hele Nederlandse voetbal heeft een probleem nu zoveel clubs in onzekerheid verkeren over hun bestaan. Een hele rij factoren heeft bijgedragen aan de problemen, maar het is toch vooral het directe gevolg van financieel wanbeleid van de bobo's bij clubs.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/opinies/opinie276.stm,

    In een arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 23 juni 2020 wordt geoordeeld over de verhouding tussen door de Ondernemingskamer vastgesteld wanbeleid en bestuurdersaansprakelijkheid. Het oordeel van de Ondernemingskamer dat sprake is geweest van wanbeleid brengt niet zonder meer mee dat het bestuur aansprakelijk is of dat dit voorshands moet worden aangenomen. Het oordeel van de Ondernemingskamer dient bij de aansprakelijkheidsprocedure in aanmerking te worden genomen en kan bewijsrechtelijke betekenis hebben.

    https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/wanbeleid-leidt-niet-van-rechtswege-tot-bestuurdersaansprakelijkheid/,

    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil directeuren en commissarissen die door de rechter zijn veroordeeld wegens wanbeleid weren als bedrijven voorstellen hen (opnieuw) te benoemen als commissaris.

    NRC,

    Het wanbeleid van de zijde der opeenvolgende regeringen met betrekking tot het immigratiebeleid - of juist het niet voeren van dat beleid - maakt het nog dringender orde op zaken te stellen.

    http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

    "Als je de grote steden in Nederland vergelijkt met die in het buitenland, dan is hier toch bij geen enkele grote stad sprake van wanbeleid. De grote steden hebben in de loop der tijden aangetoond dat ze hun eigen broek kunnen ophouden, dat ze hun eigen beleid kunnen maken."

    NRC,

    De directeuren wisten de slechte gang van zaken te maskeren, zodat ze zichzelf konden bevoordelen met in totaal 2,5 miljoen aan dividenden. Het wanbeleid kostte honderdtachtig werknemers van de groep hun werk.

    NRC,

    In steden als Tel Aviv demonstreerden joodse en Palestijnse arbeiders samen tegen het asociale wanbeleid van het stadsbestuur, toen hun woningen bij gebrek aan riolering onder water kwamen te staan.

    http://users.pandora.be/militant.links/ml/2002/214/mpag.html

    "De regering van Rachmonov heeft Tadzjikistan geruïneerd door economisch wanbeleid, gebrekkige wetgeving en buitenlandse inmenging", zei vorige week Said Abdoello Noeri, de leider van de verboden Partij van Islamitische Wedergeboorte: "Wetenschap, cultuur, economie, politiek en de openbare orde - alles is met de wind verwaaid."

    NRC,

    Het kan gemakkelijk zo zijn dat een minister die verantwoordelijk is voor wanbeleid al lang geen minister meer is tegen de tijd dat het wanbeleid blijkt. Maar als hij nog wel minister is, kan de Kamer hem met onmiddellijke ingang het vertrouwen opzeggen.

    NRC,

    De Stadsbank Zwolle lijdt als gevolg van wanbeleid 3,2 miljoen gulden verlies. Het instituut heeft inmiddels 2,2 miljoen gulden opzijgelegd om de reserves op het vereiste peil te brengen. Omdat tal van vorderingen niet inbaar zijn, moet de bank nog eens één tot 2,5 miljoen gulden reserveren.

    NRC,