weigerambtenaar


weigerambtenaar 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

ambtenaar van de burgerlijke stand die op grond van gewetensbezwaren weigert homoseksuele stellen te trouwen; trouwambtenaar die weigert het huwelijk van homostellen te voltrekken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weigerambtenaar…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] weigert op grond van gewetensbezwaren homoseksuele stellen te trouwen; weigert het huwelijk van homostellen te voltrekken

    Algemene voorbeelden


    Minister Ter Horst zal gemeenten niet opdragen al hun trouwambtenaren te verplichten ook homohuwelijken te sluiten. Zij gaat hiermee in tegen het advies van de Commissie Gelijke Behandeling en volgt het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De Commissie Gelijke Behandeling had in april aangegeven het aanstellen van gewetensbezwaarde trouwambtenaren - zogeheten weigerambtenaren - af te wijzen. Minister Ter Horst heeft namens het kabinet laten weten die beslissing 'tot de autonome bevoegdheidssfeer van de gemeenten' te rekenen. Wel moet het voor homoparen in alle gemeenten mogelijk zijn om te trouwen.

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/weigerambtenaar-toch-niet-in-de-ban.93472.lynkx,

    De Noord-Hollandse gemeente Achtkarspelen heeft sinds maandag een nieuwe weigerambtenaar in dienst. ChristenUnie-wethouder P. van der V. heeft bij zijn installatie aangegeven gewetensbezwaren te hebben tegen het sluiten van homohuwelijken.

    De Telegraaf,

    Onder het motto 'leven en laten leven' en uit respect voor mensen die het homohuwelijk met een beroep op de bijbel verderfelijk vinden, moet de gemeente deze ambtenaren tersluiks ruimte geven voor haar weigerachtigheid [...]. Het is zeer de vraag wie gediend zou zijn met zo'n halfhartige oplossing. Homoparen in ieder geval niet. Als de weigerambtenaar blijft zitten, lopen ze voortaan een gerede kans (van een op de acht) dat ze bij hun ondertrouw haar kous op de kop krijgen.

    Leeuwarder Courant,

    Zondag is het precies zes jaar geleden dat het huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Initiatiefnemer COC Nederland vindt dat zes jaar na dato van trouwambtenaren mag worden verwacht dat zij de wet uitvoeren. Tijdens de 'Ja, ik wil'-actie presenteert de homobelangenorganisatie de resultaten van een landelijke inventarisatie van weigerambtenaren. COC verwacht naast de politici minstens enkele tientallen homo's bij de actie.

    http://www.rtvnh.nl/nieuws/42516/Homoprotest+tegen+weigerambtenaren,

    Nadat G. en zijn vriend kortgeleden op het stadskantoor als trouwambtenaar N.E. hadden uitgekozen, kreeg het aanstaande paar te horen dat zij principieel weigert homo's in de echt te verbinden [...]. Leeuwarden heeft medio vorig jaar besloten van 'weigerambtenaren' het contract niet te verlengen. Het contract van E. loopt tot 2005.

    Leeuwarder Courant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2001
    Periode opkomst vanaf 2007
    Bijzonderheden Weigerambtenaar werd in 2011 door de lezers van Onze Taal verkozen tot Woord van het Jaar.