weesmedicijn


weesmedicijn 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

medicijn dat door de minimale toepassing ervan eigenlijk onrendabel is voor de farmaceutische industrie; medicijn voor de behandeling, diagnose of preventie van een zeldzame ernstige ziekte
Door het toekennen van de weesstatus aan dergelijke medicijnen, komen ze in aanmerking voor Europese en nationale steunmaatregelen en worden ze voor de industrie wel interessant.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weesmedicijn…

is een medicijn

  • [Functie] is bestemd voor de behandeling, diagnose of preventie van een zeldzame ernstige ziekte
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is door de minimale toepassing ervan eigenlijk onrendabel voor de farmaceutische industrie

    Algemene voorbeelden


    Een weesmedicijn is een product voor de behandeling, diagnose of preventie van een zeldzame ernstige ziekte. Normaal gezien investeert de farmaceutische industrie niet in zulke medicijnen, omdat ze geen winst opleveren. Als een medicijn officieel de weesstatus krijgt, komt het in aanmerking voor Europese en nationale steunmaatregelen en wordt het voor de industrie wel interessant.

    http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1815,

    Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zet de vergoeding voor medicijnen tegen zeldzame ziektes op de tocht [...]. Zeldzame ziekten zijn onder meer ziekte van Pompe, hemofilie. Patienten die deze of andere zeldzame ziekten hebben, dreigen levensreddende medicijnen mis te lopen. De regeling voor dit soort medicijnen, weesmedicijnen genoemd, is een open einde regeling. Dat betekent dat academische ziekenhuizen achteraf de vergoeding ontvangen voor medicijnen die zijn voorgeschreven voor zeldzame ziektes.

    www.vreemdhoor.nl/docs/Persbericht.doc

    Een Belgische arts die aan een zeldzame spierziekte lijdt, heeft noodgedwongen een vaccin tegen de ziekte op zichzelf uitgetest. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMEA onderzoekt nu of het product de status van weesmedicijn kan krijgen.

    http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1815,

    'Weesmedicijn' makkelijker vergoed.

    http://twitter.com/#!/NOS/status/28132674329640960,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011