waterzooi


waterzooi 1.0

((vooral) in België)

Vlaams stoofgerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Gent, dat wordt bereid met kip of vis, groenten, aardappelen en room

Semagram (extra betekenisinformatie)


Waterzooi…

is een gerecht; is voedsel

  • [Ingrediënt] bestaat uit kip of vis, groenten, aardappelen en room
  • [Herkomst of oorsprong] komt uit de Belgische keuken; is afkomstig uit Gent

    Algemene voorbeelden


    Tot voor kort was ook in Vlaanderen de Franse keuken dominant. Nu prijken in steeds meer toprestaurants typisch Vlaamse gerechten op de kaart: tomaat met garnalen, konijn met pruimen, stoverij of hutspot. Toppers zijn ook paling in een grasgroene saus of waterzooi, een Gentse stoofpot met vis of kip.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm

    Deze kip heeft wat meer vet dan de jonge versie die speciaal voor het vlees gekweekt werd. Ze is ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken, terwijl het gekookte vlees ideaal is voor waterzooi, vol-au-vent en dus voor "koninginnenhapjes", de pasteitjes die met vol-au-vent gevuld worden.

    http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

    Tenslotte gingen we ook naar de Bouillon Racine waar je behalve een Belgische keuken - waterzooi, garnaalkroket, Duvel en Kriek - ook het schitterend meubilair van de Brusselse Agnès Emery en de kelnersschorten van Dries Van Noten kunt bewonderen.

    De Standaard,

    Martini buiten op het terras. Wandelingetje rond de vijver. Arm om mijn schouders. Cadeautje openmaken: onder de treurwilg nota bene. De verzamelde gedichten van Emily Dickinson. En dan naar binnen voor de waterzooi. Hij is zo lief.

    Lucky Star, Luuk Gruwez,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • waterzooi maken

    Op de televisie liet een man alle ingrediënten zien van de Gentse waterzooi die hij ging maken.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    met adjectief ervoor


    • Gentse waterzooi

    Ik weet nog haarfijn wat we bijna twintig jaar geleden kregen: een kaaskroket en daarna Gentse waterzooi. Lekker, maar niet zo geraffineerd als de eend met cantharellen van daarnet.

    Lucky Star, Luuk Gruwez,

    De oude haven had geen enkele functie en pakhuizen waren vervallen. Een groot revonatieplan toverde dit gebied om tot het Waterfront, een oase van winkels, restaurants, bars en hotels, waar ook Den Anker zijn Gentse waterzooi op het menu heeft staan.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: met

    • waterzooi met kip
    • waterzooi met verschillende soorten vis

    Wie de 1.600 frank voor een zakenlunch te veel vindt, kan enkele tientallen meter verder terecht in Wingtips, het panoramische restaurant waar een waterzooi met kip 395 frank moet kosten.

    De Standaard,

    Ook in stoofschotels met kip, kalkoen, kalfsvlees en vis doen deze bieren het uitstekend door het smaakpalet te versterken. Bijvoorbeeld in een waterzooi met kip of verschillende soorten vis.

    http://www.biercuisine.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hutsepotten en waterzooien

    In dit boek: gerechten van 22 soepen, 12 hutsepotten en waterzooien, 13 aardappel- en graangerechten, 34 vleesbereidingen, 9 konijnrecepten, 13 gevogelteschotels, 23 visverwerkingen, 7 eiermaaksels, 32 groentekommen, 15 sauzen, 62 nagerechten met puddingen, zoetigheden, vlaaien en taarten, wafels, pannekoeken en broden enz.

    https://www.2dehands.be/a/boeken/kookboeken/m1598367190-de-vlaamse-keuken-irene-jordaens.html