weigerarts


weigerarts 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

arts die op grond van gewetensbezwaren weigert euthanasie of een abortus uit te voeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weigerarts…

is een arts; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] weigert op grond van gewetensbezwaren euthanasie of een abortus uit te voeren

    Hoofdsemagram: arts


    Algemene voorbeelden


    Na de weigerambtenaar lijkt nu ook de weigerarts een issue te worden in politiek Den Haag. D66 en GroenLinks dienen woensdag een initiatiefwetsvoorstel in dat is bedoeld om artsen te verplichten mee te werken aan euthanasie.

    http://politiek.blog.nl/binnenlandse-politiek/2013/10/23/d66-gl-willen-weigerarts-verplichten-doorverwijzen,

    'Ik maak me zorgen dat de zaak rond de levensbeëindiging van een baby met het syndroom van Down leidt tot een discussie over weigerartsen'.

    http://www.nieuwsbreak.nl/nieuws/1023128,

    De Tweede Kamer buigt zich donderdagavond over het burgerinitiatief Uit Vrije Wil voor legalisatie van hulp bij zelfdoding [...]. Bedacht moet [...] worden dat de initiatiefgroep [...] al grotendeels is geslaagd in het realiseren van wat hem voor ogen staat: de 'weigerarts' die nee zegt tegen euthanasie kunnen omzeilen of overrulen. Sinds begin deze maand is de stichting Levenseindekliniek, mét de uitdrukkelijke goedkeuring van de VVD, immers begonnen met haar activiteiten: het herbeoordelen en vervolgens uitvoeren van euthanasieverzoeken die eerder zijn afgewezen door de vaste huisarts van de patiënt.

    Reformatorisch Dagblad,

    Het loopt storm bij de Levenseindekliniek, die vandaag een jaar bestaat. In de Randstad kan de wachttijd voor een zelfverkozen dood oplopen tot vier maanden. De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een doodswens die niet bij hun eigen arts terechtkunnen [...]. In 52 gevallen besloot de 'weigerarts' na bemoeienis van de kliniek alsnog het verzoek van de patiënt toe te kennen.

    Het Parool,

    Landelijke artsenfederatie KNMG kwam onlangs met een nieuwe richtlijn dat naast euthanasie bij ondragelijk fysiek lijden nu ook psychisch leed aanleiding kan zijn voor legitieme euthanasie. Ondanks dat de gristenbroeders op het moment een grote vinger in de pap lijken te hebben bij het kabinet, tekent zich in de Kamer een meerderheid af om zogenaamde weigerartsen, artsen die van mening zijn dat het doden van patiënten indruist tegen de artsencode of dat God de enige mag zijn die iemand over het randje duwt, te verplichten om aanvragen voor euthanasie door te verwijzen naar andere artsen.

    http://www.thepostonline.nl/2011/09/27/het-monster-magere-hein-te-snel-af-zijn/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Benoemingsmotief Het woord is gevorm naar analogie van weigerambtenaar.