wapenwinkel


wapenwinkel 1.0

winkel waar wapens, munitie en benodigdheden voor de jacht en schietsport verkocht worden; winkel waar men wapens, munitie en benodigdheden voor de jacht en schietsport kan kopen; wapenzaak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wapenwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

  • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
  • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
  • [Object betroffen] verkoopt wapens, munitie en benodigdheden voor de jacht en schietsport

    Hoofdsemagram: winkel


    Algemene voorbeelden


    De verkiezing van Barack Obama tot nieuwe president leidt in Amerika tot een run op wapenwinkels. De verkoop van pistolen, geweren en munitie is enorm gestegen.

    http://www.quotenet.nl/biz/obama-laat-wapenhandel-bloeien.php,

    Zij runt samen met haar man een wapenwinkel in Amsterdam en een schietvereniging.

    de Volkskrant,

    Toen ik in de States was, ben ik toevallig te weten gekomen dat ge in praktisch elke wapenwinkel, die in jachtartikelen gespecialiseerd is, flesjes kunt kopen met verschillende soorten lure. Lokmiddelen. Voor vossen, otters, coyotes, bevers. Op basis van urine en muskusklierenvocht.

    De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

    Hoewel sinds enkele jaren kopers in Belgische wapenwinkels moeten worden geregistreerd, zouden sinds 1991 "minimaal twintigduizend" wapens geleverd zijn aan wapenhandelaars en criminelen in Nederland, Duitsland en Italië.

    De Standaard,

    Ik wou dat de kogel terug was in zijn doos bij zijn 49 broertjes en zusjes en dat de doos weer veilig op de plank in de wapenwinkel stond en dat ik op die regenachtige februarimiddag gewoon de winkel voorbij was gelopen en nooit naar binnen was gegaan.

    NRC,

    wapenwinkel 1.1

    gebouw waarin een wapenwinkel gevestigd is

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Elk politiestation, elk hoofdkwartier, elke wapenwinkel werd met de grond gelijk gemaakt. Bij die aanvallen vielen 290 doden, voornamelijk politiemensen van Hamas, zo blijkt uit de laatste balans van de Palestijnse hulpdiensten.

    http://amman.web-log.nl/amman/2008/12/page/4/,