waterbestendig


waterbestendig 1.0

bestand tegen de inwerking van water; bestand tegen de gevolgen van water; enigermate bestand tegen water
Wel te onderscheiden van waterproof en waterdicht, die een hogere graad van waterbestendigheid aanduiden.

Algemene voorbeelden


De voorbije 75 jaar heeft het merk naar schatting 205 miljard pleisters geproduceerd en verkocht. Nu zijn er waterbestendige types, heel grote voor heel grote wonden of elastische zodat de gewrichten zonder hinder kunnen blijven bewegen ondanks de pleister.

De Standaard,

Vlooienbanden helpen ook dit ongedierte, dat soms uitermate hardnekkig is, voorkomen. Zo heeft uw Dobey Dierenspeciaalzaak banden die maar liefst 7 maanden actief zijn. Let op dat de band waterbestendig is en vitamine F bevat.

http://www.dobey.nl/

Hennep werd in Nederland al voor deze tijd uit economisch oogpunt verbouwd. De lange, waterbestendige en duurzame vezels uit de stengel vormden de grondstof van de zeilen en het touwwerk van schepen.

http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

De miniposters 330 x 480 zijn waterbestendig en geschikt voor buitengebruik.

http://users.skynet.be/brison/sitemac/webgate-.htm

De ragfijne draden van een spinneweb zijn de hechtingsgarens waar elke chirurg van droomt: sterk, elastisch, waterbestendig en bestand tegen infekties.

De Standaard,

Ze zijn heel veel buiten en de nadruk op frisse lucht is goed te zien in het Deense kinderverzorgingsstelsel; deze kleuters doen hun middagdutje in waterbestendige stalen bedjes buiten, winter en zomer.

http://www.thuisblijfmoeders.nl/Leesvoer/Artikelen/nurserytalesnede.html,

Snel draai ik de fles dicht en laat hem tussen mijn voeten op de grond zakken. Tegelijkertijd gris ik een waterbestendige afvalzak uit de rugleuning, frommel hem open en steek gelijk met de uit mijn mond spattende brij mijn gezicht van mijn kin tot mijn neuswortel erin.

De kus, Jan Wolkers,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • waterbestendige crème

Dan kun je beter voor een waterbestendige (kinder)zonnecrème kiezen tenzij je zin hebt om je dag al smerend door wil brengen.

http://www.9maand.com/

  • een waterbestendig horloge
  • waterbestendige horloges
  • een waterbestendige Rolex

Ik vind 1 ding het meest belangrijk aan een kokshorloge: waterdichtheid. Als part-timer sta ik geregeld in de keuken en ben geregeld bezig met dingen schoonmaken. En dan kom je in aanraking met… vocht. Dus wil ik een waterbestendig horloge, waarvan de kroon geschroefd is.

http://www.horlogeforum.nl/read.php?2,302348,302349,

Het viel haar nu pas op dat hij een exacte kopie van het horloge van Iwan droeg. Een waterbestendige nep-Rolex uit het Westen.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Nog een andere misvatting is dat het veilig is om een ​​horloge te dragen in een warm bad, stoom ruimte of in de sauna. Het merendeel van de veilig gesloten pakkingen op waterbestendige horloges kunnen worden aangetast door warme vocht, aanzienlijk sneller dan in een koele omgeving.

http://patek-philippe-watch-nl.blogspot.nl/,

  • waterbestendige kleding
  • waterbestendig leer (leder)

Steek het geld in warme / waterbestendige loopkleding en zoek mooie en afwisselende parcoursen in je omgeving!

http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=35727/discussion=35731/messageid=2389,

Deze hygiënische werkschoen voldoet volledig aan de strenge Europese veiligheidsnorm S2. Stalen neus [...]; Energie absorberende hiel; Ademactief bovenwerk; Antislip zool; Waterbestendig bovenleder.

http://www.stalenneuzen.nl/nl/dept_15.html

  • waterbestendige lijm

De superkwaliteit van de waterbestendige lijm zorgt voor extra sterkte.

http://www.playtec.nl/page01.htm

  • waterbestendige lucifers

Survival-items: Kleine artikelen die van levensbelang kunnen zijn. Een noodfluitje, een nooddeken, wind- en waterbestendige lucifers, magnesiumstaafje om vuur te maken, handwarmers, een muskieten hoofdnetje.

http://www.denoutback.be/site/Gamma.htm

  • waterbestendig papier
  • een waterbestendige kaart

Het boekje, in waterbestendig papier, bevat een lexicon van veel gebruikte woorden in de plaatselijke talen én schetst wat militairen moeten doen bij een incident of bij het ontdekken van mijnen.

De Standaard,

Volgens de waterbestendige jagerskaart die ik had gekocht, stonden er in dat gebied twee gebouwen die niet aangegeven waren met een van de tekentjes uit de legenda, dus dat zouden waarschijnlijk particuliere woningen zijn.

Crisis four, Andy McNab,

  • een waterbestendige stof
  • waterbestendige weefsels

Menselijke botsplinters en weefsels zullen in de naaste toekomst mogelijk kunnen worden vastgeplakt met een lijmsoort die regelrecht is ontleend aan de grote kleefkracht van de blauwe zeemossel. Wetenschappers van de Technische Universiteit Delft zijn volop bezig de waterbestendige hechtstof te analyseren waarmee deze schelpdieren zich in zout water golfslag- én stormbestendig bevestigen aan bijvoorbeeld rotsen, meerpalen en scheepswanden.

De Telegraaf,

Het beschermingsprocédé wordt gebruikt voor tapijt op basis van polyamide, polyester, polypropyleen, wol en wolmengelingen; voor nubuck-, suède- en volnerfleder; textiel voor meubelstoffen, gordijnen en wandbekleding; waterbestendige weefsels; huishoudtextiel van katoen, linnen en synthetische vezels; stoffen voor zonneschermen, parasols, luifels en tuinmeubeltextiel.

De Standaard,

( Wel te onderscheiden van de betekenis 2.0.)
  • waterbestendige verf

Zoals de naam al doet vermoeden is een wand met waterbestendige verf bestand tegen water. Ideaal voor een wand achter het aanrechtblad of in de badkamer.

http://www.kleurinspiratie.nl/inspiratie-en-tips/verf/alle-verfsoorten-op-een-rij.html,

Bij het kiezen van badkamerverf is het heel belangrijk dat je kiest voor waterbestendige verf! Dit staat zeker en vast op de verpakking vermeld. In plaats van waterbestendige badkamerverf, kan je ook altijd kiezen voor zijdeglansverf. Deze kan je makkelijk afwassen zonder verf mee te nemen.

http://www.verftips.be/badkamer-verven.php

met bijwoord


  • absoluut waterbestendig
  • behoorlijk waterbestendig
  • inderdaad waterbestendig

MYSTIC JT-6 NLGI 2. Een 'long life' multipurpose vet met zeer hoge druk eigenschappen. Absoluut waterbestendig en bestand tegen kokend zout water.

http://www.jongste.nl/

Zo blijf ik wezenloos zitten terwijl de turbulentie afneemt, met die warme zak op mijn platte hand die inderdaad waterbestendig is en waarop staat prullenzakje - disposal bag - bolsa para desperoicios. En daaronder Japanse en Chinese tekens.

De kus, Jan Wolkers,

Je hebt van deze schoenen zeer veel verschillende soorten. De meeste zijn behoorlijk waterbestendig en geven je een prettig gevoel doordat het transpiratievocht door het leer naar buiten wasemt. Wil je er zeker van zijn dat je waterdichte schoenen koopt, neem dan schoenen met een Gore-Tex binnenkant.

http://users.pandora.be/wsv10wtac/website%20wsv%2010w%20tac%20soorten%20schoenen.htm

met werkwoord


  • waterbestendig maken

Volgens mr. T.C.M. Vergouw van Smit Internationale gaat het om een epoxy die met chemische stoffen waterbestendig wordt gemaakt, mogelijk vermengd met een materie die de Russen chitosan noemen: een mengsel met fijngemalen schalen van kreeften dat veel radioactiviteit absorbeert.

NRC,

in voorzetselgroep


  • op zijn minst waterbestendig

Er zijn speciale voedende beschermingssticks voor de wintersport te koop. Ze beschikken over een hoge beschermingsfactor om de kwetsbare huid van de lippen goed te beschermen tegen UV-straling. Tenslotte zijn blocks, maar ook andere producten die intensief beschermen op z'n minst waterbestendig, liefst waterproof. Een beetje winter solaire moet tenslotte tegen een stootje of valpartij in de sneeuw kunnen.

http://www.gezondheidsnet.nl/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • oliebestendig en waterbestendig
  • schokbestendig en waterbestendig
  • soepel en waterbestendig
  • vochtbestendig en waterbestendig
  • weerbestendig en waterbestendig
  • windbestendig en waterbestendig

In de voerbak is ook de antenne verwerkt. Die ontvangt een signaal van de schok- en waterbestendige zender die de koe om de hals draagt.

http://www.idento.nl/Insentec.Agro/nl/krachtvoerstation.htm

Het verfsysteem is samengesteld uit: een roestwerende verf voor ijzer binnen- en buiten, vocht- en waterbestendig, en verenigbaar met de reeds aangebrachte roestwerende verflagen.

http://www.vhm.be/B2001/Deel8/hfd80.htm

Naast zelfbouwpakketten voor zeilboten, sandwich-elementen voor marineschepen, plezierboten, reddingsboten, kano's en andere lichte constructies met strenge eisen zijn er ook producten voor een weer- en waterbestendig oppervlak.

http://www.vosschemie.be/ned/systems.asp

Survival-items: Kleine artikelen die van levensbelang kunnen zijn. Een noodfluitje, een nooddeken, wind- en waterbestendige lucifers, magnesiumstaafje om vuur te maken, handwarmers, een muskieten hoofdnetje.

http://www.denoutback.be/site/Gamma.htm

De Hularo vezel voor het weefsel is niet alleen soepel en waterbestendig maar bovendien ook uiterst duurzaam en onderhoudsvrij.

http://www.afra.be/NL/Collectie/Rechts.htm

De las- en werkstukkabels zijn voorzien van een gladde en slijtvaste flexibele rubberen beschermmantel. Deze olie- en waterbestendige bescherming zorgt voor elektrische isolatie bij voltages tot 100 V AC en DC (gemiddelde waarde) tegen aarde.

http://www.pmgroup.be/met/artikels/MET42n11.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


waterbestendig 2.0

( Gezegd van kleuren, kleurstoffen, verf, verfstoffen)
geen verandering van kleur ondergaand door de inwerking van water; niet van kleur veranderend onder invloed van het water; kleurvast; watervast
In een combinatie als waterbestendige verf wel te onderscheiden, maar vaak moeilijk te scheiden van de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


De Eye Intensifier Water Resistant Eye Liner geeft een intense en expressieve uitstraling. De natuurlijke pigmenten zorgen voor een lang houdbare en waterbestendige kleur.

http://shop.misslipgloss.nl/page/nl/page/169/

Fotobehang. Drukwerk van de hoogste kwaliteit met waterbestendige kleuren!

http://www.posterxxl.nl/product/fotobehang/Uw-foto-als-fotobehang.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • waterbestendige verf

Pimp je eigen paraplu. Je eigen paraplu beschilderen? Dat kan bij Beads & Co! Deze workshop is vooral geschikt voor de wat kleinere groepen van vier a vijf personen, omdat de paraplu wel wat ruimte inneemt. Je begint met een blanco paraplu. Met behulp van sjablonen en je eigen creativiteit ga je aan de slag. Met waterbestendige verf gaan we de paraplu beschilderen.

http://www.beads-co.nl/Workshops%252FArrangementen