wapenindustrie


wapenindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal of hoogtechnologisch wapens worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van wapens; wapenproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wapenindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert wapens

    Algemene voorbeelden


    Het Belgisch voorzitterschap moet zich inzetten voor een Europese politiek van ontwapening [...] door de reconversie te bewerkstelligen van de wapenindustrie naar een civiele productie.

    http://www.ngoforum.be/downloads/Nederlands/ NoordZuid/MemorandumNZcoalitie.doc,

    De klokken in de toren dreigden in de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen te worden door de Duitser om daarna omgesmolten te worden ten behoeve van de wapenindustrie.

    http://www.generali.nl/grotekerk/

    Wapenverkopen zijn "een belangrijke factor in het smeden en onderhouden van politieke bondgenootschappen, speciaal tussen de militaire elites." Een enorme wapenimport en een wapenindustrie als gevolg van de winst op de verkoop van olie is het gevolg.

    http://www.hetknp.net/articles/viewarticle.php?id=827,

    Een initiatiefbeweging voor zwevende kiezers, voor de ontwapening van kernwapens en de overgang van wapenindustrieën naar de behoeften van mens en milieu.

    http://books.google.nl/books?id=7X9z9cx0rBQC&pg=PT266&lpg=PT266&dq=%22van+wapenindustrie%C3%ABn%22&source=bl&ots=HhkB1lkO2T&sig=eAPXqNJ96eDGVqYfKWPQzHfohI8&hl=nl&ei=hmd8TpebJISBOvvk7O0P&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCEQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22van%20wapenindustrie%C3%ABn%22&f=false,

    wapenindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de wapenindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van wapenproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een wapenindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Achter de schermen oefent de wapenindustrie een enorme invloed uit op de Amerikaanse politiek: voormalige topmannen van wapenleveranciers zitten in de huidige regering.

        http://www.managementboek.nl/promopaginas/boeken/905637494x.htm,

        Wanneer een wapenindustrie echter zo machtig is dat ze hun eigen politici naar voren kunnen schuiven en die eigen politici ook nog eens veel geld kunnen verdienen aan de oorlog en ellende, dan ontstaat een gevaarlijk politieke vooruitzicht.

        http://zapruder.nl/portal/artikel/the_military_industrial_complex/,

        Toch viel het in die dagen de redactie van NRC Handelsblad vooral op, dat de contacten tussen de stromannen van de wapenindustrieën, GE en Rolls Royce op het ministerie en in de Kamer zó nauw waren, dat niets geheim bleef en alles uitlekte.

        NRC,

        Nog altijd genieten westerse wapenindustrieën een aanzienlijke technologische voorsprong, maar gezien het tempo waarin China op militair terrein moderniseert zal daarvan over tien of twintig jaar nog maar weinig over zijn.

        http://www.wri-irg.org/es/node/12366,