wc-rol


wc-rol 1.0

afbeelding

Bron: Nancy Wombat
( CC BY 2.0 )

kartonnen rol waaromheen afscheurbare velletjes wc-papier in aaneengesloten vorm gewikkeld zijn; rol wc-papier; closetrol; toiletrol
Gebruikelijker dan de deftigere synoniemen closetrol en toiletrol.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wc-rol…

is een rol

  • [Vorm] is cilindervormig
  • [Constructie] bestaat uit een kartonnen rol waaromheen afscheurbare velletjes wc-papier in aaneengesloten vorm gewikkeld zijn
  • [Functie] dient om gemakkelijk wc-papier te gebruiken tijdens het toiletbezoek; wordt door balorige (voetbal)supporters gebruikt om er mee te gooien; het kartonnen rolletje van de wc-rol wordt ook gebruikt om er mee te knutselen
  • [Plaats] wordt doorgaans bewaard in een toiletruimte, geplaatst in een houder (wc-rolhouder) die aan de wand hangt of op een staande standaard

Hoofdsemagram: rol


Algemene voorbeelden


De spil waar de wc-rol omheen draait is van hout. De rest is van beton of van plastic.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

In een winkel zag ik wc-rollen te koop liggen met honderden hartjes per vel. Een wc-rol om je diepste gevoelens te uiten.

NRC,

Toen sommigen de masten inklommen, besloot de NS de stroom op alle bovenleidingen uit te schakelen waardoor het treinverkeer in een omtrek van 50 kilometer werd lamgelegd. Naast perron 7a werden inmiddels wc-rollen over de bovenleidingen heen gegooid en in brand gestoken.

NRC,

Arbeid met ontwikkelingsmateriaal: we werken meestal rond een thema, bijv. lente, herfst, Kerst, wonen, dieren. De kinderen beelden dit uit d.m.v. het werken met o.a. papier, verf, klei, kosteloos materiaal (dozen, w.c.-rollen).

http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

Daar, achter die deur met twee haakjes, kon Nathan altijd doen wat hij wou. Hij had er weleens een wc-rol in brand gestoken en zondags verkleedde hij zich er uren voor de spiegel.

Nathan Sid, Adriaan van Dis,

De man ziet het bos: de betekenis van de winterfeestdagen, de veranderingen religieus en familiaal - de vrouw ziet de 'bomen': inkoop, baksel, logees, wc.-rollen, vuurwerk aan de boom, tekenpapier voor de kleinkinderen, tijdig vlees bestellen.

Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • (niet meer) passen in

Dat heeft men vast zeker gestandaardiseerd, de hoeveelheid die 't best om de koker heen past (zodat mensen niet gaan klagen dat de wc-rol niet meer past in de closetrolhouder, die o zo leuk bij de rest van de aankleding van 't toilet staat).

http://www.zijperspace.nl/pivot/entry.php?id=1978,

als object bij een werkwoord


  • een wc-rol consumeren
  • een wc-rol gebruiken
  • een wc-rol hangen
  • een wc-rol ophangen
  • een wc-rol smijten (naar iemand)

Kijk, Francine! 'k Heb in mijn poten gesneden! Aaaah! Aaaah! (ledereen roept lijk hij vermoord wordt) [...]. Stopt daar mee! (Geen avance.) (Etienne smijt een wc-rol naar haar kop).

Sierens & Co, Arne Sierens,

Wilt u optimaal genieten van de veerkracht, soliditeit aangename zachtheid van ons product, dan dient u zich te realiseren dat 't optimale effect van de door ons gebruikte grondstoffen zich voordoet indien men de wc-rol consumeert vóórdat er 5 jaren verstreken zijn sinds de datum aangegeven aan de binnenkant van de kartonnen binnenrol.

http://www.zijperspace.nl/pivot/entry.php?id=1978,

Persoonlijk gebruik ik voor mijn vier Roborovski dwerghamsters namelijk Jasper, Rosti, Snibbel en Tibo een wc-rol uit hun verblijf.

http://www.gsmeets.be/

Vier manieren om te voorkomen dat uw kat met WC-papier gaat spelen: hang de wc-rol zodanig, dat het papier tussen de rol en de muur hangt, in plaats van langs voorkant van de rol.

http://members.brabant.chello.nl/~k.vanderheide/gedrag_I.html

met adjectief ervoor


  • een lege wc-rol
  • een nieuwe wc-rol

Plaats de nieuwe wc-rol in de houder, bij voorkeur het beginnetje voorlangs ipv achterlangs, maar vooruit.

http://vrouwenpower.nl/forum/archive/index.php/t-9990.html?s=9a0bd77e75913cdbf2ca6965e99571f8,

Terwijl hij staat te plassen, reikt hij naar de wc-rolhouder en grijpt het laatste velletje van de wc-rol. Hij trekt door, kijkt naar de lege wc-rol en denkt alweer aan iets anders. Tot grote ergenis van de volgende wc-bezoeker (meestal de vrouw des huizes).

http://vrouwenpower.nl/forum/archive/index.php/t-9990.html?s=9a0bd77e75913cdbf2ca6965e99571f8,

met substantief ervoor


  • een pak wc-rollen
  • een stapel wc-rollen

In een leuk psychologisch onderzoek gooit een proefpersoon in een warenhuis een stapel wc-rollen om.

http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/29/37/emotie.html,

"Als wij vier pakken wc-rollen verkopen voor 100 frank, dan kan je er natuurlijk ook één kopen voor 25 frank".

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • vier wc-rollen

Lilly's eigen posters had ze bij het oud papier gezet, vier uit de kluiten gewassen wc-rollen, Rodin, Edvard Munch [...], en een foto van een Iers landschap, ooit weggebedeld bij een reisbureau.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

in voorzetselgroep


  • naar de wc-rol tasten
  • op een wc-rol schrijven

Maar het is zo kaal wanneer je aan jezelf toegeeft dat je een boek ook met een potlood op een wc-rol kunt schrijven, zoals gevangenen wel eens hebben gedaan.

De Standaard,

'Hu,' zei Max, terwijl hij naar de wc-rol tastte.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


wc-rol 1.1

kartonnen kokertje dat deel uitmaakt van een wc-rol; wc-rolletje; closetrolletje; toiletrolletje
Vaak, vooral door kinderen op school, gebruikt om ermee te knutselen.

Algemene voorbeelden


Wie heeft er leuke ideeën mbt het knutselen met wc-rollen voor kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar? Ik heb ontzettend veel rolletjes en weet weinig leuke dingen ermee te maken naast een paddestoel, verrekijker of 'sambabal'.

http://www.knutselidee.nl/nieuws/wc-rollen_123.htm

Plak eerst het rechthoekige stuk papier dat je gekleurd hebt rond de wc-rol. Plak het hoofd en de rok op de rol, plak de armen aan het lijfje. Vouw de voeten op de stippelijn en plak ze aan de voorkant in de rol. Hang het mandje aan een arm en plak hem vast.

http://kids.flevoland.to/knutselen/sprookjes.shtml

Laat de kleuters de 5 wc-rollen, de keukenrol en de langwerpige doos in het geel schilderen. Als alle rollen en dozen droog zijn kunnen de kleuters de giraf in elkaar steken. Help de kleuters hier wel bij want je zal best goed lijm gebruiken (lijmpistool).

http://www.peuterplace.nl/knutselen_peuterkleuter.htm