weesfiets 1.0
(transport, verkeer en reizen; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een weesfiets…
is een fiets; is een voertuig; is een vervoermiddel
- [Toepassingsgebied of bereik] betreft een fiets die op een openbaar terrein, vaak bij een station, gestald staat en door zijn oorspronkelijke eigenaar is achtergelaten zonder dat die de bedoeling heeft deze ooit nog op te halen en te gaan gebruiken
Algemene voorbeelden
Weesfietsen zijn fietsen die op openbaar terrein gestald staan en al langere tijd niet meer zijn gebruikt. Het op structurele basis verwijderen van deze fietsen gebeurt in steeds meer gemeenten en levert grote voordelen op voor de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.
Mensen met een uitkering in Enschede komen binnenkort wellicht in aanmerking voor een zogenoemde weesfiets. Een weesfiets is een rijwiel dat voor een langere aaneengesloten periode staat gestald bij de stations Enschede en Drienerlo. Deze nog goed bruikbare tweewielers leggen ongewenst beslag op de beschikbare stallingscapaciteit, vindt de gemeente Enschede. Als de weesfietsen worden weggehaald, ontstaat niet alleen meer stallingsruimte voor mensen die op de fiets naar het station komen, maar is ook het aanzicht van de stationsomgeving fraaier [...]. Om hoeveel weesfietsen het precies gaat, is niet bekend.
Een speciaal 'weesfietsteam' moet gemeenten ondersteunen bij de aanpak van weesfietsen: fietsen die bij een station staan en niet meer door hun eigenaar worden opgehaald [...]. Weesfietsen dienen niet te worden verward met wrakken, waar niet meer op te fietsen valt, die verwaarloosd zijn en die een 'geringe economische waarde' hebben, en zwerffietsen. Dat zijn tweewielers die buiten de rekken zijn gestald. Weesfietsen staan in onbewaakte stallingen en worden niet meer opgehaald door de eigenaar.
Combinatiemogelijkheden
met ander, nevengeschikt substantief
- weesfietsen en fietswrakken
Gemeentemedewerkers halen weesfietsen en fietswrakken weg die stallingsplekken bezet houden, laat de gemeente Kapelle woensdag weten.
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2008 |